Her er resultatet

Partene i kommuneoppgjøret er nå enige om skissen som meklingsmann Dag Nafstad la fram klokka 9.00 i morges. Dermed avblåses streiken for 45.000 kommuneansatte.

2010060913543720131216133124

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

- De streikende har lagt grunnlaget for resultatene vi har fått, sa forbundsleder Jan Davidsen da han klokka to i dag kom ut fra meklingsmannens kontor etter å ha signert protokollen i årets kommuneoppgjør.

Davidsen peker på flere resultater han synes det er grunn til å være fornøyd med i årets tariffoppgjør:

- Vi har fått et sentralt likelønnsløft med betydelig økning av minstelønnssatsene, og et generelt tillegg som er nesten tre ganger høyere enn det tilbudet vi opprinnelig fikk.

- I tillegg har vi fått en kompetansepott som vi har kjempet lenge for.

- Til sammen har vi nå fått en fin helhet og en god balanse mellom lokal og sentral lønnsdannelse, sier Jan Davidsen.

Forhandlinslederen er imidlertid også kritisk ved sider av årets oppgjør:

- Med sammensetningen av yrkesgruppene og den store andelen kvinner og lavlønte burde vi hatt en høyere økonomisk ramme enn i de andre oppgjørene. I stedet har vi måttet streike oss til det samme som andre tariffområder har fått gjennom forhandlinger eller mekling. Dette er ikke en situasjon vi kommer til å akseptere i framtiden, sier Davidsen.

Han er ikke er i tvil om hvem som skal ha æren for at oppgjøret kom i havn:

- Det er de streikende som har lagt grunnlaget for de resultatene vi har fått!

Dette er hovedpunktene i den nye tariffavtalen

Generelle tillegg

Alle ansatte som omfattes av hovedavtalen kapittel 4 får et generelt tillegg på 2,1 prosent av den enkeltes grunnlønn pr 1. juli i år. Tillegget skal være på minimum 7100 kroner.

Endringene i minstelønnsbestemmelsene innebærer blant annet at ufaglærte med 10 års ansiennitet at fra 1. august 2010 skal en ha en grunnlønn på minst 306.000 kroner.

Arbeidstakere med minimum 20 års lønnsansiennitet skal ikke ha lavere grunnlønn enn kr. 311.200 i full stilling.

Høyskoleutdannede får et generelt tillegg på 2000 kroner. Ansatte som omfattes av hovedavtalen kapittel 4C, i hovedsak lærerne, får et generelt tillegg på 1,15 prosent av den enkeltes grunnlønn.

Lokale forhandlinger

Et sentralt punkt i årets oppgjør har vært hvor stor del av tilleggene som skulle fordeles sentralt og hvor mye som skulle avsettes til lokale forhandlinger.

Det er nå avklart at 0,85 prosent av tilleggene skal fordeles i lokale forhandlinger fra 1.8.2010 og 0,25 % fra nyttår. Arbeidsgiver har anledning til å skyte inn midler utover dette.

Likelønn

I de lokale forhandlingene skal kvinner ha en forholdsmessig høyere andel en menn av den avsatte potten. Lokale lønnstillegg skal brukes til lønnsmessige tiltak som fremmer likestilling i virkesomheten.

Kvinner i lederstillinger og ansatte som har relevant spesial-, tilleggs- og videreutdanning skal prioriteres i fordelingen av de lokale tilleggene.

Skift og turnus

LO Kommune har fått gjennomslag for sitt krav om likestilling av skift og turnus. Detinnebærer blant annet at de som jobber minst hver tredje søndag får redusert arbeidstiden sin etter nærmere spesifiserte regler. Dette gjelder fra 1. januar 2011.

Skulle du begynt på en vakt i ettermiddag, etter at streiken er avblåst, skal du stille som normalt på denne vakten. Alle andre stiller som normalt på jobb i morgen.

Streikebidrag blir utbetalt etter gjeldende regler for det du blir trukket.

Meklingsresultatet går til uravstemning. Uravstemningspapirene for ditt avtaleområde kommer direkte til din postkasse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy