Flere har fått læreplass

12 prosent flere har fått lærekontrakt hittil i år sammenlignet med samme tid i fjor. Det vil være et av kunnskapsminister Kristin Halvorsens (SV) budskap til deltakerne på LOs utdanningskonferanse i dag.

2011092912021520131216170906

christina.halvorsen@anb.no

14.391 elever hadde fått lærekontrakt per 1. september. Dette er 12 prosent flere enn på samme tid i fjor, da tallet var 12.082. Av de som hadde fått lærekontrakt per 1. september i år, hadde 12.844 dette på førstevalg. Det er tall fra Utdanningsdirektoratet som viser dette.

– Dette er veldig bra, og det betyr at flere kan fullføre. Vi ser en betydelig økning når det gjelder læreplasser for barne- og ungdomsarbeidere og innen helse og omsorg. Der har kommunene tydeligvis lagt seg i selen og skjønner at de trenger gode faglærte folk, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Viktig å være tidlig ute

Halvorsen sier økningen i læreplasser fra i fjor til i år kan tyde på at flere er tidligere ute i år.

– Og det er i tilfelle en fordel, fordi det dessverre har vært sånn at noen av de som har ønsket å gå i lære har blitt gående og vente i usikkerhet om hva som er det videre løpet. Derfor har det stor betydning at dette kommer på plass tidlig på høsten, sier Halvorsen.

Hun påpeker imidlertid at det fortsatt er ungdom som venter på læreplass.

– Derfor trenger vi flere, understreker statsråden.

– Kan ikke slappe av

Halvorsen skal snakke om tallene på LOs utdanningskonferanse på Sørmarka torsdag.

– LO er en viktig samarbeidspartner for meg når det gjelder oppmerksomheten rundt og statusen til yrkesfagene. Det er godt å kunne komme til dem med gode tall, men vi kan ikke slappe av, for det er fremdeles elever som ikke kan fullføre fordi de mangler læreplass. Derfor må dette være starten på en ny offensiv for å få flere læreplasser, sier Halvorsen.

Hun påpeker at alle statsrådene har forpliktet seg til å følge opp på sine områder.

– Vi har forpliktet oss til å øke med 10 prosent i de statlige etatene som departementene styrer, i forhold til i fjor, og så har vi oppfordret kommunene til det samme. Jeg merker også at det er et helt annet trykk i NHO-området, og særlig har de rettet innsatsen mot å rekruttere flere lærebedrifter. Så det er en dugnad på gang, sier Halvorsen.

Det var omkring 1.300 flere søkere til læreplasser i år enn i fjor, henholdsvis 22.060 mot 20.740. Mange av årets søknader er fortsatt til behandling. (ANB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy