JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjemper for lokalsykehusene

Mandag gikk 6000 mennesker i tog for lokalsykehuset i Kongsvinger. I slutten av august gjorde 4000 det samme på Tynset. I dag er det styremøte i Sykehuset Innlandet.

2013100312570620131217000309

per.flakstad@fagforbundet.no

Styret i Sykehuset Innlandet skal i løpet av dagen behandle et forslag om budsjettkutt på 1,7 prosent. Det har ført til full mobilisering blant forkjemperne for lokalsykehusene. De frykter at budsjettkutt vil føre til nedtrapping og gradvis nedlegging av de lokale sykehusene.

Økonomien truer

– Vi har fått løfter om at lokalsykehusene ikke skal legges ned. Men samtidig sliter vi med budsjettkutt som gjør at vi må skjære ned på tilbudene til pasientene, og på den måten kan økonomien true sykehusene, mener Bjørn Ivar Olsberg og Signe-Marit Lium som er Fagforbundets hovedtillitsvalgte blant de sykehusansatte i Kongsvinger og på Tynset.

Dersom budsjettkuttene fører til at akuttfunksjoner blir borte og nøkkelpersonale forsvinner, vil lokalbefolkningen sitte igjen med lokalmedisinske sentere, og ikke fullverdige lokalsykehus, sier de to tillitsvalgte til Fagbladet.

Forsvarlig drift ikke mulig

Sykehusledelsen sier den ikke har noen planer om å gjøre Kongsvinger sykehus til et lokalmedisinsk senter.

– Det som ligger i kortene nå er en økonomisk omstilling. Kongsvinger må ta sin del av nedskjæringene. Men det skal fortsatt være akuttfunksjoner ved sykehuset, sier administrerende direktør Morten Lang-Ree i Sykehuset Innlandet til Klassekampen.

Sykehusaktivistene i Kongsvinger er imidlertid skeptiske, og mener økonomien strammes til så kraftige at sykehuset må legge ned seg selv. Ifølge ordfører Øystein Østgaard (H) og legene ved sykehuset vil ytterligere budsjettkutt gjøre at det ikke lenger er mulig å opprettholde forsvarlig drift.

Stort engasjement

– Bare i sommer – mens ansatte og tillitsvalgte var på ferie – forsvant sju sengeplasser, forteller Bjørn Ivar Olsberg.

Nå er 90 sengeplasser igjen i et sykehus som en gang hadde 210.

– Mandagens aksjon viser at engasjementet er stort blant lokalbefolkningen. For å illustrere hvor stort folketoget var, kan jeg fortelle at det gikk i en sammenhegende rekke fra Kongsvinger stasjon, bortveien, over den gamle brua, og bort til sykehuset. Da førstemann kom inn på sykehusområdet, gikk sistemann ut fra stasjonen.

– Alle som har vært i Kongsvinger vet at dette er en ganske lang strekning, sier Bjørn Ivar Olsberg.

Aksjonerte på Tynset

I slutten av august aksjonerte lokalbefolkningen Tynset og kommunene rundt for sitt lokalsykehus. Grunnen var innspill fra Oppland som gikk ut på at de to fylkene må behandles likt og at Tynset ikke lenger skulle ha akuttfunksjoner ved sykehuset.

– Vi ble hørt, siden styret vedtok å jobbe videre på arbeidet med sykehustilbudet i Fjellregionen. Det betyr i praksis at styret både i Sykehuset Innlandet og St. Olav Hospital ved Universitetssykehuset i Trondheim ser på mulighetene for et felles tilbud for kommunene Rendalen, Tynset, Alvdal, Folldal, Tolga og Os i Hedmark og Holtålen i Sør-Trøndelag, forteller Signe-Marit Lium.

Det er forventet at sykehusstyrene vil gjøre endelige vedtak i den saken i slutten av september eller i begynnelsen av oktober.

Også Lium er redd for konsekvensene av budsjettkutt ved sitt lokalsykehus.

– Det betyr at vi må kutte i driften og tilbudet til pasientene, og det betyr også at vi risikerer å miste viktig personell, noe som over tid gjør at framtida til Tysent Sjukehus som et fullverdig sykehustilbud til de ansatte kan være truet, sier Signe-Marit Lium.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy