JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fossumkollektivet må møte LO i retten

Utvidet turnus presser ansatte over bristepunktet. FO og Fagforbundet går til rettssak i desember.

2013112210492420131213204919

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Stiftelsen Fossumkollektivet, avdeling Solvold i Hedmark, sa opp miljøterapeutene sine og tilbød dem ny stilling på samme sted. Arbeidsuken økte fra 60 timer til 84 timer.

De ansatte nektet. Usaklig oppsigelse, mener fagforeningene. Rettssaken starter i Hedmarken tingrett 9. desember.

På tvers av Arbeidstilsynet

Når en utvider vaktene i turnusen, trengs færre årsverk for å dekke bemanningsbehovet. Når ikke årslønna samtidig økes, betyr det lavere lønnsutgifter.

Ledelsen ved Fossumkollektivet bestemte tidligere i år å senke bemanningen fra ni til seks miljøterapeutårsverk ved avdeling Solvold. For å dekke bemanningsbehovet økes turnusen fra tre- og firedøgnsvakter til sjudøgnsvakter. Den gjennomsnittlige arbeidsuka øker fra 60 timer til 84 timer. Ansatte tilbys samme årslønn som før.

Det økte arbeidskravet kommer til tross for at Arbeidstilsynet etter tilsyn i oktober 2012 anbefalte ledelsen å forkorte tre- og firedøgnsturnusen av hensyn til de ansatte.

– Vanvidd

Avdelingen på Solvold har på oppdrag fra Helse Sør-Øst og Bufetat hatt opptil ti unge beboere med rus- og psykiatridiagnose. FO Østfold ser ikke hvordan bemanningen kan senkes med en tredjedel uten at kvaliteten senkes betraktelig.

– Det er vanvittig. Arbeidsgiver presser de ansatte med å si at stiftelsen og kollektivbevegelsen som behandlingsform avgår med døden om de ikke godtar sjudøgnsturnus, sier leder i FO Østfold, Patrik Dahlqvist.

Medlemmene sorterer under ham siden Fossumkollektivets hovedkvarter ligger i Spydeberg i Østfold.

– Ledelsen sier de ikke får Solvold til å gå rundt med tre- og firedøgnsvakter. Men medlemmene og verneombudet sier sjudøgnsvakter ikke er forsvarlig.

De kan heller ikke flytte inn som kollektivmedlevere med familie og jobbe over 80 timer i uka, mener Dahlqvist. Dermed har ikke arbeidsgiveren rett til å påberope seg medleverforskriften (se fakta).

Kompetansen forsvinner

I omleggingen til sjudagersturnus mottok de ansatte ved avdeling Solvold en såkalt endringsoppsigelse. Ledelsen sa dem opp og ga dem samtidig tilbud om ny stilling innebakt betydelig økt arbeidstid.

De fleste takket nei, inkludert verneombudet og FOs plasstillitsvalgte. Bare ett av sju tidligere FO-medlemmer er igjen samt to medlemmer i Fagforbundet. De er de tre som LO nå fører sak på vegne av.

– Hvis vi taper denne rettssaken, så blir det fritt fram for arbeidsgivere med medleverordning å pålegge ansatte hvilken arbeidstid som helst, selv når de ikke driver ekte kollektiv med ekte medlevere, sier Patrik Dahlqvist.

Venter på svar

Fontene sendte en liste med spørsmål til daglig leder i Fossumkollektivet, Finn Arctander. Vi spurte om sjudøgnsturnusen skyldes økonomi, om Solvold skal bygges ut med familieboliger, om det er forsvarlig å nedbemanne for en såpass krevende brukergruppe, om lønnsøkning for større arbeidsmengde og om oppdragsgivernes ansvar for konflikten.

Arctander svarer per e-post 30. oktober at stiftelsen på nåværende tidspunkt ikke ønsker å kommentere denne saken i Fontene.

Stiftelsen Fossumkollektivet utfører heldøgns miljøterapi i seks avdelinger på Østlandet. I 2012 leverte de plasser til den statlige Barne-, ungdoms- og familievernetaten (Bufetat) og Helse Sør-Øst for 95 millioner kroner.

Miljøterapeutenes arbeidstid er organisert i såkalt medleverturnus. Arbeidet må også være tilrettelagt for at det er mulig å bo der med familie og med en arbeidsintensitet som faller naturlig sammen med familieliv på stedet.

Medleverforskriften åpner for betydelig utstrakt turnus i institusjoner organisert som kollektiv. I så fall kreves at ansatte har egne boliger de selv disponerer i tilknytning til arbeidsstedet.

FO Østfold mener Fossumkollektivet ikke tilfredsstiller kravene til medleverskap.

Mens statlige «medlevere» er på jobb to til tre døgn av gangen, har miljøterapeutene i Fossumkollektivets andelinger enten tre- og firedøgnsturnus, sjudøgns- eller 15-døgnsturnus.

Det betyr at de er på jobb opptil 190 døgn per år sammenliknet med 82 døgn, som er arbeidskravet i statens institusjoner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy