JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere eldre må få bo hjemme

Overlege og helseleder Stein Husebø mener det offentlige må samarbeide tett både med frivillige og pårørende for å skape en god eldreomsorg framover. Han får støtte fra Fagforbundets leder Jan Davidsen og helsepolitiker Kjersti Toppe (Sp).

2013090509294720131216234418

Davidsen og Toppe besøkte i går det nasjonale Verdighetssenteret i Bergen.

– Når jeg blir gammel, er jeg ikke tvil, jeg vil på sykehjem, sier Stein Husebø, en av landets fremste eksperter på eldreomsorg og leder av Verdighetssenteret.

Han gir Davidsen og Toppe æren for at senteret eksisterer.

Frivillig innsats

Husebø mener Norge har verdens beste offentlige eldreomsorg. Få har like mange sykehjemsplasser per innbygger som her i landet. Men framtidas utfordringer er mange.

– Det er tre viktige ting som må til for å sikre en god eldreomsorg i Norge. For det første må det offentlige styrkes. I tillegg må de gamle og syke i større grad få mulighet til å bo hjemme, og det bør komme en statlig garantert omsorgslønn. For det tredje må det satses på frivillige. I dag er det rundt en halv million pensjonister i Norge. I 2050 vil det være 1,5 millioner. Hvis et par prosent av disse har mulighet til å være frivillige noen timer i uken, vil det være en enorm avlastning for helsevesenet, sier Husebø.

Verdighetssenteret er samlokalisert med Bergen Røde Kors sykehjem. På sykehjemmet er det rundt 50 frivillige, mange av dem pårørende til avdøde pasienter.

– Leve som normalt

Davidsen er også opptatt av best mulig kvalitet på tjenestene, og han mener det fortsatt er mye som kan og bør bedres.

– Vi ser at eldreomsorgen i Norge har høy kvalitet. Gjennom arbeidet til Verdighetssenteret ser vi også ulike måter vi kan løfte kvaliteten ytterligere, gjennom å se på den kompetansen vi har i eldreomsorgen og utvikle den. Å løfte fram frivilligheten er noe av det viktigste. For den enkelte handler det om å kunne fortsette å leve et så normalt liv som mulig også som syk og gammel, sier Jan Davidsen.

Andre viktige tiltak er at ansatte får tilbud om hele, faste stillinger, at det blir en mer systematisk kompetanseheving og ikke minst at de ansatte har kapasitet nok til å gi omsorg.

Omsorgslønn til familien

Husebø mener eldreomsorgen har mest å hente på hjemmebane.

– Familiens eldreomsorg er ikke god nok. De fleste eldre ønsker å være hjemme lengst mulig, og derfor trenger vi et helsesystem som legger bedre til rette for dette. En sykehjemsplass koster mellom 900.000 og en million kroner årlig. Hvis vi gir rundt en tredel av dette i omsorgslønn, vil flere ha mulighet til å være hjemme og vi vil ha mulighet til å gi et tilbud til flere, mener Husebø.

Kjersti Toppe ønsker å styrke og utvikle ordningen med omsorgslønn. Hun mener den kommunale ordningen ikke har fungert til nå, fordi kommunene har satt av for lite penger til dette. Hvorvidt Senterpartiet eller de andre regjeringspartiene ønsker en statlig garantiordning for omsorgslønn, har de ikke tatt stilling til.

Advarer mot kommunekutt

Nå, kun et par dager før valget, understreker Davidsen hva som er aller viktigst sett fra Fagforbundets ståsted.

– I første rekke må politikerne sørge for at det er nok økonomi i kommunesektoren. Vi er opptatt av at ingen må kutte i kommuneøkonomien, for i stedet å prioritere skattelettelser. Det er også viktig med en klar politikk fra arbeidsgiverne for at det skal bli flere hele stillinger i omsorgstejenestene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy