JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krim i kantina

De ansatte ved Bydrift i Tønsberg kommune byttet ut arbeidshanskene med skjønnlitteratur da krimforfatter Jan Mehlum kom på besøk.

2010120611455820131214153127

– Er det dere som skal lese for oss? Det blir koselig.

Bibliotekar Hilde Ditmansen får en hjertelig velkomst når hun kommer inn døra hos Bydrift som et ledd i Arbeidslivets leseløft. De ansatte har fått en time fri fra vei, vann, avløp, renovasjon og parkdrift for å høre forfatteren Jan Mehlum fortelle om sitt forfatterskap.

Ut på arbeidsplassene

Leseåret 2010 er et tiltak for å få flere nordmenn til å lese bøker. Kulturdepartementet er bekymret over at så mange som én av tre nordmenn mellom 16 og 75 år ikke leser godt nok til å få tilstrekkelig forståelse av en tekst. 8,5 prosent får heller ikke med seg innholdet i enkle tekster som bruksanvisninger.

Kulturminister Anniken Huitfeldt vil endre på dette ved å gjøre bøker mer tilgjengelige for folk som vanligvis ikke oppsøker bibliotekene.

For å få til dette, har Kulturdepartementet blant annet gitt fem millioner kroner til LO, Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), KS og Hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH) for å finansiere prosjektet Arbeidslivets leseløft. Med disse midlene håper partene i arbeidslivet å stimulere til bedre trivsel, økt leselyst og mer lesing blant voksne i arbeidslivet.

Godt oppmøte

Et godt tiltak, mener krimforfatter Jan Mehlum, som er på plass i Bydrifts kantine. Foreløpig har han fått selskap av noen få kvinnelige ansatte, som vanligvis er i mindretall på arbeidsplassen. Kjønnsbalansen overrasker ikke Mehlum.

– På arrangementer som bokbad og bokkvelder, kommer det alltid 17 stykker. På et eller annet mystisk vis er det alltid 17, og blant dem er det 15 damer og to menn. Og mennene er dratt med dit av kona, sier Mehlum, og mener at dette kan forklare saken dersom det ikke møter opp så mange i dag.

Men det gjør det. Når klokka nærmer seg to, strømmer det på med arbeidskarer i signalgule kjeldresser og vernesko. Den øredøvende lyden av stålrørsstoler som flyttes rundt på linoleumsgulvet fyller den lille kantina ett minutt eller to, mens alle finner seg en plass. Når krimforfatteren begynner å snakke, blir det imidlertid stille.

Lever av kriminalitet

– Jeg pleier å si at jeg lever av kriminalitet, sier Mehlum.

– De fleste tror vel at jeg driver med dopsmugling eller noe, fortsetter han, og det småhumres rundt respatexbordene.

Mehlum har nettopp gitt ut sin ellevte kriminalroman. Den har fått tittelen Bake kake søte, og følger i likhet med de fleste andre av Mehlums romaner advokaten Svend Foyn i jakten på løsningen av en kriminalgåte. Denne gangen dreier det seg om et barn som blir borte.

Imponerende lokalkunnskap

Men krimforfatteren er ikke på besøk først og fremst for å promotere den nye boka si. Han sveiper gjennom temaer som krimsjangerens historie, advokater og forholdet mellom virkelighet og fiksjon. Til slutt ender han opp i Tønsberg, der handlingen i romanene hans som regel finner sted.

De ansatte ved Bydrift er imponert over krimforfatterens ­lokalkunnskaper.

– Det huset du skriver om i den ene boka er veldig godt ­beskrevet; jeg går forbi det hver dag, sier Øyvind Jacobsen, konstituert byingeniør og leder av Bydrift.

Skjevheter i samfunnet

Tida er i ferd med å renne ut, men flere av de ansatte ivrer etter å stille forfatteren spørsmål. Morten Dukefos kommer rett fra blomsterbedet, og lurer på om Mehlum er spesielt opptatt av skjevheter i samfunnet. Krimforfatteren nøler.

– Jeg skriver om temaer som også er interessante for meg som sosiolog, men samtidig prøver jeg å ikke skrive pedagogisk krim. Det er ingenting som er så kjedelig som det. Det må i så fall være pedagogiske leker, sier Mehlum.

Dukefos syns forfattermøtet er givende. Selv kaller han seg en periodeleser, og liker godt å lese krim.

– Men nå holder jeg på med denne boka, som jeg er veldig glad i og har lest flere ganger, sier Dukefos og drar fram et ­eksemplar av Bjørneboes Jonas fra sekken.

– Den handler om Jonas som blir mobba. Det er jo et tema som fortsatt er veldig aktuelt, sier han.

Skaper klasseskiller

Bibliotekar Hilde Ditmansen er redd for konsekvensene av at mange elever mestrer lesing dårlig.

– Vi lever i et informasjonssamfunn der det er viktig å kunne lese for å tilegne seg informasjon, både privat og på jobben, sier hun, og mener at den som ikke klarer å henge med, lett kan falle ut av både arbeidslivet og samfunnet.

Som sosiolog ser Mehlum det samme problemet, og mener forskjellen er stor mellom jenter og gutter.

– Du ser det når du gir lange fagtekster til studentene. Mange av guttene blir helt satt ut og takler det ikke, mens jentene bare raser igjennom. Leseferdigheter blir et viktig klasseskille, mener krimforfatteren.

Den avsatte timen går raskt mot slutten, Noen av de ansatte er i gang med å rulle seg en røyk. Det er på tide å runde av. Byingeniør Øyvind Jacobsen virker fornøyd med besøket.

– Nå sitter de på overtid; det må jo bety at det har vært interessant.

Finansieres av Kulturdepartementet, som har tildelt LO, NHO, KS og HSH fem millioner kroner for å iverksette prosjektet.

Er en del av Leseåret 2010. Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet samarbeider om satsingen, som retter seg spesielt mot voksne som leser lite.

Skal stimulere til bedre trivsel, økt leselyst og mer lesing blant voksne i arbeidslivet.

Tilbyr forfatter- og bibliotekarbesøk samt bokpakker til arbeidsplassene.

Koordineres av Arbeidernes Opplysningsforbund (AOF).

Vil du ha forfatterbesøk og bøker til din arbeidsplass? Se www.leseloftet.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy