Krever nytt bibliotek- og informasjonsfag

Fagforbundet har utarbeidet et forslag til kompetanseplattform og fagplan for et nytt bibliotek- og informasjonsfag. Saken er nå til behandling i det offentlig oppnevnte utvalget som avgjør det nye fagets framtid.

2005102714341320131216041410

80 bibliotek landet rundt er med på en undersøkelse om ett nytt bibliotekfagbrev. 30 bibliotek har allerede svart, og tendensen er klar. De aller fleste er positive til en slik utdanning.

– Vi har lenge jobbet for et fagbrev innen bibliotekområdet, og den tekniske utviklingen har bare forsterket behovet. Vi gjorde en undersøkelse i 1998 som blir bekreftet av årets undersøkelse. De første tilbakemeldingene er overveldende positive, oppsummerer Mette Henriksen Aas, som er leder for Seksjon kirke, kultur og oppvekst (SKKO) i Fagforbundet.

Arbeidsgiverne på gli

Undersøkelsen skal danne bakgrunnsmateriale for det offentlige partssammensatte utvalget som har det avgjørende ordet i forhold til om det blir et fagbrev, og hva faget skal inneholde. I utvalget sitter representanter for skoleverket, arbeidstakerne og arbeidsgiverne. Fagforbundet har en representant i utvalget.

– Arbeidsgiversiden er på gli, og nå håper vi at arbeidet med det nye faget skyter fart, sier Henriksen Aas.

Voksne assistenter

Arbeidsgiversiden er også interessert i den hevingen av kompetanse et fagbrev vil bety for voksne ansatte uten høyere utdanning; bibliotekassistentene. Et fagbrev innebærer en mulighet til å ta fagbrevet som praksiskandidat.

– Undersøkelsen så langt viser at biblioteksjefene er positive til å ta imot lærlinger, både skoleelever fra videregående og voksne som tar fagbrevet som praksiskandidater.

Fagforbundet ser for seg en ordning der faget skal legges under studieretningen som heter Service- og samferdsel. Planen er at kontorfaget får en tilleggskompetanse i bibliotekfag. I forslaget som er utarbeidet er yrkesbetegnelsen bibliotek- og informasjonsfagarbeider.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy