JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gule engler

– Eldre har så mye spennende å fortelle, sier Mahamed Abdisamed, 17 år og elev ved Stovner Videregående i Oslo. – Jeg har fått et helt nytt syn på eldre mennesker, sier klassekamerat René Lunde. Nå vil begge bli helsefagarbeidere og jobbe i eldreomsorgen.

2012082311453220131214184458

Sammen Martin Yeboah (21) og Caroline Engebretsen (16) skal Mahamed og René i høst begynne på Vg2 helsearbeiderfag. Alle fire har i løpet av Vg1 bestemt seg for å ta fagbrev som helsearbeider, selv om ingen av dem hadde dette som plan da de begynte.

Hva skjedde?

Klassen har deltatt i prosjektet Livsglede for eldre, og har til sin overraskelse oppdaget at det er utfordrende, spennende og gøy å jobbe med eldre.

Omsorg som verdi

For lærerne deres, Monica Jørgensen og Anne-Christin Skilbrei, er dette som musikk i yrkesstolte ører. Jørgensen er selv hjelpepleier, mens Skilbrei er sykepleier. Omsorg som en verdi er svært viktig for begge.

– Vi setter mening og varme i fokus. Det er vårt motstykke til at det for mange kun er økonomisk suksess som gir status i vårt samfunn. Vi vil gi elevene andre verdier, forteller de.

Etter to år på videregående, og to år som lærlinger, kan elevene ta fagprøven, få fagbrev og gå ut i jobb som helsefagarbeidere. Dette er varme hender nasjonen trenger.

Inntar sykehjemmet

Iført gule t-skjorter har Livsglede-gruppa hver fredag i skoleåret inntatt bydelens sykehjem og eldresenter som en del av skolegangen. De tilbyr samtaler og quiz, en håndmassasje kanskje, assistanse under bowling eller bingo, hjertegaver og muffins på valentinsdagen, eller sanger til jul. En trilletur i frisk luft, et datakurs, eller opplæring i nettbank og sms. Eller de får rett og slett demente til å le. Det er ikke rart de kalles for gule engler.

På slutten av dagen må elevene skrive et notat om sine opplevelser, og de får karakterer i faget.

Mer enn bleieskift

– Jeg likte godt å spille kort med dem, eller gå tur. Jeg har ikke hatt så mye kontakt med eldre før, sier Martin.

Det siste er felles for mange, bekrefter lærene.

– Elevene er knapt 16 år når de begynner her. Mange har helt andre drømmer og høye ambisjoner for sin yrkeskarriere. Flere mistenker nok at arbeid med eldre bare handler om bleieskift, sier Monica Jørgensen.

4 gutter og 22 jenter har deltatt på Livsglede i år.

Velger eldreomsorg

– Jeg ville egentlig bli barne- og ungdomsarbeider, men nå har jeg bestemt meg for heller å jobbe med eldre, sier Caroline Engebretsen.

René og Mahamad ville egentlig kjøre ambulanse, men også de har valgt eldreomsorg for framtida.

– I begynnelsen ante jeg ikke hva vi skulle gjøre med de eldre. De var bare gamle, liksom, sier Mahamad, som helt har skiftet mening. Det har også René.

– Jeg snakket mye med en som var pilot under andre verdenskrig, og han la ut om at det var mye bedre damer i gamle dager. Vi hadde det utrolig moro. De eldre er så åpne, sier han.

Elevene har også blitt bevisst på hvordan samfunnet behandler sine eldre. De er ikke glad for det de ser.

– Helse-Norge lyver når de bruker flotte ord om eldreomsorgen. I virkeligheten er det mange som bare sitter på et rom hele dagen uten noen å snakke med. Det trengs mange flere ansatte, mener René.

De er jo som oss!

Monica Jørgensen og Anne-Christin Skilbrei tenker tilbake på gjengen med 16-åringer som i fjor høst skulle møte eldre for første gang. Sjenansen var tydelig; fordommene også. Mange syntes det var skummelt. Men på årets avskjedsfest kom erfaringene fram i talene: – De er jo som oss! På innsiden er vi like.

Lærerne kan fortelle at de også har fått en nærhet til elevene de aldri før har opplevd når de er med dem ut og kan gi ros for småting: «Så flink du er til å lytte til fru Hansen.» «Så trygt du hjelper ham med rullatoren i gangen.»

På avskjedsfesten på skolen i juni dukket det opp hele 30 eldre som ville takke ungdommene sine. Og fordi prosjektet har pågått lokalt, forteller ungdommene at de stadig vekk møter noen av fremdeles – på gata, på senteret, på kafeen.

– Eldre er ikke så gretne og sure som noen tror, sier Caroline.

– Nei, og vi ungdommer er ikke så late og slappe heller; vi er omtenksomme og bryr oss, sier René.

Stiftelsen Livsglede for eldre ble opprettet i 2006, og er frivillig og landsomfat­tende. Målet er å tilrette­legge for at pleie­trengende eldre skal få muligheten til å komme seg ut ved hjelp av frivillige led­sagere.

Stiftelsen har som mål at alle norske videregående skoler med helse- og sosialfag skal ha Livsglede for eldre som prosjekt til fordypning (PTF) innen 2015.

71 videregående skoler tar del i Livsglede i dag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy