JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva kan vi gjøre for å hindre mobbing?

Beklagelig nok er mobbing stadig et aktuelt tema. Mange barn har det vondt på skolen, og for noen begynner plagingen allerede i barnehagen.

2012052413080820131214182059

Selv ble jeg mobbet fra første dag på barneskolen. Jeg grudde meg til hver skoledag, og det var ikke lett å konsentrere seg om skolearbeidet. Jeg fikk ustanselig høre at jeg var dum, og selvfølgelig trodde jeg etter hvert dette selv. En usannhet som fremsettes mange nok ganger, blir til slutt en sannhet.

Jeg har ofte tenkt på hva som kan gjøres for at barn ikke skal oppleve dette, og eg tenker at det er mange som har et ansvar.

Fagforbundet har medlemmer i barnehage, skole og skolefritidsordningen. Det er viktig at dere fanger opp det som skjer. Hvis et barn gjentatte ganger står alene i et hjørne i barnehagen eller skolen, har hun/han det ikke godt, og er sannsynligvis et mobbeoffer. Da er det viktig at du sørger for at barnet får tillit til deg og kan fortelle om sin situasjon.

Stikkord i slike situasjoner er å være forståelsesfull og tålmodig, og å sørge for at alle blir inkludert, både de flinke og sterke, og de som er mer sjenert. Det har så lett for å være slik at det er de flinke som får spesielle oppgaver og som blir løftet fram, men det er viktig at de som føler seg mindre verd, og som kanskje ikke er like synlige, også får inspirerende oppgaver.

Jeg kan nevne ett eksempel: Hvis det skal skje noe som gjør det nødvendig å velge lag, så ikke la de flinkeste få gjøre dette hver gang, men gi av og til oppgaven til den du vet ikke har det så godt på skolen. Jeg opplevde selv at klassens enere valgte lag, og jeg ble bestandig valgt til slutt, og det kom diverse mishagsytringer som: «Ja, da taper i alle fall vi, når vi må ha henne på laget.»

Dette gjør noe med selvfølelsen. Hvis du hører at noe slikt blir sagt, ikke tenk at unger er unger, og litt erting må alle tåle. Små stikk over lang tid som gjør vondt, er mobbing. Det er viktig at dette blir slått ned på øyeblikkelig.

Vær raus med ros! Og husk at mobbeofferet også har ressurser som du kan være med på å videreutvikle. Dette kan alle som jobber i barnehage, SFO eller i skolen, bidra til.

På skolen er det noen som får spesialundervisning, og dette kan ofte være et grunnlag for mobbing. Det er gjerne assistentene som står for denne undervisningen. Da er det viktig at de forteller de andre elevene at vedkommende ikke er dum, og at du ikke godtar at vedkommende blir mobbet. Det er også viktig at du som assistent snakker med klasselæreren om problemet.

Foreldre har også et ansvar for at barna ikke mobber. Vær forsiktig med hva du snakker om hjemme. Barna har «store ører», og tar med seg det som blir sagt til barnehagen og skolen. Dermed kan mobbingen være i gang.

I dag kan den som blir mobbet bytte skole. Dette mener jeg er helt feil. Det hjelper ikke mobbeofferet å bytte skole, for sjansen er stor for at mobbingen fortsetter på den nye skolen. Det er alltid en belastning å bytte skole, og den belastningen bør mobberne ta. Med en slik trussel hengende over hodet, vil de kanskje tenke seg om flere ganger før de plager andre.

I de siste årene har det blitt skrevet avtaler om at skolen skal være mobbefri, og at det skal være nulltoleranse for mobbing. Avtalen er underskrevet av politikere og rektor ved skolen. Det hjelper ikke å utarbeide dette manifestet dersom det bare blir lagt i en skuff. Problemet med mobbing må jobbes med hver dag, både i barnehagen, på skolen og i SFO. Når jeg ser tilbake på egen min skoletid, tenker jeg ofte: Hvor var lærerne? De så og hørte hva som foregikk, men ingen gjorde noe med det.

Det foregår også mobbing og trakassering i organisasjonslivet og blant de ansatte på ulike arbeidsplasser. Da er det viktig at sjefen tar opp problemet, og ikke bare lar det passere. Den som blir mobbet, kan få ødelagt livet sitt, det har vi sett mange eksempler på. Det er viktig at alle får vite at på denne arbeidsplassen er det nulltoleranse for mobbing.

Som medlem i Fagforbundet kan du bidra til at arbeidsplassen din blir et godt sted å være, både for deg selv, kollegaene dine, og ikke minst for barna som går i barnehagen, på skolen eller i SFO. Du kan også ta opp eventuelle problemer med tillitsvalgt på arbeidsplassen, og sørge for at temaet blir belyst på et medlemsmøte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy