JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lydtekniker om Wara-saken: – En skandale at kunstnerne ble siktet etter teaterstykket

YTRINGSFRIHET: Mikael Gullikstad, lydtekniker ved Trøndelag Teater, tror saken mot Black Box Teater og forestillingen «Ways of Seeing» vil forsterke ytringsfriheten i kunsten.

YTRINGSFRIHET: Mikael Gullikstad, lydtekniker ved Trøndelag Teater, tror saken mot Black Box Teater og forestillingen «Ways of Seeing» vil forsterke ytringsfriheten i kunsten.

Lena Knutli

De siste ukene har det stormet rundt oppsetningen «Ways of Seeing» på teateret Black Box. Likevel mener tillitsvalgt i Fagforbundet Teater og Scene Nora Hagen at vi trenger mer politisk teater, ikke mindre.

2019032012570020230821171436

hanna.skotheim@fagbladet.no

Søndag ble det kjent at Oslo politidistrikt henlegger saken mot teatersjefen og kunstnerne som står bak forestillingen «Ways of Seeing» på teateret Black Box.

Saken som har skapt mye debatt de siste ukene, startet allerede i desember. Det var da samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), Laila Bertheussen, anmeldte Black Box Teater for å ha filmet parets hus. Videoklippet vises i teaterforestillingen.

Først ble saken henlagt, men så ba statsadvokaten politiet om å gjenoppta etterforskningen. Onsdag ble teaterdirektør Anne-Cécile Sibué-Birkeland og tre kunstnere siktet for å ha krenket privatlivets fred. Politiet ønsket å ransake hjemmene og kontorene til de siktete for å finne bevis. Da Oslo tingrett avviste dette ønsket, ble saken anket.

Søndag trakk politiet tilbake anken og saken ble nok en gang henlagt fordi det ikke var bevist noen straffbare forhold.

– Det var en skandale at kunstnerne ble siktet. Heldigvis tok noen til vettet, sier lydtekniker på Trøndelag Teater, Mikael Gullikstad, som tror kunstnerne uansett hadde vunnet en eventuell rettssak.

– Ytringsfriheten vil forsterkes

De siste ukene har det stormet rundt statsminister Erna Solberg fordi hun ba kunstnerne tenke over at de bidrar til at det blir tøffere å være politiker. Hun sa:

«Det oppleves jo verre når familiene våre trekkes inn, og der vi bor trekkes inn, for da rammer det de rundt oss på en annen måte.»

Uttalelsen ble tatt dårlig imot av flere i politikken og fra juridisk hold. Selv mener Gullikstad at Solberg har bommet i denne debatten.

– Statsministeren sittet på så mye mer definisjonsmakt enn vi kunstnere gjør. Uttalelsene hennes har mye mer tyngde enn andres. Det bør en statsminister tenke nøyere over, sier Gullikstad som er tillitsvalgt og nestleder i Fagforbundet Teater og Scene.

Når kritikerne anmelder en musikal, håper Mikael at ingen skriver om lyden

Gullikstad og kollegaene hans på teateret har diskutert saken mye den siste tiden. Selv om han har vært provosert, er han glad for å se at kunsten faktisk fortsatt kan provosere.

– Dette viser at teater som kunstart er høyst oppegående og en viktig samfunnsaktør.

HENLAGT: Teaterdirektøren på Black Box Teater og tre kunstnere er ikke lenger siktet for å ha krenket privatlivets fred. Bilde er tatt på Trøndelag Teater i en annen sammenheng.

HENLAGT: Teaterdirektøren på Black Box Teater og tre kunstnere er ikke lenger siktet for å ha krenket privatlivets fred. Bilde er tatt på Trøndelag Teater i en annen sammenheng.

Lena Knutli

– Hva mener du saken vil gjøre med ytringsfriheten i kunsten i fremover?

– Den vil forsterkes, tror jeg. Men vi ser tegn i politikken som viser at både mediene og kunsten blir forsøkt kneblet, så vi må være på vakt.

På teatret er fagarbeidarane aldri ferdig utlærte. Bli med bak scena og sjå kva ein fantasifull platearbeidar kan få til

Nedkjølende effekt

Nora Hagen, tillitsvalgt i Fagforbundet Teater og Scene, snakket om ytringsfriheten i kunsten på regionsmøte til Fagforbundet Oslo tirsdag. Fra talerstolen sa hun at det er viktig for demokratiet at kunsten er fri til å kritisere makthaverne. Til Fagbladet utdyper hun hva hun mener med dette:

– Det er et demokratisk prinsipp at man generelt i samfunnet kan kritisere makten. Det handler om den tilliten vi har til samfunnet. Kunsten har alltid vært et foregangsfelt i det å sette søkelys på saker, sier Hagen, som mener vi trenger flere politisk teater, ikke færre.

Nora Hagen, tillitsvalgt i Fagforbundet Teater og Scene.

Nora Hagen, tillitsvalgt i Fagforbundet Teater og Scene.

Steinar Ottesen/Fagforbundet Oslo

Hagen mener politikere på lik linje med andre må få lov til å kritisere kunst. Samtidig synes hun statsminister Erna Solberg har vist dårlig rolleforståelse i akkurat denne saken.

– Det er en stor ubalanse mellom makten til Solberg og makten til kunstnerne. Solberg er ikke bevisst denne ubalansen. Hun kan ikke ytre seg som privatperson i en slik setting, og det opplever jeg at hun gjør her.

– Hadde du gått på barrikadene også om det var et mer høyreradikalt teater?

– Hvis det var et rødgrønt styre som kritiserte en kunstnerisk ytring på denne måten, som er det jeg oppfatter at du spør om, så ville jeg også ha gått på barrikadene. Vi arbeider etter prinsippet «armlengdes avstand», som vil si at det skal være en viss avstand mellom bevilgende myndigheter og de som programmerer og produserer kunst og kultur.

– Ser du noen problematiske sider ved å filme private hus?

– Ja, i like stor grad som at nyhetene gjør det og Google Street View gjør det. Men dette er etiske dilemmaer som jeg har forstått at kunstnerne tematiserer i forestillingen. Jeg har ikke sett forestillingen selv, men jeg har lest om den. Jeg opplever at hele kunstfeltet er åpen for en slik diskusjon, så det er ikke etikken vi har problematisert i denne saken. Vi ser blant annet at Oslo Frp har brukt forestillingen som et argument for å forsøke å kutte støtten til teateret. Det er ikke å ta en etisk diskusjon. Det er et forsøk på å kneble ytringer man ikke liker.

Mens Gullikstad mener ytringsfriheten til kunsten vil forsterkes etter denne saken, er Hagen mer skeptisk.

– Hvis ikke kunstfeltet hadde reagert som de har gjort, ville saken kunne hatt en nedkjølende effekt på kunstfeltet, og mange ville kanskje fryktet å havne i lignede situasjon og derfor moderert sine ytringer.

Fagbladet har vært i kontakt med kommunikasjonsansvarlig i Høyre for å gi statsminister Erna Solberg muligheten til å svare på uttalelsene fra Gullikstad og Hagen. Han sier til Fagbladet at de ikke ønsker å kommentere saken.

– Dette viser at teater som kunstart er høyst oppegående og en viktig samfunnsaktør

Lydtekniker Mikael Gullikstad

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy