JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærer av valget

– Vi synes det er flott at grasrota får ta stilling til lokale saker knyttet til barnehage, skole og eldreomsorg i et lokalvalg, sier Suzana Mendes og Teresa Quivienguele.

2011091210071020131216165647

vegard.velle@fagforbundet.no

De to er valgobservatører fra Angola og overvåker samt lærer av kommunevalget. I løpet av et par hektiske uker har journalisten Mendes og kvinneaktivisten Quivienguele fulgt med på den norske valgkampen.

Strengt hierarki

Det angolanske systemet er svært hierarkisk. Kommunebudsjetter fins ikke. Pengebevilgninger bestemmes på høyeste nivå. Og i den grad det fins budsjetter lokalt eller regionalt, er midlene øremerkete.

Heller ikke Lokalvalg eksisterer, kun direktevalg på presidenten. Dagens president, José Eduardo dos Santos, har sittet ved makten i 32 år. Han peker ut visepresidenten, ministerne og 18 fylkesguvernører. De sistnevnte peker ut 163 ordfører, som styrer lokalt.

Kvinner blir diskriminert

Systemet med utnevnelse av regionale og lokale ledere fra topp til bunn fører til diskriminering av kvinner, mener de. Bare 2 av 18 guvernører er kvinner. Og bare et fåtall av de 163 ordførerne er kvinner.

– Presidenten utnevner menn, som i sin tur utnevner menn under seg igjen. Systemet setter kvinnene til side.

De synes det er flott og viktig for likestillingen at så mange kvinner stiller til valg i Norge.

Fiendskapet henger i

Mendes og Quivienguele forteller at det ikke er lenge siden borgerkrigen herjet i Angola. Og at det tidligere fiendskapet mellom de politiske leirene slett ikke er borte.

– At de politiske partiene kan stå ved siden av hverandre og drive valgkamp, slik de gjør nedover Karl Johans gate i Oslo, er flott å se. Slikt er umulig hos oss.

Partiene samler gjerne sine tilhengere til store valgkamparrangementer. I tillegg informerer partiene om sine programmer i mediene i den fastsatte valgkampperioden. Valgkampdebatter er uvanlig.

Kuriøs valgordning

En ting de synes er underlig med det norske systemet er muligheten til å gi ekstrastemmer til personer du liker. Og muligheten til å hente inn navn fra andre partiers lister.

En annen side ved det norske valget de setter pris på, er innvandreres mulighet til å stemme. I Angola kan bare de som er født i landet delta i valgene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy