JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Førstehjelp: Når sekundene teller

Plutselig blir din kollega uvel. Hun blir fjern i blikket og kjenner deg ikke igjen når du prøver å få kontakt. Hva gjør du? Ringer 113.

2004112011190420131216041504

– Gjør noe, det er det viktigste. Hvis du ikke får kontakt med personen, ring 113. Hvis personen puster, kan du legge ham eller henne i sideleie før du ringer, sier Christian Aamodt, som er instruktør på Oslo Røde Kors' førstehjelpskurs.

40 ansatte ved Skui barneskole lytter oppmerksomt. SFO-ansatte, vaktmester Russ Easton, skolesekretær Karin Vassaasen og lærerne ved skolen er samlet til et dagskurs i førstehjelp.

– Fra medisinsk nødtelefon 113 blir du steg for steg instruert i hva du skal gjøre videre, forklarer Aamodt, som til daglig jobber ved ambulansetjenesten i Oslo og Akershus.

Nå gjelder det

I hjørnet sitter en «livløs» kursdeltaker støttet opp mot veggen. En gruppe på tre er plukket ut til å være «tilfeldige forbipasserende». En rister den livløse i skulderen og roper. Ingen reaksjon. Så oppdager de pilleglasset ved siden av. Samtidig ringer en av de andre 113, for øyeblikket representert ved Aamodt.

– Hallo. Vi er på Skui skole og har funnet en ung kvinne livløs. Hun reagerer verken på tilsnakk eller berøring. Hun er hvit i ansiktet. Det ligger et pilleglass ved siden av henne.

– Puster hun?

– Nei.

– Sørg for at hun har frie luftveier. Puster hun normalt nå?

– Nei.

– Da må du begynne med innblåsninger og brystkompresjon Har du gjort det før?

– Nei, ikke egentlig, men vi har vært på en kurs en gang.

– Det er bra. Hvor mange er dere der?

– Vi er tre.

Instruksjon i praksis

Så vil 113 gi nøyaktige beskrivelser av hva du skal gjøre. Det kan lyde omtrent slik: Be de andre to sette seg på knærne på hver sin side av henne. Den ene åpner opp luftveiene ved å løfte haka opp og bøye hodet bakover. Og blåser langsomt inn til brystkassa hever seg. Gjenta innblåsingen.

Den andre finner trykkpunktet midt mellom brystvortene. Hold skuldrene rett over trykkstedet, det gir nødvendig tyngde. Bruk strake armer, samle hendene og press mot trykkstedet med håndroten. Trykk ned fire til fem centimeter og slipp opp igjen. Gi 15 brystkompresjoner. Det er lurt å telle høyt.

Gi vekselvis to innblåsninger og 15 kompresjoner. Hver innblåsning tar i underkant av to sekunder.

Det er ganske tungt, det kan være lurt å bytte på.

Livsviktig med presis informasjon

– En ambulanse er nå på vei. Hvor på skolen er dere?

– Vi er i gymsalen som ligger i underetasjen på hovedbygget. Jeg skal sende en som møter ambulansen foran hovedinngangen.

Det er livsviktig at 113 får presis informasjon om hvor pasienten befinner seg. Det kan gå tapt mange verdifulle minutter dersom man roter med adressen, eller leter i feil etasje eller ende av korridoren.

– Vet dere hvem personen er, er det noen måte dere kan finne ut av hvem hun er?

– Vi er ikke sikre, men vi tror hun heter Astrid.

For å gjøre den praktiske øvelsen mest mulig realistisk, har to av de tilfeldig forbipasserende hele veien utført anvisningene på en dukke. Nå er det gått over fem minutter siden de tre fant den livløse Astrid og begynte med hjerte- og lungeredning (HLR). Det er tydelig begynt å bli slitsomt, enda de er to. De er lettet når ambulansen er på plass og de profesjonelle overtar. Da har det gått omkring ti minutter etter instruktør Aamodts beregninger.

Gjør noe

Vaktmester Russ Easton er godt fornøyd med kurset. Eksemplene er gode og Aamodts tale er klar.

– Det er altfor lenge siden jeg gikk på førstehjelpskurs, og på dette kurset er rekkefølgen og konsekvensene godt presentert, sier han

Skolesekretær Vasaasen har kastet klokka under øvelsen med dukken.

– Elevene kommer ofte til meg etter småskader og fall. Men vi har også måttet tilkalle ambulanse og opplevd epileptiske anfall. Det føles trygt å ha øvd på akutte situasjoner, mener hun.

Gjør det raskt

– Vann, vann, vann. Ved brannskader er det viktig å kjøle ned. Bruk gjerne dusjen, sier Aamodt. Og beveger seg deretter over i et nytt tema; fremmedlegemer i luftrøret.

– Det tar fire til seks minutter fra du slutter å puste til hjernen begynner å ta skade. Det er livsviktig å reagere raskt, sier han og går gjennom prosedyren for forsøk på å fjerne fremmedlegemer; fra slag mellom skuldrene og ubehagelige press mot magen på våkne personer – til brystkompresjon på bevisstløse. Så overlates kursdeltakerne til å prøve på hverandre.

De SFO-ansatte har samlet seg ved lekestativene. Her har mange barn opplevd å få slått pusten ut av seg. Heldigvis har det gått bra hittil. Likevel føles det godt å vite litt mer dersom ulykken skulle være ute – og sekundene teller.

Bevisstløs, men puster

Rist forsiktig i skuldrene. Rop; er du våken.

Rop på hjelp.

Åpne luftveien ved å løfte haka og bøye hodet bakover.

Se, føl og lytt om personen puster i inntil ti sekunder.

Hvis personen puster normalt, skal personen snus og legges i sideleie.

Ring 113.

Bevisstløs og puster ikke

Ring 113 og meld fra at du har en bevisstløs som ikke puster.

Gi nøyaktig beskrivelse av adressen.

Åpne luftveien ved å løfte haka fram og bøye hodet bakover.

Klem sammen neseborene.

Gi to innblåsninger som hever brystkassen synlig.

Hver innblåsning skal ta 1,5 til 2 sekunder. Start neste innblåsning så snart brystet har senket seg.

Finn trykkpunktet midt mellom brystvortene. Hold skuldrene rett over trykkstedet. Trykk med strake og samlede hender med håndroten på trykkstedet, slik at brystet presses ned fire til fem centimeter og slipp opp igjen.

Utfør 15 brystkompresjoner.

Gjenta innblåsningene.

Fremmedlegeme i halsen

Spedbarn (0-1 år)

1. Spedbarn som har satt noe i halsen, legger du på magen langs underarmen din, slik at barnets hode er lavere enn brystet. Legg barnets hake i din håndflate for å gi god støtte til hodet. Slå fem ganger mellom skulderbladene. Se om du kan fjerne fremmedlegemet.

2. Snu barnet, gi støtte langs ryggraden og hold barnets hode i hånden din for å gi god støtte.

Trykk fem ganger på brystkassen, mellom brystvortene.

3. Se i munnen og forsøk å fjerne fremmedlegemet. Pass på så du ikke presser noe dypere ned i luftveien.

Hvis du ikke klarer å få ut fremmedlegemet, må du ringe 113 og gjenta forsøkene på fjerning.

Er barnet livløst, start hjerte-lungeredning.

Barn (1-8 år)

1. Forsøk å få barnet til å hoste.

2. Rop om hjelp og ring 113.

3. La barnet henge fram over armen din. Slå fem ganger mellom skulderbladene.

Plasser trykkneven med tommelsiden inn, mellom navlen og brystbenspissen. Legg den andre hånden oppå og trykk hurtig innover og oppover. Fem ganger etter hverandre.

4. Se inn i munnen og prøv å fjerne fremmedlegemet. Pass på så du ikke presser noe dypere ned i luftveien.

5. Dersom barnet er eller blir bevisstløst, så legg barnet på magen over bena dine slik at brystkassen hviler mot underlaget og hodet er lavere enn kroppen. Slå fem ganger mellom skulderbladene.

6. Snu barnet om på ryggen mens du støtter hodet. Gi fem brystkompresjoner, med den ene hånden. Hold barnets hode bøyd bakover med den andre slik at luftveien er fri.

7. Prøv igjen å se om du kan fjerne fremmedlegemet fra munnen.

Voksne (fra 8 år)

1. Få personen til å hoste.

2. Hvis personen ikke er i stand til å snakke, slå inntil fem ganger mellom skulderbladene.

3. Still deg bak personen. Sett en knyttneve med tommelen inn mellom navlen og brystbeina. Grip om knyttneven med den andre hånden. Støt hurtig og kraftig inn- og oppover, fem ganger.

4. Dersom personen ikke reagerer og puster normalt, ring 113.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy