JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke beroliget om vikardirektiv

Nå har SV-politiker Karin Andersen lest de rettslige vurderingene rundt vikarbyrådirektivet. Hun er ikke beroliget.

2012021713150120131216182539

per.flakstad@fagforbundet.no

Karin Andersen roser Arbeidsdepartementet for å offentliggjøre de rettslige vurderingene som gjør at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm føler seg trygg på at arbeidsmiljøloven ikke vil bli svekket om Norge sier ja til EUs vikarbyrådirektiv.

– I en sak som angår så mange, er det viktig at alle har det samme grunnlaget å vurdere ut fra. Så får vi heller respektere hverandre for å ha ulike vurderinger, sier hun til Fagbladet.

Ikke beroliget

Hun er nemlig ikke beroliget, og uenig med arbeidsministerens konklusjon, etter å ha lest en oppsummering av juristenes vurderinger rundt EUs vikarbyrådirektiv som ble offentliggjort på Arbeidsdepartementets hjemmeside onsdag.

– Jeg er tvert imot blitt styrket i min bekymring om at Norge risikerer å svekke arbeidsmiljølovens bestemmelser om faste ansettelser og vikarbruk hvis vi sier ja til direktivet, sier Karin Andersen.

Norsk handlingsrom?

Stridens kjerne er vikarbyrådirektivets artikkel 4 nr 1, som sier at det er ulovlig med forbud eller restriksjoner på vikararbeid, men at det likevel kan være lov hvis det er begrunnet i å beskytte vikaransatte, helse og sikkerhet på arbeidsplassen, behovet for å sikre et velfungerende arbeidsmarked eller å forebygge misbruk.

Juristene har vurdert dette slik at regjeringen har et handlingsrom som gjør at arbeidsmiljøloven kan beholdes som i dag, med svært strenge regler for når vikarer kan brukes.

Internasjonalt trykk

Andre har vurdert dette annerledes, og mener unntakene i direktivet ikke er sterke nok til beholde dagens arbeidsmiljølov slik den er formulert i dag.

NHO har allerede varslet at de vil bringe arbeidsmiljølovens bestemmelser om vikarbruk inn for Eftas overvåkingsorgan ESA, og om nødvendig inn for Efta-domstolen.

– Vi i SV og en bortimot samlet fagbevegelse mener dette er sterkt bekymringsfullt. Hvis vikarbyrådirektivet blir innført, og Efta-domstolen gir NHO rett, vil et av de viktigste fundamentene i norsk arbeidsliv bli borte; nemlig begrensningen på muligheten for å bruke vikar- og bemanningsbyråer i stedet for faste ansettelser, sier Karin Andersen.

I en økonomisk krisetid, der mange vil stå i kø for å få jobbe i Norden og Norge, vil vi få et stort internasjonalt trykk der vi risikerer at både private bedrifter og det offentlige leier inn folk på usikre vilkår i stedet for å ansette sine egne medarbeidere, fortsetter hun.

Tiltakspakke

–At vikarer og fast ansatte skal likebehandles er vi alle sammen enige om, understreker Andersen.

– Derfor er det viktig å få på plass den tiltakspakken som blant andre LO har krevd uansett hva som skjer med vikarbyrådirektivet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy