JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håndverk på høyt nivå

Håndverkerne har fotografert, nummerert og flyttet hver stein i Mariakirkens to høye tårn – ned og opp igjen. Vegger og tak er støvsugd og soten visket vekk, så vi igjen ser apostlenes navn. Restaureringen skal ta fem år, og krever kunnskap og tålmodighet.

2012051511430820131214181726

titti.brun@fagforbundet.no

Inne i kirkerommet har alter, prekestol og benker veket plass for stillas og håndverkere. De har begynt på det møysommelige arbeidet med å restaurere Bergens kjennemerke og eldste bygg. Dyktige og spesielt interesserte håndverkere i Bergen kirkelige fellesråd (BFK) utfører restaureringen i samarbeid med Norsk institutt for kulturminneforskning (Niku) og Riksantikvaren.

Luftig arbeidsplass

Oppe i tårnet balanserer tømrerne Bjarte Husa og Gunnar Danielsen. Ved oppstart visste de lite om hva som befant seg bak murpussen. Mye var pill råttent, bare en tynn stokk holdt tårnet oppe. Fem tonn med steinblokker måtte løftes ned på bakken, fordi stillasene ikke tålte vekten. Det har vært tungt arbeid, nitidig dokumentert, slik at hver stein skal løftes tilbake på rett plass. Toppen av tårnene ble hevet, og nå byttes bjelkene, men bare de delene av bjelkene som er råtne.

Ingen elektriske maskiner blir brukt i arbeidet. Alt hugges til med øks. Tømmeret kommer fra Hardanger og er saget til med oppgangssag (vanndrevet sag med rett sagblad som beveger seg rett opp og ned).

– Det er utrolig spennende å få jobbe med verneverdige bygg. Jeg lærer masse. Det er et tålmodighetsarbeid som nok ikke passer for alle. Men for meg er det som å få betalt for hobbyen, forteller tømrer Gunnar Danielsen begeistret. Han tar kurs i lafting og grindverk på fritida.

Håndsmidd

Kirka fra 1100-tallet er påbygd, og ulike deler vitner om ulike tidsepoker. Hvis det er tidsriktig å bruke spiker i restaureringsarbeidet, bruker vi håndsmidde. Vi bruker ikke sementmørtel, bare kalk, og derfor går restaureringen senere.

– Kalken må være feit, påpeker murer Arvid Grindheim, og snur murskjeen opp-ned for å vise at kalkmørtelen henger. Grindheim er 68 år, men jobber fortsatt fullt.

– Jeg trives med dette arbeidet, og tar ett år av gangen. Jeg har stor respekt for arbeidet som håndverkerne gjorde i gamle dager.

I skyggene nede i kirkerommet venter statuene av apostlene tålmodig på å komme tilbake på plass. Litt oppe i veggen jobber murerne med å kalke. Tak og vegger er støvsugd, og varsomt har murerne visket fram mønstrene. Sammen med Niku har de testet seg fram til riktig valg av arbeidsmetode og farge.

Retter gamle tabber

Det er mange dilemmaer underveis. Hvilke av århundrenes reparasjoner er en del av kirkebyggets historie, og skal bevares? Luka i tårnet, som kanskje er laget for å komme utenpå for å reparere, forteller sin historie og får bli. Nyere spikere fjernes eller erstattes med håndsmidde.

Utenpå kirka er all sement hakket og meislet bort. Sementen er en av hovedgrunnene til mye av råte- og fuktskadene innvendig.

– Vi har vært mange som i ett år jobbet med å rette feilene fra 1960- og 70-tallet. Det var beinhardt arbeid, men vi klarte det uten sykmeldinger, forteller murer Erik Sørensen, mens han loser oss opp i stillaset og viser fram detaljene i dekoren i taket på nært hold.

Trenger fagkunnskapen

Hele det fem års restaureringsprosjektet blir dokumentert med foto og med noen av materialene som er fjernet. Arbeidsgjengen har tatt imot barn og publikumsgrupper og fortalt om arbeidet. Og noen har rukket å foredra på fagkonferanser.

– Det er en fordel å være interessert i historiens epoker og arbeidsteknikker. Det nytter ikke å være bajas. Vi har stor respekt for det faglige samarbeidet med vernemyndighetene, sier Sørensen.

Han er opptatt av å bevare kunnskapen og at den videreføres i kommunen. Rekruttering av håndverkere som er interessert i de gamle teknikkene, har vist seg å være vanskelig.

– Nå står middelalderkirker herfra til Stavanger i kø for å bli restaurert, men vi mangler håndverkene som kan denne delen av faget. Vi trenger tusenvis av håndverkere dersom Riksantikvarens restaureringsplan fram mot 2020 skal kunne gjennomføres, påpeker Sørensen.

- Har ansvar for alle innbyggere, uavhengig av tilknytning til Den norske kirke. - Over 400 ansatte, fordelt på menigheter, kirkegårder, landskap, byggvedlikehold, barnehager og administrasjon. Driftsbudsjettet er på ca. 250 millioner kroner og investeringsrammen på ca. 80 millioner. - Eier over 70.000 kvadratmeter bygg og over 600 dekar anlegg, fordelt på 33 kirker, 27 kirkegårder, 9 barnehager, 5 kapell samt annen eiendom knyttet til disse. - BFK-Bygg har 55 ansatte innenfor byggområdene renhold, byggdrift, murer, tømrer, snekker, maler, elektro, prosjektering og rådgivning. - Har de senere årene også levert prosjektbistand og håndverkertjenester til omkringliggende kommuner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy