JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Husforening på to døgn

Ledelsen i Sentrum Røntgen (SRI) tok selv grep for at det skulle bli startet opp en husforening i selskapet.

2008031821411320131216042408

Fagforbundets pasientmedarbeidere i Sentrum Røntgeninstitutt (SRI) har siden 15. februar streiket for tariffavtale med bedriften. Ledelsen sier den har støtte fra en husforening - SRI Pasientmedarbeiderforening - , men den ble startet opp på en høyst uvanlig måte. Nylig hadde leder Tom Dolven i SRI Pasientmedarbeiderforening et avisinnlegg under tittelen ”Derfor vil vi ikke streike”. Der forklarte han hvor bra de ansatte på Sentrum Røntgeninstitutt har det, og advarte mot følgene av å inngå tariffavtale med Fagforbundet. Det han ikke skrev, var når og hvordan hans egen forening ble dannet. Her er historien. 30. januar var Sentrum Røntgeninstitutt (SRI) kalt inn til tvungen mekling hos Riksmeklingsmannen. Bakgrunnen var at Fagforbundet hadde gått til plassoppsigelse fordi SRI nektet medlemmene tariffavtale.

To døgn

To dager før meklinga, den 28. januar om ettermiddagen, sendte ledelsen i SRI ut et brev til alle ansatte på e-post etter arbeidstid. Der oppfordret de pasientmedarbeiderne til å organisere seg. 24 minutter inn i arbeidsdagen etter, den 29. januar, sendte Tom Dolven ut en oppfordring til alle avdelingene om å velge en representant til dannelsen av pasientmedarbeiderforening på et møte i Oslo to dager etter.

Ikke velkommen

SRI har sju avdelinger spredt rundt i landet. Pasientmedarbeider Hans Hottran ved avdelinga i Trondheim signaliserte overfor kollegene at han godt kunne tenke seg å delta på stiftelsesmøtet. Før han rakk å kontakte Tom Dolven, fikk han et e-brev. Der sto det: ”Hei. Angående stiftelse av Pasientmedarbeiderforening. Jeg har fått høre at du ønsker å komme på dette møtet. Det er hyggelig men dette er et alternativ til medlemskap i Fagforeningen og du kan ikke være medlem begge steder. Så hvis du ønsker å være medlem i Pasientmedarbeiderforeningen må du først ha meldt deg ut av Fagforeningen... ..Avventer beskjed fra deg om hvem som kommer fra Trondheim. Med vennlig hilsen Tom Dolven.”

Utvalgt

Hottran spurte alle de tre som ikke var med i Fagforbundet hvem som ville dra. Alle avslo fordi de ikke ville eller hadde anledning. Samme kveld lot likevel en av dem seg overtale på telefon. I Stavanger ble en vikar bedt av ledelsen om å dra. To dager etter ble foreningen stiftet i Oslo. Sju deltok på stiftelsesmøtet – en fra hver avdeling. Tom Dolven ble valgt til leder. 6. februar inngikk de overenskomst med arbeidsgiver.

Bakteppet

Ekspressdannelsen av Pasientmedarbeiderforeningen har følgende bakteppe: Tradisjonen i SRI hadde vært at daglig leder Are Løken og personalsjef Gerd Eva Varpestuen reiste rundt fra avdeling til avdeling og forhandlet lønn med de ansatte, en for en. Hver enkelt ansatt kunne risikere å sitte ansikt til ansikt med opptil seks sjefer når de skulle forhandle lønn og andre vilkår. Dette var en av grunnene til at Dagrunn Løvik i Stavanger i juni i fjor tok kontakt med kolleger i Bergen og Trondheim med spørsmål om organisering. På denne tiden lå flere av de ansatte under minstelønn. Eksempelvis hadde Hans Hottran 240 000 kroner i årslønn, mens minstelønna var 265 000.

”Bedre betingelser”

Initiativet til Dagrunn Løvik endte med at 25 pasientmedarbeidere organiserte seg i Fagforbundet og ba om tariffavtale. Det ble avvist av ledelsen. Før det frivillige meklingsmøtet i november sendte styret ut et brev til samtlige ansatte der de blant annet refererte følgende styrevedtak: ”Styret anser at de virkemidler som pålegges SRI ved en tariffavtale er uhensiktsmessige og lite tjenlige for de ansatte og for selskapet. Styret forutsetter at de ansatte i sum vil ha bedre betingelser ved eksisterende virkemiddelsett. Styret avviser derfor kravet slik det er formulert av Fagforbundet.” Videre heter det i brevet til de ansatte: ”Det foreligger dermed et formelt vedtak om at de ansatte skal ha bedre og andre betingelser enn de som er vanlige i en tariffavtale."

”Ikke råd”

Styret i SRI slår altså fast i vedtaks form at de ansatte skal ha bedre betingelser enn en vanlig tariffavtale vil gi. Likevel heter det videre i brevet: ”I 2006 var selskapets overskudd kun kr. 5,4 millioner med en omsetning på kr. 279 millioner. Selskapet har ikke økonomisk evne til å øke godene til de ansatte utover de virkemidlene som allerede eksisterer.” Det som ikke står i brevet, er at SRI samme år hadde økonomisk evne til å gi 5 millioner i ordinært og 15 millioner i ekstraordinært utbytte - totalt 20 millioner kroner - til eierne. Og disse pengene går i all hovedsak til familien Løken.

Tom Dolvens rolle

Like etter brevutsendelsen til medarbeiderne, tok styremedlem Turil Storm-Johannsen initiativ til et opprop til støtte for ledelsens syn. Dette ble spredt per e-post til samtlige ansatte. Tom Dolven koordinerte innsamlinga av underskriftene, og spredte dem så i bedriften med budskapet: ”Se her! Så mange har skrevet under!” To måneder seinere ble han valgt til leder av SRI Pasientmedarbeiderforening. I referatet fra stiftelsesmøtet 31. januar står det blant annet: ”Forumet vil arbeide med ledelsen uten innblanding av Fagforbundet.”

”Over tarifflønn”

I sitt ferske avisinnlegg skriver Tom Dolven blant annet: ”Som leder av Sentrum pasientmedarbeiderforening føler jeg at det er på tide at vi ca 100 andre pasientmedarbeidere som ikke deltar i denne streiken, får komme med vårt syn på saken.” Det han ikke skriver, er hvordan han kan påberope seg å ha samtlige som ikke er organisert i Fagforbundet bak seg, og hvordan hans egen forening kom i stand. Videre skriver Dolven: ”Vi leser blant annet i media at vi ligger ca 20 000 under tariff, men sannheten er jo at alle ligger over tarifflønn.” Det han ikke skriver, er at dette først har skjedd i det aller siste, og at styret i vedtaks form har tatt selvkritikk på at flere ansatte har ligget under minstelønn helt til det siste.

----------

EMNEORD: Sentrum røntgen-streik08

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy