JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp har kostet innbyggerne dyrt

Da Julie Stadheim ble født for åtte måneder siden, fikk hun en spesiell fødselsgave fra kommunen. 108.000 kroner i lånegjeld. Det samme har hver eneste av de andre innbyggerne i Stranda kommune fått. Nå har Frp-ordfører Frank Sve mistet hver femte velger.

2011090612131420131216165208

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Det er søndag formiddag, skylaget ligger tungt over Strandafjellet og bygdas berømte pizzafabrikk. Det er en uke igjen til valget, og utenfor kulturhuset står 300 velgere i kø. Ikke for å stemme, men for å høre hva politikerne vil gjøre med elendigheten som bare har ballet på seg de siste årene.

Årsaken til elendigheten er i hovedsak skianlegget på Strandafjellet. Mens slike anlegg vanligvis er på private hender, er det Stranda kommune som er hovedaksjonær i Strandafjellet KF. Det har kostet innbyggerne dyrt.

Regimeskifte?

Mange er sinte, mange er bekymret, og svært mange håper på et regimeskifte etter kommunevalget.

Med Frp-ordfører Frank Sve i førersetet i to perioder har investeringer og låneopptak ført kommunen med stø kurs mot gjeldstoppen. Seinest nå i sommer måtte kommunen inn med et tilleggslån for å dekke opp for sesongens underskudd i Strandafjellet KF.

I en fersk rapport kommer kommunerevisjonen med en rekke kritiske merknader både ved økonomistyring og –rapportering. Kommunens eget kontrollutvalg reiser spørsmålet om budsjettene som er satt opp er realistiske.

For fire år siden stemte halve Stranda på Frank Sve. Frp fikk rekordhøye 47,5 prosent av stemmene. En fersk meningsmåling som er gjort for lokalavisa Sunnøringen viser nå at Frp har mistet hver femte velger. Selv om Frp fortsatt ligger an til å bli det største partiet, øyner mange nå håp om et skifte.

Frykter stillingskutt

I kulturhuset har ordførerkandidatene benket seg på podiet, og velgerne venter utålmodig på hva som nå skal skje. For noe må skje hvis kommunen skal opprettholde sine forpliktelser overfor innbyggerne, både når det gjelder helse, omsorg og skole.

På sjuende rad sitter Siw Vangen, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet, og en av de som har stått i stormen når kravene om kutt har kommet i kjølvannet av overskridelser og låneopptak.

- I vår vedtok kommunestyret at det ikke skulle brukes oppsigelse som virkemiddel når det skulle kuttes. Men siden den gang er situasjonen bare blitt verre, og jeg frykter at dette spørsmålet kan komme opp på nytt, sier Siw Vangen.

Hvem har skylda?

Nedskjæringene i kommunen har så langt vært gjort med høvel. Litt her og litt der. Ubesatte stillinger, utsetting av sykehjemsbygg og rehabilitering av skoler. Nå kommer tiden for de store kuttene og sparekniven skjerpes. Spørsmålet er hvor og hvordan den skal brukes.

Ordfører Frank Sve vil ikke påta seg skylda for å ha brakt kommunen opp i et økonomisk uføre.

- Vi har vært samstemte på tvers av partiene i de store sakene, sier han. Men får umiddelbart motbør fra resten av partitoppene. Ikke bare fra det fremskrittspartiordføreren selv kaller ”Nei-kameratene”, gruppelederne for Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV, men også fra Høyre, sin tidligere venn og allierte i kommunestyret.

- De tunge sakene som nå er utfordringen, der det handler om å øke risikoen, der har vi vært grunnleggende og prinsipielt uenige, sier Jan Ove Tryggestad, ordførerkandidat for Senterpartiet, og i realiteten den eneste utfordreren til Sves ordførermakt.

Om tallene fra meningsmålingen slår til, kan Tryggestad med støtte fra Ap, SV og Venstre i vippeposisjon vinne flertallet i kommunestyret.

Selge underskuddsforetaket

Stemningen i salen svinger fra jubel til buing mens Strandapolitikerne går i flesket på hverandre på podiet. Ordfører Sve beskylder de andre for å ”snakke ned” merkevaren Strandafjellet, og dermed skremme investorer som kunne overta underskuddsforetaket.

Sannsynligvis er tallenes tale i seg selv er skremmende nok for potensielle investorer. Regnskapet for første halvår 2011 viser at inntektene er 7,9 millioner lavere enn forventet.

Kommunerevisjonen har gjennomgått selskapet og kom i juli i år med en særdeles kritisk rapport. Mangler ved økonomirapporteringen som kan gjøre at viktig informasjon blir holdt tilbake for kommunestyret og store avvik mellom prognoser og resultater er noe av det som får revisjonen til å stille spørsmål ved om budsjettene.

Hvor skal man begynne?

En uke før valget er spenningen stor blant bygdas befolkning. En oppslutning på 31 prosent vitner om at Frank Sve og Frp fortsatt er populær. En økonomisk oppvask blir det uansett, spørsmålet er hvordan.

Sittende ordfører er den mest optimistiske av alle:

- Må vi dekke opp et underskudd på to-tre millioner, må det tas av driften. Men folketallet øker, og dermed også skatteinntektene, så det er grunn til å være optimistisk, sier Sve.

Fullt så enkelt blir det neppe, påpeker hans meningsmotstandere.

- Det blir beinhard prioritering, og jeg ser ikke bort fra at vi i en overgangsperiode må få hjelp fra staten for å klare å levere de tjenestene vi er lovpålagt, sier Arbeiderpartiets Arild Ringdal.

Også Senterpartiets ordførerkandidat Jan Ove Tryggestad ser at han får en tøff tid om han blir valgvinner:

- Vi må gjenoppbygge tilliten innad i kommunen. Vi må inn i åpne prosesser for å sikre økonomien framover. Det betyr både kostnadskutt og å finne nye muligheter for inntektsutvikling.

Også utad blir det en stor jobb å gjøre, påpeker Tryggestad:

- Frank Sve og hans lederstil har gjort at Stranda kommune i dag mangler politisk troverdighet. Dermed er vi heller ikke er attraktive som samarbeidspartnere i store interkommunale prosjekter som Samhandlingsreformen som vi nå må ta fatt på.

De kommuneansatte må leve med den ordføreren de får. Og en ting er sikkert, mener Fagforbundets Siw Vangen.

- Det blir mye å rydde opp i for den som skal ta over - uansett hvem det blir.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy