JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klassereise med Rødt

– De andre partiene påstår at det er små forskjeller i Norge. Vi viser at dette ikke er riktig, sier Bjørnar Moxnes, leder av Rødt.

2013081908004620131216233130

jan.erik@lomedia.no

Lørdag tok partiet Rødt med seg om lag seksti nysgjerrige, blant annet en del journalister, på en busstur rundt i Oslos gater. Partiet lovet å vise oss forskjellsnorge, fra minutt til minutt – et valgkampstunt litt utenom det vanlige. Turens tema: En mer rettferdig fordeling er ønskelig.

– Inntektsandelen til de rikeste er mer enn doblet siden 1990, sier Moxnes. Han står først i bussen og er en av turens tre guider. Og forteller oss at forskjellen mellom den rikeste 1-prosenten og gjennomsnittet har økt mer i Norge enn i England og USA siden 1990-tallet.

Leier på Nordstrand

– Vi må helt tilbake til 1930-tallet for å finne så mye samlet eiendom blant den rikeste delen av befolkningen, fortsetter partilederen før han opplyser om at han sjøl leier 96 kvadratmeter i huset hvor han vokste opp på Nordstrand i Oslo. Her bor han med samboer og et barn, og med en årslønn på 380.000 kroner brutto.

Gamle Oslo

Vi kjører forbi Oslo Bussterminal og inn i Schweigaardsgate og får høre at flere av byens rusavhengige er blitt presset bort fra Plata, sørsiden av Oslo S, og lenger østover. Noen av dem befinner seg nå i bakgårdene på Grønland – og i bydelens skolegårder. Til stor sjenanse for de som bor der.

– I Gamle Oslo lever mange oslofolk de første årene sine – dette er barnas bydel, sier Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt.

Og fortsetter:

– Samtidig er Gamle Oslo sosialklientenes bydel. 11 prosent er sosialklienter her. Og mange barn lever under EUs fattigdomsgrense. I Gamle Oslo er gjennomsnittsinntekten for menn 411.000 kroner brutto. De neste ti årene skal det bygges 10.000 nye boliger i bydelen. Ensjø står for den største veksten.

Tøyen

Vi ruller inn i Tøyen. Her fins det 1.000 kommunale boliger. Mange tidligere fengselsfanger som ikke har en bolig å gå til ved løslatelsen, bor her. Politikerne har bestemt å satse på Tøyen og 25 millioner er bevilget. Men det er ifølge Rødt altfor lite, partiet vil satse mye mer på Tøyen. Men tøyenbeboerne har det til felles med beboerne i nabobydelen Grønland – de klager sjelden. Mange her sier de føler seg trygge i bomiljøet og liker seg godt.

Grünerløkka

I denne hippe bydelen, med Torvald Meyersgate og Markveien som skjærer gjennom de mange fortausrestaurantene, har kvinner den laveste forventede levealder i hele Oslo. Verdt å tenke på når du sitter over en kaffe latte og lar humla suse en tirsdags formiddag.

Sinsen

Vi tar en stopp på Sinsen. I kommunevalgkampen for to år siden var Fremskrittspartiets Carl I. Hagen her og klagde sin nød over alle innvandrerne som bodde i område. Hovedproblemet for Carl Ivar var at han mente de kastet søpla rett ut av vinduet, akkurat sånn han hadde sett folk gjøre i Midtøsten. Han ville ha lov og orden.

Aker Sykehus

Vi står utenfor bygningene til det nedlagte Aker sykehus hvor det i dag bare er en legevakt. Befolkningen i Groruddalen som tidligere sognet til Aker sykehus bruker nå A-Hus på Lørenskog med de problemene det medfører. Lengre behandlingstid, lang reisevei og mye irritasjon.

– Oslo skal vokse, sier Moxnes, da vil byen trenge sykehus. I dag har Oslo Øst ikke et eneste sykehus. Rødt ønsker å gjenåpne Aker.

Lokalpolitikk? Nei, dette kan nå helsestatsråden bestemme.

Groruddalen

Seher Aydar, Rødts andrekandidat i Oslo og leder av Rød Ungdom, har tatt over mikrofonen i bussen. Hun er fra Groruddalen, en bydel hvor det bor 130.000 mennesker. Hver femte oslobeboer er stasjonert i Groruddalens fem ulike bydeler.

– De som tjener aller dårligst i Oslo finner vi i Groruddalen. Aller dårligst tjener kvinnene på Stovner, sier Aydar.

Sagene

Vi kjører inn i Arendalsgata på Sagene, bydelen med flest kommunale boliger – om lag 2.000.

– Etterslepet på vedlikehold i disse boligene er anslått til 1,4 milliarder, sier Moxnes.

Men Oslo kommune gjør lite annet enn å telle de pengene de får inn i leieinntekter fra disse boligene.

– Her vokser det opp mange barn, fortsetter Moxnes, men de blir redde når kjellerne i bygårdene deres ofte brukes som sprøyterom for rusavhengige som ikke har noen andre steder å gjøre av seg. Og har du sopp og råte i leiligheten din, tar det lang tid før huseier Oslo kommune tar affære. De som bor her fortjener mye bedre enn som så. Og de fortjener et godt bomiljø.

Beboerne i en bygård på Sagene fikk nok for en liten stund siden og startet aksjonen «Nok er nok», forteller Rødt-lederen.

På Sagene er forventet levealder for menn 73, 2 år.

Vestre Aker

Åtte minutters kjøretur seinere er vi i Tostrupsveien på Vestre Aker. På disse åtte minuttene har forventet gjennomsnittlig levealder økt med 8,4 år. Og den gjennomsnittlige lønna for menn har steget til 1,097 millioner brutto i året. Vi snakker om 256 prosent mer enn for menn i Gamle Oslo.

– Her bor landets rikeste, for eksempel en kar som Jan H. Andersen som er god for 1,47 milliarder kroner, forteller Moxnes.

I Vestre Aker finner vi også den største forskjellen mellom kvinner og menn. Førstnevnte er ikke sjelden hjemmeværende.

Det hvite huset og Støre

I nummer 25 C, på hjørnet av Risbekkveien skal skipsreder Wilhelm Wilhelmsen flytte inn om ikke altfor lenge. Huset er for øyeblikket tomt og ligner mer et kommunehus enn en privatbolig.

Det kommer ei dame løpende.

– Hvem er dere? Sier hun.

– Rødt, svarer en av deltakerne.

– Og fysj, sier dama og stikker. Før hun kommer luskende tilbake og forteller at like borti gata her bor helseminister Jonas Gahr Støre.

Og akkurat idet NRKs Anders Børringbo intervjuer Moxnes foran det hvite huset, kommer Jonas faktisk kjørende. Noen oppmerksomhet ønsker han imidlertid ikke.

Folkeopplysning og debatt

– Hvorfor tar dere oss med på denne turen?

- For å drive folkeopplysning om noe som de andre politikerne ikke vil snakke om, sier Sneve Martinussen, partiets nestleder.

– Vinner dere velgere på dette da? Sier TV2s journalist.

– Det vet jeg ikke, men vi får kanskje reist en debatt om forskjellsnorge, sier Moxnes.

Storulven

Vi setter kursen østover igjen, mot Oslo sentrum via Frogner. Moxnes forteller at formuene i Holmenkollåsen er gigantiske, men det bor en del rikinger på Bygdøy og i Stavanger også. Og enkelte har sågar tatt med seg formuen sin utenlands, som for eksempel storulven John Fredriksen, rederen som har 69,7 milliarder i formue.

– Det er mer fokus i mediene på trygdesnylting enn på skatteunndragelser og hvitsnippkriminalitet. 130 milliarder unndras beskatning i Norge, sier Moxnes og ingen i bussen er i tvil om hva Rødt-lederen mener om dette.

Moxnes gir seg ikke med elendighetsbeskrivelsene:

– Norske kommuners gjeld er firedoblet mellom 2002 og 2012. Stoppeklokkeomsorgen brer om seg, ikke bare i Oslo, men i flere andre kommuner også.

0264 Oslo

Vi er på Drammensveien, nærmere bestemt utenfor nummer 89. Her ligger Norges største leilighet på ett plan. 486 kvadratmeter rommer den, leiligheten ble solgt på fredag for 35 millioner og megleren tjente «bare» 850.000 kroner på salget.

Bussen svinger.

– Nå er vi i det postnummeret i Norge hvor det bor flest milliardærer, nemlig 0264. Her finner vi bare tre gater, sier Moxnes og forteller hvilke tre det er. En av dem han nevner er Mogens Thorsens gate.

Det ringer en bjelle i hodet på FriFagbevegelses utsendte som har intervjuet en av arbeiderbevegelsens hedersmenn en vinternatt tidligere. Og drukket kaffe fra det berømte kjøkken.

– I Mogens Thorsens gate bor jo Thorvald Stoltenberg. Der vokste dagens statsminister opp, sier jeg.

Opplysningen blir kringastet helt ned til de bakerste bussetene.

Det er kanskje greit at turen nærmer seg slutten, tenker jeg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy