En familiebedrift for seg selv

Familiebedriftenes tid er ikke forbi. Rema- og Rimi-skiltene møter oss som daglige påminnelser. Likevel tilhører Sentrum Røntgeninstitutt, SRI, en nisje for seg selv: De som tviholder på grunnleggerens ånd. Om nødvendig gjennom å nekte de ansatte tariffavtale.

2008031215343520131216042039

Med nesten 300 millioner i omsetning og godt over 200 ansatte, er Sentrum Røntgeninstitutt (SRI) en av landets største private helsetilbydere. Bedriften har vært god butikk for eierne i en årrekke, og eierne er få: Familien Løken. De har sittet og sitter fremdeles i alle sentrale posisjoner.

Jevn vekst

Det startet med radiologene Roy Magnus og Kirsti Løken i 1977. Da sluttet de i jobbene sine og startet for seg selv i Oslo. Gradvis ble bedriften bygd opp, slik at den nå har avdelinger i Oslo, Lillestrøm, Bergen, Trondheim, Stavanger og Gjøvik, i tillegg til en fersk knoppskyting i Romania. Omsetningen har økt jevnt. 200-millionersstreken ble passert i 2003, fjoråret kan fort vise seg å ha passert 300 millioner. Det er mye penger på få hender.

Blir i familien

Pengene blir i familien. I 2004 ble det betalt ut over 24 millioner i utbytte i SRI. Året etter var overskuddet 20 millioner, men ingenting ble betalt ut i utbytte. Derimot ble Krogstad Holding opprettet som dominerende eierselskap. Dette skjedde på et tidspunkt der grunder Roy Løken var alvorlig syk, og han døde året etter. Barna Pål Løken og Camilla Reimer arvet farens eierdel, og sitter med 80 prosent av aksjene i Krogstad Holding, som igjen eier 80 prosent av SRI.

To stiftelser

Sju prosent av SRI er eid av Stiftelsen Serinn, som også kontrolleres av familien. Stiftelsen ble opprettet i 2005, og kunne bokføre 8,3 millioner i inntekter. Utgiftene var så å si null. Ytterligere sju prosent er eid av Stiftelsen Institutt for Demokrati- og legitimitetsanalyse, mens noen småprosenter er eid av ansatte, inkludert daglig leder Are Løken.

Store verdier

I og med at Krogstad Holding er suverent største eier av SRI, blir også utbyttepolitikken der interessant. Siden selskapet er nystiftet, foreligger bare ett år med inntekter, nemlig 2006. Da var inntektene på 8,7 millioner. Av disse ble 8,6 millioner avsatt til utbytte. Det gir 3,4 millioner hver til de to største eierne Pål Løken og Camilla Reimer. Arven har gjort grunnlegger Roy Magnus Løkens barn velholdne. Pål sto i 2006 som nummer 101 på formuelista i Stavanger, med 25 millioner kroner. Camilla står ikke oppført med noe som helst. Forklaringen er at hun bor og arbeider i Sverige. Hun har et hus på Nesoddtangen i Oslo. Det hører også med til historien at daglig leder for SRI og familiemedlem Are Løken hadde en skattbar inntekt på 2,8 millioner samme år.

Ånden fra grunnleggeren

Folk som kjenner familien og bedriften, tror først og fremst det er ånden fra grunnlegger og tidligere hovedeier Roy Magnus Løken som får eierne til å nekte de ansatte tariffavtale. Han etablerte og drev private røntgeninstitutt i en tid da private helsetjenestetilbydere var uvanlig, og fikk Kongens fortjenestemedalje for sin innsats. Dagens eiere skal frykte at en tariffavtale vil undergrave familiefølelsen som stadig hviler over bedriften.

----------

EMNEORD: Sentrum røntgen-streik08

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy