JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Du må ikke være en matematiker for å forstå at studenter rammes av stipendkuttet

2018121811585020230821171436
HENGER IKKE SAMMEN: Det stipendet vi har i dag henger ikke sammen med prisveksten som har vært de siste årene, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.

HENGER IKKE SAMMEN: Det stipendet vi har i dag henger ikke sammen med prisveksten som har vært de siste årene, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.

Fabian Blank/Unsplash

Vi sutrer ikke, Roy Steffensen. Stipendkuttet er ikke greit, og det sier vi ifra om.

Hjelpepleier

I forrige uke skrev Frifagbevegelse om Frp-topp Roy Steffensen, som er enig i at studenter sutrer etter stipendkutt.

Jeg mener politikeren bruker en stygg hersketeknikk for å få studenter til å tie om et viktig tema.

Ikke fornøyd

I budsjettavtalen for 2019 ble KrF og regjeringspartiene enige om at 25 prosent av studielånet ditt kan bli gjort om til stipend på grunnlag av studiepoeng. De siste 15 prosentene vil derimot bare bli omgjort hvis du fullfører graden. Målet er å få flere studentene til å fullføre studiene.

Norsk Studentorganisasjon (NSO) er ikke fornøyd med dette og har fått 26.500 underskrifter på et opprop og støtte fra over 46 organisasjoner.

Jobb og studier

Jeg er helt enig med NSO. Selv har jeg returnert til skolebenken i en alder av 29 år. Jeg tar påbygg på videregående og er på skolen tre dager i uka. Utenom dette har jeg en fast helgestilling i kommunen og jobber der så mye jeg kan ved siden av skolen.

Alle skoleferier blir for eksempel brukt på jobb, og ofte jobber jeg etter en dag på skolen.

Henger ikke sammen

Det stipendet vi har i dag henger ikke sammen med prisveksten som har vært de siste årene. Politikerne må bestemme seg for om de ønsker å gi en utdanning til studenter, og gi de tid til å studere eller ikke.

Det å være student og å jobbe ved siden av, går for en periode, men ikke over lengre tid. På min arbeidsplass hadde vi ikke ønsket at en ansatt arbeidet fra åtte til ti på kvelden, men så lange dager får ofte en student som sjonglerer jobb og studier.

Trenger det grunnleggende

Jeg har et stipend på rundt 2000 kroner i måneden. Det er ikke nok når jeg må betale leieutgifter, mat, penger til og fra skolen og forsikringer.

Når jeg velger å ta en utdanning, velger jeg å leve noen år med lav inntekt. Likevel bør det grunnleggende være på plass. Både leieprisene og matvareprisene øker. Samtidig kuttes stipendet.

Du trenger ikke å være en matematiker for å forstå at studenter rammes av dette, og de rammes hardt.

Sutrer ikke

Roy Steffensen (Frp) mener studentene ikke har noe å klage over, men jeg lurer på hvordan Roy hadde overlevd på den samme inntekten studenter har.

Det er riktig og viktig at studentene sier ifra, og det er unødvendig å bruke hersketeknikker og si at vi sutrer. Vi sutrer ikke. Vi sier ifra og bruker vår ytringsfrihet.

Vi seiret da vi fikk innført elleve måneder med studiestøtte, men det hjelper ikke hvis pengene til den siste måneden blir tatt fra de resterende ti månedene.

Å være student og å jobbe ved siden av går for en periode, men ikke over lengre tid

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy