JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever anstendig lønn i Oslo

Anstendig lønn for lavlønte, pensjon og uttelling for kompetanse og erfaring. Det er hovedkravene som LO-organiserte i Oslo kommune leverte ved forhandlingsstart i dag.

2008041015182720131216044121

I dag troppet representanter for samtlige arbeidstakerorganisasjoner opp i Oslo rådhus med krav på vegne av 43.000 arbeidstakere i Oslo kommune.

– Vi har et stort etterslep i forhold til privat sektor på om lag to prosent. Ved dette oppgjøret må vi få til en sosial profil med skikkelig lønnsløft for lavlønte, og vi må få hevet begynnerlønna for flere av høgskolegruppene. Den er lavere i Oslo enn i andre kommuner, sier Anne Green Nilsen til Fagbladet.

Forhandler for halvparten av alle ansatte

Green Nilsen leder Kommuneansattes Hovedsammenslutning i Oslo (KAH) som består av Oslo-avdelingene av Fagforbundet, Musikernes Fellesorganisasjon, Skolenes Landsforbund og Fellesorganisasjonen. De forhandler på vegne av om lag 20.000 av arbeidstakerne i Oslo kommune.

Krever 22.000 til lavlønte

Et hovedkrav er at ingen med full ansiennitet skal tjene under 300.000 kroner. I Oslo kommune er full opptjening 16 år. For en barnehageassistent som i dag har 278.000 kroner etter 16 år, vil kravet være 22.000 kroner i lønnsløft. Dette er i tråd med kravet om minstelønnsgaranti på 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Det blir en utfordring for oss å heve lønnsnivået for alle våre medlemsgrupper som spenner fra assistent til kommunalråd, sier Anne Green Nilsen til Fagbladet.

Ved siden av en minstelønn på 300.000 er hun opptatt av uttelling for erfaring og kompetanse.

– Når det gjelder likelønn, er det også en utfordring at det er ulik avlønning høgskolegruppene i mellom. Blant annet får en sosionom langt mindre i lønn enn en sykepleier, opplyser hun.

Rødt kort til lokal lønn

Arbeidsgiver vil i dette oppgjøret ha forsøk med lokal lønnsfastsettelse. Det kan for eksempel bety at hele lønnsmassen i en bydel eller en etat blir fordelt lokalt. Det fnyser Anne Green Nilsen av:

– KAH mener lønn må fordeles sentralt, og at tilleggene skal gis på lønnstabellen. Lokale forhandlinger på bydel eller etat vil vi ikke ha noe av. Oslo kommune er én arbeidsgiver fordelt på om lag 50 virksomheter, slår forhandlingslederen fast.

Konkrete krav senere

Oslo kommune vil komme med nytt krav/tilbud den 22. april, mens KAH vil levere et mer konkretisert krav den 24. april.

I den videre utformingen av kravene vil forhandlingssammenslutningen ta hensyn til relasjoner mellom de ulike nivåene og rette opp skjevheter som har oppstått underveis.

Pensjonen må sikres

KAH krever at gjeldende AFP-ordning videreføres i kommende tariffperiode, og at løsningen i privat sektor innpasses i det kommunale avtaleverket. Arbeidstakerorganisasjonene har fått signal om at Oslo kommune vil følge opp det som blir oppnådd i KS sentralt.

For arbeidstakerorganisasjonene i Oslo er det også viktig at tjenestepensjon og pensjonsrettighetene sikres og videreføres selv om virksomheter konkurranseutsettes og privatiseres.

– Derfor krever KAH at pensjonsvilkårene må inngå som en del av fellesbestemmelsene i tariffavtalen, sier Anne Green Nilsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy