JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkefest for stemmerett

Kledd i samme type klær og hatter som stemmerettsaktivistene på 1800-tallet, marsjerte kvinneforeninger og fagforeninger fra Rådhuset til Eidsvolls plass foran Stortinget for å feire stemmerettens 100-årsdag 11. juni.

2013061213114320131216230411

100 år senere var det heldigvis lite som var glemt når det gjaldt kvinners kamp for retten til å stemme ved valg. Stemmerettens bursdag ble feiret med show, musikk og taler på Eidsvolls plass i Oslo sentrum i går.

Mari Boine og Big Bang

11. juni 1913 fikk norske kvinner stemmerett på lik linje med menn, etter mer enn tre tiårs intens kamp. I år feirer vi noen av datidas ledende kvinneskikkelser og deres kamp. I løpet av 2013 blir det en rekke begivenheter for å markere 100-årsjubileet over hele landet.

På selve dagen var det folkefest i Oslo sentrum foran Rådhuset og foran Stortinget. Mens Fantorangen fra Barne-tv, skuespiller Linn Skåber, statsminister Jens Stoltenberg og andre underholdt på scenen på Eidsvolls plass, var det appeller fra ulike kvinneforeninger, sang og internasjonal dans foran Rådhuset.

Etter en høytidelig prosesjon fra Rådhuset til Stortinget, samlet alle seg for å se Mari Boine, Sisi & Nosiswe og Big Bang på scenen.

Alt var gratis, det var sol og utdeling av boller, unger som ville se Big Bang og eldre kvinner som ville høre leder av Norsk Kvinnesaksforening Torild Skard tale fra samme scene. Overalt var det paroler med viktige politiske budskap som erklærte at vi er kommet langt i norsk kvinnekamp, men ikke langt nok.

Likelønn og internasjonalt blikk

Foran Rådhuset hadde en rekke organisasjoner samlet seg til politisk markering før de skulle gå i festprosesjon til Stortinget. Her var Oslo Kvinnesaksforening, Utdanningsforbundet i Oslo, Norsk Sykepleierforbund, Kvinnegruppa Ottar, Norske Kvinners Sanitetsforening, Norsk Folkehjelp, Filipino Workers Organization, PAWA, Norges Bygdekvinnelag og Samisk Kvinneorganisasjon.

Disse hadde samlet seg om fem hovedparoler som signaliserte kamper som fremdeles ikke var vunnet:

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt 100 års tålmodighet er nok – likelønn nå!

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Kamp mot vold og undertrykkelse av alle jordens kvinner.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Formødre kjempet stemmeretten fram – bruk den!

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt 77 % av alle ordførere er menn – hvor er alle kvinner hen?

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Samstemte kvinner kjemper og vinner!

– Jeg hadde besøk av 100 ungdommer på kontoret mitt i dag. For dem var det helt grotesk å tenke seg at kvinner ikke kunne stemme, sa ordfører Fabian Stang i sin hilsen til organisasjonene. Men han la til at han fremdeles ser utfordringer for likestillingen også i vårt samfunn.

Det var Sykepleierforbundet enig i. I sin appell la forbundet vekt på at arbeidsmarkedet i Norge er sterkt kjønnsdelt og at løsningen ville være at yrket deres ble verdsatt på en skikkelig måte.

– Vær en aktør og ikke en brikke. Bruk stemmeretten og bestem! meldte Utdanningsforbundet i sin appell, og viste til hvordan kunnskap hadde gitt kvinner makt og åpnet dører.

Bygdekvinnelaget tok et internasjonalt perspektiv, og viste til at en typisk bonde i sør er en kvinne. I tillegg er det oftest hun og hennes barn som omkommer i naturkatastrofer.

– Vi må ha fokus på klimaendringer og hvordan dette påvirker kvinner i sør, mente bygdekvinnene.

Fra Oasen – Kvinner krysser grenser, var budskapet at vold mot kvinner fremdeles er et kjempeproblem verden over og at svært mange ikke er i nærheten av å ha de samme rettighetene som kvinner i Norge.

Kvinnekamp ga velferd

– Kvinneaktivistene på 1800-tallet kjempet for et samfunn uten fattigdom. De la grunnlaget for velferdsstaten vi har fått, sa Torild Skard i appellen hun holdt sammen med Ane Stø fra Kvinnegruppa Ottar. Disse to talte foran folkefesten utenfor Stortinget.

– Menns vold mot kvinner er fortsatt et problem både i Norge og internasjonalt, sa Stø.

– Med så mye ugjort er kvinnebevegelsen slett ikke klar for å bli satt på museum, sa Skard til stor applaus.

Og dermed kunne musikken og festen fortsette. Det kan kampen for flere kvinnerettigheter også.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy