Ikke la deg herse med

Ferien er over, batteriene er ladet og du er full av pågangsmot. Tror du. Men møtet med jobbhverdagen kan også være en skikkelig nedtur, ikke minst hvis du har kolleger eller sjefer som herser med deg. Her er noen tips til hvordan du kan identifisere herskerne og hvordan du kan slå tilbake.

2008081914123320131216062138

Herskerne finnes i ulik forkledning på de fleste arbeidsplasser, og er ofte grunnen til at du føler deg dum eller maktesløs i jobbhverdagen. Boken Hersketeknikker av Hilde Sandvik og Jon Risdal handler blant annet om hvordan du kan gjenkjenne herskerne som gjør at du alltid føler deg dum etter morgenmøtet, eller totalt utmattet etter å ha gått kveldsvakt sammen med henne.

Her er noen eksempler på typer du kanskje vil kjenne igjen fra din egen arbeidsplass, og tips om hvordan du kan unngå at de fortsetter å gjøre livet surt for deg:

Gledesdreperen

"Dette har vi prøvd før, og vi vet hvordan det gikk." Legger et vått ullteppe over alt som er nytt. Vet best - "du er jo ganske ny her". "Budsjettet tillater ikke".

Prøv dette: Stryk ham med hårene, vis til erfaringer du har fra andre arbeidsplasser, prøv å sette opp et regnestykke og argumenter for hva dere oppnår med en endring.

Helgenen

Ofrer seg for alt og alle, jobber sent og tidlig. Har jobbet der lenge, kjenner alle og alle kodene. Kan påføre deg skyld hvis du ikke er like lojal som henne.

Prøv dette: Puss litt på helgenglorien, for eksempel ved å gi henne ros, og be henne gjerne om råd. Så kan du runde av med forslaget du trenger hennes godkjenning på.

Bøllen

Er brå, oppfarende og voldsom, og skiller skjelden mellom sak og person. Han vet best og føyser vekk andres forslag. Bruker ofte splitt-og-hersk-teknikker ved å baksnakke kolleger som ikke er til stede.

Prøv dette: Hold hodet kaldt, og hold deg til saken selv om han angriper deg på det groveste.

Flørteren

Har et "godt øye til damene", og spiller på hele spekteret fra flørt og trakassering. For eksempel kan han for eksempel rose jobben du gjør, for deretter å rose utseendet ditt på en uønsket måte. Slipper ofte unna fordi herskingen blir ufarliggjort.

Prøv dette: Slå ned på tilnærmelsene med en gang. Si gjerne at du er smigret over tilnærmelsene, men at du ikke synes noe om dem.

Dragen

En sofistikert og mer diskret utgave av bøllen. Hun setter folk opp mot hverandre, og gjennom et utspekulert kroppsspråk kan hun få det som hun vil uten å si så mye.

Prøv dette: Spør hva hun mener med subtile uttalelser eller blikk. Finner du ut at hun har baksnakket deg, så konfronter henne med ryktene du har hørt.

Den kokette

Kokette kvinner spiller ofte på femininitet. Kommer ofte for sent, gjør mye ut av ankomsten og konsekvensen er at hun ofte klarer å kontrollere resten av møtet. Menn kan spille på maskuliniteten på lignende vis, ved å snu den rundt, og for eksempel skylde på sin tekniske inkompetanse - til tross for at han er mann.

Prøv dette: Ikke mist fatningen. Understrek viktigheten av møtet, og at dere må bruke tiden effektivt. Og til den teknisk inkompetente mannen: Ta ham på alvor, snakk sakte til ham i møter, forklar veldig grundig, og utelat ham i samtalen om det krever litt ekstra intellektuell kapasitet.

Den glade

Smiler og ler til alle og er positiv til det meste. Men mye av det som blir lovet, skjer ikke i virkeligheten.

Prøv dette: Vennligheten gjør at du lett kan framstå som en surpomp hvis du kommer med kritikk. Le med, men vær tydelig på konsekvensene hvis man ikke følger opp det som blir lovet.

Verdensmesteren

Har erfart det meste, møtt de fleste og har vært over alt. I kraft av sin livserfaring venter hun å bli hørt, nesten uansett hva saken gjelder. Tar gjerne æren for andres arbeid.

Prøv dette: Spill på lag med henne, og ros henne for allvitenheten. Muligens må du etterpå ut på do og skrike, men det kan være at du får viljen din til slutt.

Kontrolløren

Er svært opptatt av detaljer, og har alltid tallene klare, smeller fakta i bordet og er så god til å snakke for seg at andre kan bli helt utmattet. Men kontrolløren har ofte problemer med å ta større valg, og bruker sin ubesluttsomhet til å sette kjepper i hjulene for andre.

Prøv dette: Hjelp kontrolløren å velge. Still opp klare alternativ, gjerne gradert etter viktighet, og påpek konsekvensene ved å ikke handle.

Kilde: Hilde Sandvik og Jon Risdal: Hersketeknikker, Oslo 2007

KVALITETSARKIVET

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy