JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir ikke slipp på AFP

Fagforbundets medlemmer i verkstedhallen hos Oslo Sporveier og på Lillehammer sykehjem er enige: De vil bevare dagens AFP-ordning – fordi de trenger den.

2008033109530820131216042844

I verkstedhallen på Ryen drar medlemmene i Oslo Sporveiers Arbeiderforening, OSA, frem storslegga foran årets lønnsforhandlinger.

– Vi må forsvare dagens AFP-ordning med alle midler, sier plasstillitsvalgt Per Martinsen (59).

– På vår arbeidsplass har vi folk som sliter seg fram til de er 62 år gamle, slik at de kan gå av med verdighet i stedet for å leve på uføretrygd. Arbeidsforholdene er knallharde. Å mekke store t-banevogner i årevis sliter ut både skuldre, armer og nakker, sier Martinsen.

– Det verste er den livsvarige avkortinga vi får, og at vi ikke kan tjene opp pensjonspoeng fra vi er 62 år til vi blir 67 år gamle hvis vi går av med AFP i den nye ordningen.

Han har stor støtte i Fagforbundet. Det er et massivt krav fra fylkenes tariffkonferanser at dagens AFP må beholdes – og mange ønsker til og med å forbedre den.

Martinsen er klar:

– Bruker vi alle midler, stopper Oslo, sier han.

Tøft oppgjør

Det er tid for tariffoppgjør igjen. Det er ingen overraskelse hvis forhandlingene vil pågå både dag og natt mot slutten. Og nå er de snart på tv-skjermen igjen, bildene vi kjenner så godt: Forhandlingsledere med slitne drag i ansiktet, meklingsmenn som har måttet løsne på slipset i kampens hete, og journalister med røde øyne etter at natten har blitt tilbrakt på en benk i en korridor.

Vil de seg selv vondt?

– Det er mye som er vanskelig å skjønne i tariffoppgjøret. Men det er lett å se at det er vi lavlønte som blir igjen hele tida, sier Torill Gjerstad. Hun har fagbrev som renholder, og er ansatt i full stilling ved Lillehammer sykehjem. Som en av ti renholdere ved sykehjemmet, merker hun godt konsekvensene av at denne yrkesgruppen henger etter lønnsmessig.

– Det er så å si umulig å få tak i vikarer, og det går ut over oss som er her fra før. Hvis vi skal få flere til å ta denne jobben, er lønna nødt til å bli løftet flere hakk, fastslår hun.

Hjemme diskuteres tariffoppgjøret ofte.

– Mannen min har litt bedre greie på dette. Men jeg vet at pengene må på bordet. Nå stiller jeg meg snart på mjølkerampa og roper på mer lønn, sier hun engasjert.

– Håper jeg får så jeg klarer meg

En av diskusjonene som har vært høyt oppe de siste ukene, er hvor mye fagbevegelsen skal fire på lønnskravene for å beholde AFP-ordningen.

– Hva er viktigst: høyere lønn eller gode pensjonsordninger?

– Jeg vet ikke helt. Det jeg vet, er at jeg ikke orker å jobbe lenger enn til jeg er 62 år. Så håper jeg å få en pensjon så jeg klarer meg. Vi kan jo for Guds skyld ikke få det dårligere.

– Vi har jo allerede betalt for AFP-ordningen i tidligere oppgjør. Dette blir en ren forsvarskamp, skyter Helge Galtrud inn i et forsøk på å berolige Gjerstad. Galtrud er leder for Fagforbundet i Lillehammer og sitter i styret for Aksjon forsvar AFP.

Under tariffkonferansen for Hedmark og Oppland i november i fjor, var han på talerstolen et utall ganger for å få inn store og små endringer i forslagene som skulle oversendes Fagforbundet sentralt.

– Hvor mange ganger sto du egentlig bak mikrofonen?

– Nei, det husker jeg ikke. Men det var en del. Og resultatet ble jo bra, konstaterer han.

– Men hva er så viktig med alle disse detaljene?

– Vi tillitsvalgte har vært veldig opptatt av å få de helt rette formuleringene. Det viser seg at detaljene kan ha stor betydning for det endelige resultatet, sier Galtrud, og viser til et eksempel angående det nye tidligpensjonssystemet. Regjeringen sier at alle skal få tidligpensjon, men utelater å nevne at inntektskravene i realiteten gjør at færre vil ha rett til AFP. Og slik er regnestykket:

– Forslaget var at man skulle ha tjent 4,3 ganger folketrygdens grunnbeløp i 40 år for å kunne gå av ved fylte 62 år. Når vi vet at grunnbeløpet er på 66.812 kroner, vil det si at man må tjene 287.000 kroner – i 40 år – for i det hele tatt å kunne benytte seg av denne ordningen. Dette tallet er høyere enn grunnlønna til en fagarbeider i det offentlige!

– Vi må kunne mer

Vi må altså bak tallene for å finne den oppsiktsvekkende virkeligheten: Med en slik ordning vil mange av Fagforbundets medlemmer – trolig også Gjerstad – stå uten rett til tidligpensjon.

– At selv de som har tatt fagbrev og jobber full tid ikke vil tjene nok til å benytte seg av AFP, dét skjønner folk, og det gjør dem rystet, sier Galtrud.

Den mangeårige bystyrerepresentanten for RV vet at det er nødvendig å kunne sakene godt når man skal utfordre de som sitter over ham i makthierarkiet.

– Hvis du ikke gjør det, er du dømt til å tape. De som har makt trenger ikke argumenter. Hvis du ikke har makt, må du derimot kunne mer enn de andre.

– Hvorfor kan vi ikke bare stole på Jens Stoltenberg når han sier at vi skal ha en tidligpensjonsordning som er minst like god som i dag?

Galtrud ler.

– Det er mye som blir sagt av politikere som ikke holdes. Det er vi mange som vet. Men når en minister sier at ordningen skal være «minst like god», må vi være i stand til å plukke det fra hverandre. Medlemmene stoler på at vi kan gjøre regnestykkene.

– Skjønner du at det kan bli oppfattet som flisespikkeri?

– Ja, jeg skjønner det.

Gjerstad sier hun vil stå på krava. At hun er klar til streik om nødvendig. Men forhåpningene er ikke de største.

– Jeg tror egentlig ikke vi får så mye mer. Aller mest ønsker jeg at vi skal få flere vikarer.

Les mer om AFP:

Altomafp.no - Lo-fagbladenes felles portal for stoff om AFP Lo.no Forsvarafp.no - Nettsida til de ivrigste AFP-forkjemperne Pensjonsreform.no - Regjeringens side om pensjonsreformen og endringene i AFP

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy