JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnskutt for offentlig ansatte i EU

Lønnskutt i offentlig sektor, innstrammming i pensjonssystemene og reformer i helsevesenet. Dette er noen av oppfordringene fra EU-kommisjonen til seks euro-land.

2009022010253520131216085718

Frankrike, Hellas, Irland, Latvia, Malta og Spania har nå så elendig tilstand i sine statsfinanser, at EU-kommisjonen nå stiller dem til ansvar for sine forpliktelser overfor EUs pengeunion (ØMU), skriver ABC nyheter.

I en ny rapport oppfordres landene til å stramme inn på offentlige budsjetter, pensjonsordninger og offentlig helsestell.

For høye lønninger i Latvia

På elegant kommisjonsspråk «inviteres» de enkelte land til ulike former for innstramminger.

Latvias myndigheter får i rapporten beskjed om å «...rigorøst gjennomføre reduksjoner i den nominelle lønn i offentlig sektor...».

Irland og Spania må sørge for å holde pensjonsutbetalingene nede: De skal passe på målene for statsbudsjettene i lys av «forventet økning av aldersrelaterte utgifter».

Hellas får i klartekst beskjed om å forbedre bærekraften i offentlige finanser ved å fortsette reformer i helsevesen og pensjonssystem.

Også Frankrike må gjøre forbedringer av «bærekraften i pensjonssystemet», mens Malta må «aksellerere» en omfattende helsereform.

Følge av euroen

ØMU har strenge regler for hvor mye underskudd en stat kan operere med i nedgangstider når det trengs stor statlig innsats. Alle de seks landene hadde større underskudd på statsbudsjettene i 2008 enn det lovlige nivået på tre prosent.

De seks synderne har nå så dårlige statsfinanser at de bryter reglene i stabiliserings- og vekstpakten. Dermed kommer EU-kommisjonen inn i bildet med en rapport om landenes behov for korrigering.

For innføring av euro innebærer langt mer enn å slippe valutaveksling når man krysser grensene, minner ABC nyheter om: EU-land som erstatter sin egen valuta med euro, frasier seg også en egen pengepolitikk, og dermed også muligheten til å regulere økonomien gjennom renta.

I eurosonen er det den europeiske sentralbanken som fastsetter et felles rentenivå for alle euroland uavhengig av landenes økonomiske situasjon.

Ingen bøter i krisetider

De av landene som har valutaen euro, ilegges i siste instans store bøter hvis de bryter underskuddsgrensen på tre prosent. EU-land som ikke er med i euro-sonen, som Latvia, kan ikke bøtelegges.

Så lenge den pågående finanskrisa varer ved, er det imidlertid ikke aktuelt å bøtelegge landene som nå har fått påpakning i rapporten, sier EU-kommissær for økonomi og pengepolitikk, Joaquin Almunia:

- Vær snill å ikke forklare borgerne at det å innfri stabilitets- og vekstpakten dreier seg om sanksjoner. Ingen tenker på sanksjoner, sa Almunia ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy