JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jenteutdanning på budsjettet

LO har i flere år kjempa for å få fullfinansiert også jentefagene på fagskolene. Fra 2010 blir jentene likestilt gutta.

2008100712482220131216070454

– Vi har oppnådd mye og summa summarum ser dette veldig bra ut, understreker Mette Henriksen Aas, leder av Seksjon kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet.

Urettferdigheten forsvinner

Tidligere har studentene på de tekniske fagskolene vært fullfinansiert, mens det blant annet på helse-og omsorgsfag på fagskolenivå har fulgt med mye mindre penger per studieplass. Helse og omsorg er fortsatt kvinnefag, og kvinner som tar videreutdanning har stått for opp til halvparten av finansieringen selv.

– Denne urettferdigheten vil forsvinne i 2010, lover Kyrre Lekve, politisk rådgiver for forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Blitt tatt på alvor

Fra og med neste års statsbudsjett og fram til 2010 vil helse- og sosialfagutdanningene få 75 millioner kroner, ett beløp som tilsvarer fullfinansiering av jentefagene, i følge Kunnskapsdepartementet.

– Dette viser at de har tatt det vi har sagt på alvor, og det viktigste med dette er at fagskoleutdanningene annerkjennes som et offentlig ansvar, understreker Henriksen Aas.

LO har kjempa for at fagskolene skal godkjennes av Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) for å hindre useriøse tilbydere på markedet. Hovedregelen er at alle utdanningene kvalitetssikres gjennom Nokut, og fra 1. juli i år ble ordene fagskole og fagskoleutdanningen beskytta.

Fagskolene samles i 2010

Tekniske fagskoler har fulgt forskrifter fra Kunnskapsdepartementet, mens helse og sosialfagutdanningene har sortert innunder Helse- og sosialdepartementet.

– Alle fagskolene bør være en del av utdanningssystemet vårt. Hvert enkelt fagdepartement kan ikke drive utdanningspolitikk. Fagskoler skal være et offentlig tilbud og styres av Kunnskapsdepartementet, sier Henriksen Aas i dag tidlig.

Denne diskusjonen har pågått i lengre tid, og politisk rådgiver for Aasland, Kyrre Lekve, forteller på telefonen i dag om kommende endring for fagskolene:

– Fra 2010 skal alle fagskolene over til fylkeskommunene og få rammeoverføringer fra Kommunal- og regionaldepartementet. Plasseringsmessig i utdanningssystemet vil da fagskolene ligne de videregående skolene. Fagskolene skal følge forskrifter og regelverk fra Kunnskapsdepartementet, men enkelte forskrifter i helsevesenet skiller seg kanskje ut. Men innen 2010 skal dette være utredet og forskriftene være på plass, opplyser den politske rådgiveren til kunnskapsminister Aasland.

Fagskoleutdanninger er yrkesrettede videreutdanninger som bygger på den videregående opplæring eller erfaring den enkelte har fått gjennom tilsvarende realkompetanse. Fagskoleutdanninger er ikke akademiske, slik som utdanninger på høyskole- og universitetsnivå er (bachelor- og mastergradsutdanninger). Omfanget av en fagskoleutdanning må være minst seks måneder og maksimalt to år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy