JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ergonomi og pedagogikk

Klæbuveien barnehage i Trondheim gjør det mange andre barnehager lar være. De fokuserer på de ansattes arbeidsmiljø.

2011032212214020131214160052

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

Olav Bjørkan og Erling Haugen stabber rundt i gangen med utedress og lue på slep. De venter på at assistent Maria Haugvik skal kle på dem.

Hun hjelper Erling opp de fem trinnene til påkledningsbenken som kan heves og senkes. Han prøver å kle på seg selv mens Maria hjelper til. Siden hun står i ansiktshøyde med Erling, benytter de anledningen til å telle og peke på nese, øyne og munn. Og til ekstra kos.

Selvlaget benk

Styrer Ellen Marie Skjølsvold har vært med på å utvikle påkledningsbenken som har fått navnet Nidarosbenken. Det begynte med en benk med stige og bøyler som de bygde selv. Den kunne ikke reguleres, men de ansatte var så fornøyde at Skjølsvold sendte den inn til et firma som utviklet produktet videre.

– Nå har vi den andre prototypen, og i løpet av få måneder vil Nidarosbenken være til salgs, sier en stolt styrer.

Trøste og bære

Nidaros barnehager består av Singsaker, Klæbuveien og Kongsgården barnehager. Disse tre barnehagene startet satsingen på de ansattes arbeidsmiljø for to år siden. Det hjalp ikke på sykefraværet og belastningsplager å ha personalmøter sammen med en fysioterapeut, for så å utføre arbeidsoppgavene akkurat som før.

Derfor startet de et systematisk arbeid i barnehagene og søkte tilretteleggingstilskudd hos Nav. Nå er sykefraværet halvert, og langtidsfravær eksisterer knapt.

– Trøste og bære har vært det vanskeligste å endre. Det er en refleks å gi omsorg. Derfor har vi hatt mange runder på hva omsorg egentlig er. Kan et barn bli like godt trøstes selv om vi ikke løfter det opp. Er det like bra å sette seg på gulvet. Eller sitte på en stol med barnet på fanget?

Barna deltar

Barnehagene har jobbet systematisk med arbeidsmiljøet. De har møter en gang i måneden med faglig påfyll og inspirasjon. Hver base har sin ergonom.

Skjølsvold sier at de ser at dette har vært spesielt positivt for seniorer som har helseplager. Mange av dem hadde dårlig sam­vit­tighet for den tilretteleggingen som tidligere ble gjort spesielt for dem.

– Nå tilrettelegger vi for alle. I tillegg har barna blitt mer selvstendige etter at de får lov til å klare alt selv, sier Skjølsvold.

I barnehagen har barna blitt mer aktive deltakere. Et eksempel er at kopper, glass og tallerkener ligger i skuffer. Nå kan barna selv finne fram når de dekker bord.

– Ungene har vært med på å dekke bord før også, men nå er det satt i system og er en naturlig del av hverdagen.

De ansatte sitter på en stol når de rydder ut av oppvaskmaskinen slik at de slipper å bøye seg unødvendig.

Skjølsvold forteller at ikke alle lot seg overbevise om endringene like fort. Derfor var det viktig med gode planer for å sikre felles praksis og organisering.

Bruker penger på utstyr

– Vi har endret på små ting som skohorn, til større ting som heve–senkefunksjonen på stellebordene. Vi har valgt å kjøpe inn mange ulike stoler med hjul på. Stolene er reguler­bare slik at de ansatte kan sette seg ned og slipper å stå på kne.

Barnehagen samarbeider med et firma for å finne utstyr slik at barna kan klatre inn og ut av vognen selv.

Barnehagene har valgt å bruke penger på inventar og prioritert å kjøpe ulikt utstyr som gjør arbeidet lettere for de ansatte. Skjølsvold mener at det koster å ha ansatte syk­meldt også.

– Så lenge vi klarer å holde folk friske, har vi penger til å kjøpe stoler.

Maria Haugvik er ferdig med å kle på Olav og Erling. Hun forteller at hun før var plaget med dårlig rygg og skuldre, men etter at de begynte å jobbe bevisst med løfteteknikker og hjelpemidler for å unngå for mye løfting, har det blitt bedre.

– Jeg klarer ikke alltid å la være å løfte på de små, innrømmer hun, og gir Erling en ekstra kos.

Arbeidstilsynet gjennomfører kontroller i barnehagene i forhold til arbeidsmiljøet for de ansatte.

  I følge NRK Dagsrevyen i oktober i fjor har to av tre barnehager mangelfullt verneutstyr slik at personalet kan utføre jobben uten fare for yrkesskader. Dette gjelder spesielt muskel/ og skjelettplager.

  Arbeidstilsynet har kontrollert over 650 barnehager, og resul­tatet viser at over 30 prosent av sykefraværet skyldes muskel- og skjelettplager.

  På en småbarnsavdeling kan du hver dag til sammen løfte og bære barn tilsvarende 1,5 tonn. Dette skjer gjennom alle dagens gjøremål: ved mottakelse av barna, opp og ned av tripp-trappstolen, opp og ned av stellebenken, opp og ut av huska, vogna osv.

Bruke tid og organisere arbeidet.

Utarbeide retningslinjer.

Endre vaner.

Være tålmodig.

Sørge for gode løfteteknikker.

Unngå unødvendige løft og ugunstige arbeidsstillinger.

Mer bruk av barnas ressurser.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy