Fagforbundet i debatt om framtida for yrkesfagene

– Det må bli bedre samarbeid mellom arbeidslivet og utdanningsinstitusjonene, sa Mette Henriksen Aas fra Fagforbundet i en paneldebatt om framtida for yrkesfagene.

2011111114170920131216173539

Mette Henriksen Aas i Seksjon kirke, kultur og oppvekst (SSKO) i Fagforbundet var en av flere framtredende representanter for yrkesfagene som deltok i en paneldebatt arrangert av Strømmen videregående skole i anledning skolens 50-årsjubileum i dag. Har yrkesfagene en framtid i Norge? var spørsmål paneldeltakerne ble utfordret til å svare på.

– Et retorisk spørsmål, sa Mette Henriksen Aas, som orienterte de rundt 150 tilhørerne om at Fagforbundet organiserer mange elever, lærlinger og fagarbeidere ikke minst innen helsefag og barne- og ungdomsarbeid. I debatten sa hun seg uenig i at fag- og yrkesopplæringen i Norge er for dårlig, men trakk likevel fram en del områder som kan bli bedre.

Lav status

Espen Lynghaug i NHO viste til at andre land i Europa har samme problemer som Norge med frafall i fag- og yrkesopplæringen, og at spørsmålet om lav status for yrkesfag også gjelder andre land i Europa. Han mente at Norge kommer bedre ut enn mange andre europeiske land når det gjelder slike spørsmål, men at fag- og yrkesopplæringen likevel er for dårlig i Norge i dag.

– Tilbakemeldingene vi har fått fra lærlinger og elever er at de ønsker erfarne fagarbeidere med yrkesfaglærerbakgrunn som lærere, og gode læreplasser, sa Henriksen Aas,

For få læreplasser

Når det gjelder lærlinger og elever organisert i Fagforbundet, viser undersøkelser at det største problemet er å greie å gjennomføre utdanningen.

– Mange rådes til å ta påbygning i stedet for å gå ut i lære, sa hun.

Henriksen Aas påpekte at Fagforbundet og LO går inn for lovfestet rett til læreplass.

Økt kunnskap

– Jeg tror dessuten det blir vanskelig å få unge til å utdanne seg til barne- og ungdomsarbeidere hvis de etter ferdig utdanning blir behandlet som assistenter. Vi må ha rett kompetanse på rett plass. Førskolelærere kan noe annet enn barne- og ungdomsarbeidere, var et annet poeng hun trakk fram.

De øvrige deltakerne i debatten var statssekretær Lisbeth Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet, professor i yrkespedagogikk Hilde Hiim ved Høgskolen i Akershus, leder Stein Grøtting i Skolenes landsforbund, Solveig Eldegard i Utdanningsforbundet, Grete Haaland ved Høgskolen i Akershus og rektor John Arve Eide ved Jessheim videregående skole.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy