JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En rød tråd

Dersom Trondheim er venstresidens utstillingsvindu, er Rita Ottervik prøvemodellen. Til høsten stiller hun til valg igjen.

2007081012141220131216014818

– Går det an å smøre Arbeiderpartiet på brødskiva?

Enkelte vil kanskje mene det har gått for langt når lillebror stiller dette spørsmålet. Men i det ottervikske hjem gikk slikt an. Hos Otterviks var mor og storesøster såpass altoppslukte i sin «hobby», Arbeiderpartiet, at en slik undring slett ikke var urimelig sett fra en fireårings ståsted.

Ottervik er bygdejenta som har blitt ordfører i storbyen. Arbeidsjernet som har gjort karriere i partiet. Bakgrunnsbyråkraten som har blitt skjøvet fram som fremste kommunale befolkningsrøkter.

I likhet med Olav den Hellige, er også sauebruksarving Ottervik stolt av sin enkle bakgrunn, med nøkterne, men glade dager på gården. Siden den sannsynligvis var mer reell i det sistnevnte tilfelle, havnet både far, mor, søster og bror i arbeidernes og småkårsfolkets medlemsrekker. Til felles med Olav II lot likevel Ottervik seg hylle som hersker over Nidaros, det gamle vikingsetet.

Tjue minutter over tida strømmer bartbehengte representanter fra Trønder Energi ut av det romslige ordførerkontoret. I løvinnens hule troner portretter av mannlige ordførere fra tidligere århundrer. Ellers bekles veggene av byens tre store: Håkon Bleken, Håkon Gullvåg og Inger Sitter.

– Er Trondheim venstresidens utstillingsvindu?

– Ja, selv om mange kommuner er viktige for venstresiden. Vi har for eksempel full barnehagedekning. Selv om en rekke småkommuner allerede har oppnådd dette, har ingen andre store kommet så langt. Dermed blir vi gjenstand for mye oppmerksomhet. Stolte er vi også av det nye sykehjemmet vi bygger på sykehusgrunnen. Pasientene blir trillet rett over fra sykehuset til sykehjemmet. Legene og sykepleierne tråkker fram og tilbake etter pasientenes behov, ikke ut fra om pasienten befinner seg på kommunal eller statlig tomt. Der er vi først i landet.

– En av dine politiske rådgivere sa under forrige kommunevalg at «vi skal kjøre knyttneven inn i Høyres såkalte utstillingsvindu i Trondheim». Har dere gjort det?

– Ja, jeg opplever det. Høyre konkurranseutsatte sykehjem. De forberedte å sette ut hjemmetjenestene. De forberedte konkurranseutsetting av renhold og vaktmestertjenester. De skilte ut bydriften. De ville selge kinoen. Alt dette har vi snudd om på. Vi har kraftig endret kursen. Det som skulle bli deres store utstillingsvindu, fikk ikke lov til å bli det.

Så arg var Høyres ordførerkandidat i Trondheim, Frank Jenssen, over fremgangen til venstresiden, at han i siste kommunevalg mente Arbeiderpartiet i byen lå «klin opptil gammelkommunismen». Daværende Høyre-leder Jan Petersen begrenset seg til å si at «Trondheim er kommunen der alt nå stopper opp».

Ettersom økonomien ikke har kollapset, regnskapene for første gang på lenge går i balanse og befolkningen lever sorgløse dager under den nye ordføreren, har helvetesdebatten piplet inn til den kommuneklassiske høyre-venstre-disputten omkring eiendomsskatt.

Trondheims medaljeframside har stått oppreist i frisk blest tidligere: Som generalsekretær i AUF måtte hun håndtere medlemsjukssaken. AUF fikk media, politi og Oslo kommune på nakken og endte med ni millioner i underskudd. I perioden som rådgiver for statsminister Jagland sørget en uhellig allianse av VG og framtredende, men anonyme Ap-politikere for å mørklegge tilværelsen. Deretter endte partiet på under 36,9 prosent av stemmene i stortingsvalget, og regjeringen Jagland, inkludert rådgiverne, mønstret av. Etter noen anonyme år som kommunalråd i Trondheim var tiden endelig kommet for en blomstrende Ottervik som ordførerkandidat.

– Stilles det andre krav til en mannlig enn en kvinnelig ordfører?

– Ordførerkjedet er designet etter herredresser, ikke dameklær. Det er sikkert. På representasjonsturer med varaordfører Knut Fagerbakke, tror folk slett ikke alltid at det er meg som er ordføreren. Selv om vi ikke er mange, er jeg heldigvis ikke den første kvinnelige ordføreren her til lands. Det hjelper også at jeg har entret politikken på et tidspunkt da menn henter barna i barnehagen og på skolefritidsordningen.

– Erindrer du noen representasjoner bedre enn andre?

– Keiseren av Japan var en høydare. En opplevelse for livet. Ikke alle byer her i verden får besøk av keiserparet fra Japan. På forhånd ventet vi noen som ville være opphøyde, fjerne og formelle. Så kom det noen fantastisk åpne, direkte og varme mennesker. Da keiseren i tillegg leste nyttårsdiktet sitt, om Nidelva og Trondheim, på japansk tv, da var vi med.

Ottervik henleder oppmerksomheten til et hjørne av rommet. I ramme og glass står keiserparet og smiler folkelig og jovialt til oss. Det var vel med deres besøk som ellers, dess lavere forventninger, dess gledeligere overraskelse. Og motsatt: Dess høyere forventninger, dess større skuffelse.

Julegrana Hamburg mottok fra Trondheim, kjent som juletrehistoriens styggeste gran, den brune, glitrende, er et eksempel på det sistnevnte.

– Juletreturen i Hamburg, som nyvalgt ordfører, gjorde et uslettelig inntrykk. Tyske medier kjørte store oppslag om treets bedrøvelige tilstand. Hamburger Abendblatt snakket med en treekspert som mente at hadde ikke treet blitt hogget nå, ville det falt over ende av seg selv. Etterpå måtte jeg be om unnskyldning til de 5000 frammøtte på Rathaus Platz. Jeg forklarte på gyngende tysk at treet var blitt skadet av saltvann under transporten. Etterpå kringkastet Dagsrevyen talen. Etter den turen har juletreet blitt fraktet på landeveien.

– Du er blitt karakterisert som en person som må la være å gå på borettslagsmøter for å unngå å bli valgt. Andre mener du er som en typisk storesøster: alvorlig, pliktoppfyllende og omsorgsfull. Er du alltid så prektig?

– Det handler om oppdragelsen. Jeg ble opplært hjemmefra til å ta ansvar, være ordentlig og bidra der jeg kunne bidra. Men jeg er ikke lenger den flinke piken som mestrer alt og leser hvert eneste kilo med saksdokumenter.

– Var det for å fjerne prektighetsstempelet du brøt thailandsk straffelov?

– Hva skal jeg si til mitt forsvar? Jeg var ikke klar over forbrytelsen før den skjedde. Lite ante jeg om de strenge pornolovene i landet. Vi skulle til Thailand på besøk utenfor badestedene, og så hadde jeg via en kollega på Stortinget fått beskjed om at vi ville styrke goodwillen kraftig dersom vi tok med oss en stor bunke Cupido til reiseguiden. Og det stemte! Han ordnet både elefantsafari, turer til flyktningleirer og utflukter. Vi fikk meget god service med Cupido i lasten.

– Kan man smøre Arbeiderpartiet på brødskiva?

– Ææhhh, nei, det kan man ikke, ler Ottervik lenge og klukkende.

– Det var mye snakk om Arbeiderpartiet i oppveksten, uten at de yngste helt klarte å finne ut hva det var.

Folk funderer fremdeles. Arbeiderpartiet blir derfor av og til karakterisert som partiet som får flest arbeiderstemmer på valgdagen. De siste årene har definisjonen begynt å slites i kantene.

– Hva er Frp-koden?

– Den tror jeg handler om å beskrive verden slik folk ser den. Vi må snakke om den hverdagen folk opplever. Arbeiderpartiet kan ikke fortsette med maktarrogansen som gjorde at vi gikk så kraftig på trynet i 2001. Og vi må komme med gode løsninger. Det nytter i hvert fall ikke å tie Frp ihjel.

Stilling: Ap-ordfører i Trondheim

Aktuell: Leder rødgrønt utstillingsvindu. Er Arbeiderpartiets ordførerkandidat i høstens kommunevalg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy