JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krevde at assistent måtte snakke norsk hjemme

«Den ansatte er inneforstått med at hun/han også må praktisere norsk hjemme og i det private området.»

2013102210540120131213205114

vegard.velle@fagforbundet.no

Slik lød et av punktene i kontrakten institusjonssjefen ved Midtåsenhjemmet i Oslo forela en assistent ved sykehjemmet i slutten av august. Avtalen er signert av institusjonssjef Mette Noreng, mens assistenten nektet å signere den.

Norsk på arbeidsplassen

Avtalen krevde videre at:

- assistenten skulle snakke norsk på arbeidsplassen

- hun skulle ta språkprøver, og besto hun ikke, måtte hun betale de neste prøvene selv

- assistenten skulle omplasseres om hun ikke viste framgang i norskspråket

- skoledagen hennes ble lagt til de dagene hun var sykmeldt

Det siste punktet tok utgangspunkt i at assistenten jobbet i en 80 prosent stilling, men var gradert sykmeldt, og at hun derfor kunne bruke av syketiden til å gå på norskkurs.

Vilkårlig personalpolitikk

Etter at assistenten nektet å signere avtalen, konfronterte Liv Andreassen, leder av Sykehjemsetatens fagforening, Sykehjemsetaten i Oslo med den.

Andreassen spurte i en mail rett og slett om avtalen gjaldt:

”Dette har vi mottatt i dag. Er dette gjeldende for etaten, eller driver Midtåsen egen personalpolitikk?”.

Kan rive avtalen i filler

– For å si det sånn, denne avtalen kan du rive i filler, den gjelder ikke. Kontrakten er ubrukelig og ikke akseptabel i det hele tatt sier Liv Andreassen.

I etterkant av at Andreassen ba Sykehjemsetaten se på kontrakten, har etaten gått i dialog med fagforeningen. Målet er å finne en avtale som forplikter den ansatte til å lære seg norsk, som forplikter arbeidsgiveren til å følge opp sitt ansvar for kompetanseheving i arbeidsnorsk, og som samtidig er faglig forsvarlig og lovlig.

– Det som står i kontrakten, er helt bak mål. Vi har personer som har jobbet hos oss i 10-20 år, som nå blir fortalt at de ikke er gode nok. Jeg er redd en slik avtale ville føre til stigmatisering av enkeltgrupper, mener Andreassen.

Nulltoleranse for andre språk

Sykehjemsetatens fagforening er ikke mot at norsk skal være arbeidsspråk på sykehjemmene i Oslo.

– Vi har nulltoleranse på å snakke andre språk enn norsk på arbeidsplassen. Det er klart du skal kunne avgi og motta en rapport, samt kommunisere med pasientene på norsk, dersom det er morsmålet til pasienten, påpeker Andreassen.

Kravet til norskkunnskap for pleiere er 10.klassenorsk. For renholdere er kravet at de skal kunne norsk tilsvarende 7. klasse.

Når det gjelder antallet tester den ansatte skal kunne ta på arbeidsgivers regning, er vi foreløpig ikke enig med arbeidsgiverne om dette, forteller Andreassen.

Ikke gyldig avtale

– Dette har jeg ingen kommentar til akkurat nå, sier Mette Noreng, institusjonssjef ved Midtåsenhjemmet.

Hun bekrefter at den ansatte nektet å skrive under samt at avtalen ikke er gyldig.

– Saken blir løst i samarbeid med personalavdelingen i Sykehjemsetaten, forteller Noreng.

Må snakke norsk i lunsjen

– Det stemmer at alle ansatte på sykehjem i Oslo må snakke norsk. Det gjelder også i den ubetalte lunsjen, så lenge den ansatte befinner seg på sykehjemmets fellesområder, forteller Anne Berger Sørli, områdedirektør i Sykehjemsetaten i Oslo.

Sørli mener at sykehjemsetaten ikke trenger å ha noen hjemmel for å stille krav om å snakke norsk på sykehjemmets område.

– Vi ønsker et inkluderende arbeidsmiljø, slik at ingen føler seg ekskludert, sier hun. Hun påpeker at Sykehjemsetaten ikke kan kreve at ansatte snakker norsk hjemme, men ønsker likevel at institusjonslederne oppfordrer til det, slik at den ansatte blir bedre i norsk.

Sykehjemsetaten betaler opplæringen

Ved nyansettelser har Sykehjemsetaten de fire siste årene krevd dokumentasjon på norskkunnskaper. Etaten betaler opplæringen for dem som allerede er ansatt og som ikke snakker godt nok norsk.

– De ansatte har fått fri fra jobben for å delta på norskundervisningen. Dette har vi brukt betydelige ressurser på, sier Sørli.

I de tilfellene der den ansatte likevel ikke har bestått testene, har den ansatte fått gjentatte kurs, betalt av etaten.

– Jeg har oppfordret institusjonslederne til å be den ansatte om selv å lage en plan for å heve norskkunnskapene sine. Deretter skal den ansatte gå i en dialog med lederen om planen, forteller Sørli.

Hun kjenner ikke til om noen har blitt satt til andre oppgaver eller blitt omplassert fordi de ikke behersket norsk godt nok.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy