JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må snu på hver krone

ØNSKER LØNNSØKNING: Kaia Vang mener jobben som barnehageassistent ikke blir verdsatt nok. Hun må prioritere hardt for å få lønna til å strekke til for seg og sine to barn.

ØNSKER LØNNSØKNING: Kaia Vang mener jobben som barnehageassistent ikke blir verdsatt nok. Hun må prioritere hardt for å få lønna til å strekke til for seg og sine to barn.

Simen Aker Grimsrud

Kaia Vang må tenke seg om to ganger for å få assistentlønna til å strekke til for seg og sine to barn. Nå håper hun på et løft for de lavlønte.

2014051512000020230821171436

Simen.Aker.Grimsrud@fagforbundet.no

– Om jeg setter opp budsjett? Nei, det er det ikke noe poeng i å gjøre. Når husleie og strøm er betalt, går det meste til mat, sier barnehageassistent Kaia Vang.

Enslig forsørger med assistentlønn

Alenemoren jobber i Utforskeren barnehage i Oslo. Assistentlønna er ikke mye å skryte av. Hun får utbetalt drøyt 20.000 kroner i måneden, i tillegg kommer rundt 5000 kroner i barnetrygd. Etter at husleie og strøm er betalt, sitter hun igjen med rundt 12.000 kroner.

– Det går rundt, men noen måneder er tøffere enn andre. Det er ikke ofte vi har råd til å gå på kino.Det blir heller en tur i skogen. Det er mange småting vi må kutte ut, og jeg bruker ikke mye på meg selv, sier Vang.

Lever nøkternt

Hun har en sønn på 13 år og ei datter på 7. Ifølge Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), skulle den lille familien på tre ha sittet igjen med over 17.000 kroner etter å ha betalt husleie og strøm for å ha et rimelig forbruksnivå.

– Det går ikke med én assistentlønn, fastslår Vang.

Med to barn som skal i bursdager og være med på aktiviteter, blir det ikke mye penger til overs.

– Jeg prøver å spare der det går, blant annet på mat. Vi spiser nesten aldri ute og bestiller ikke mat. Om sommeren pleier vi å feriere i Norge, men i år skal vi til Syden for første gang på fem år, forteller barnehageassisten.

Ifølge Sifos beregninger skal den lille familien på tre sette av nesten 2000 kroner til klær og sko i måneden.

– Det er penger som ikke eksisterer for meg, sier Vang.

Hun trives godt i barnehagen i Groruddalen, og kan ikke tenke seg å bytte jobb. Hun skryter av samholdet blant kollegene, men legger ikke skjul på at lønn er noe som blir diskutert rundt lunsjbordet.

– På tide med et løft

– Det er på tide at vi assistenter løftes i et lønnsoppgjør. Sist gang var vel for seks år siden. Jeg mener vi bør få et kronetillegg, sier Vang, som mener yrket må verdsettes skikkelig. Hun har i dag en årslønn på 315.000 kroner.

– Vi passer på folks barn og har et stort ansvar, mener barnehageassistenten.

Å kjøpe seg en bolig i Oslo kan hun bare drømme om. Barna går på skole her, og resten av familien bor i hovedstaden.

– Jeg har valgt å leie dyrt framfor å bo dårlig, sier Vang.

Et nøkternt budsjett

Et viktig poeng ved å ha full jobb, er å kunne forsørge seg selv. Ved å sammenlikne beløpet som Kaia Vang får utbetalt som netto månedslønn med Sifos referansebudsjett for forbruksutgifter, får vi en pekepinn på om det er mulig på assistentlønn.

Regnestykket viser at fulltidsansatte på assistentlønn går i minus hver eneste måned.

Sifos referansebudsjett er nøkternt, men ikke noe minimumsbudsjett. Det viser hva det koster å leve på et rimelig forbruksnivå. Det går an å leve billigere enn dette, hvis du for eksempel kjøper mye på loppemarked, utnytter bevisst alle tilbud og reduserer fritidsaktiviteter til et minimum.

Samtidig er dyre og utstyrskrevende fritidsaktiviteter, tobakk, alkohol og feriereiser utelatt. Budsjettet forutsetter også at du lager all mat hjemme. Siden dette er et rent forbruksbudsjett, er utgifter til husleie og strøm ikke tatt med.

Det er tatt med reiseutgifter basert på kollektivpriser i Oslo.

– Lønnsforskjellene må reduseres

Industriarbeidere har fått høyere lønnstillegg de siste åra enn ansatte i kommunene. I tillegg har ledere og akademikere fått høyere lønnsøkning enn øvrige kommunalt ansatte. Dette ønsker Fagforbundet å gjøre noe med i årets tariffoppgjør.

– Vi ser for oss en ramme for årets oppgjør på rundt 3,5 prosent i kommunesektoren, sier Fagforbundets leder Mette Nord og administrativ leder i LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby.

Oppgjøret i kommunesektoren startet torsdag 3. april, og fristen for en forhandlingsløsning er 30. april.

Tall fra teknisk beregningsutvalg viser at kommuneansatte de siste fem årene i gjennomsnitt har fått ca. 5800 kroner mindre i årlig lønnsvekst enn ansatte i industrien.

– Vi mener derfor det er rimelig med krav som gjør at noe av dette etterslepet hentes inn igjen, sier Nord og Rønning-Aaby.

I tillegg viser tallene fra Teknisk beregningsutvalg og ferske tall fra kommunesektorens organisasjon KS at det er klare forskjeller i lønnutviklingen blant de kommuneansatte.

Ledere og akademikere som får sin lønn fastsatt gjennom lokale forhandlinger, har i løpet av de siste fem årene fått en lønnøkning som er nesten 53.000 kroner høyere enn andre kommunalt ansatte.

– Offentlig sektor er viktig. Det er her vi finner velferdsstatens tilbud til befolkningen. Dette gjelder ikke minst i kommunene der vi er opptatt av god kvalitet på alle tjenester, og det oppnår vi bare med dyktige ansatte. For å få dem, må vi være villig til å gi dem konkurransedyktig lønn, sier Mette Nord.

– Det er dette vårens tariffoppgjør i kommunal sektor handler om, fortsetter hun. – Det skal sikre at de ansatte, som vi alle er avhengig av i hverdagen, får sin rettmessige del av den økonomiske veksten vi har i Norge.

Dette har Kaia å rutte med i måneden:

• Månedsinntekt etter skatt: 20.000 kr

• Barnetrygd: 5.000 kr

• Husleie og strøm: - 13.000 kr

Disponibelt til forbruk:12.000 kr

Dette sier Sifo at Kaia og hennes to barn bør ha:

• Mat og drikke:

Datter på 7: 1.630 kr

Sønn på 13: 2.030 kr

Kaia: 2.030 kr

Sum: 5.690 kr

• Klær og sko:

Datter på 7: 560 kr

Sønn på 13: 550 kr

Kaia: 780 kr

Sum: 1.890 kr

• Personlig pleie:

Datter på 7: 210 kr

Sønn på 13: 220 kr

Kaia: 650 kr

Sum: 1.080 kr

• Lek og fritid:

Datter på 7: 650 kr

Sønn på 13: 810 kr

Kaia: 930 kr

Sum: 2.390 kr

• Reisekostnader:

To barn mellom 4 og 19 år: 640 kr

Kaia: 630 kr

Sum: 1.270 kr

• Husholdningsutgifter for tre personer over tre år:

Andre dagligvarer: 390 kr

Husholdningsartikler: 420 kr

Møbler: 430 kr

Telefon og mediebruk: 1.510 kr

Heldagsplass SFO: 2.611 kr

Sum: 5.361 kr

Totalt forbruk: 17.682 kr

Ifølge Sifos referansebudsjett skulle Kaia og barna hennes hatt månedlige forbruksutgifter på 17.681 kroner for å leve et nøkternt, men anstendig liv. Det er nesten 5700 kroner mer enn hun har igjen av lønna etter at husleie og strøm er betalt.

sifo.no kan du sette opp ditt eget budsjett.

Fagforbundets rammekrav i tariffperioden 2014–2016

• Sikring av kjøpekraft.

• Sikre likelønn og lønnsutvikling ved kombinasjon av generelle tillegg og heving av tariffavtalens ansiennitets-stiger/minstelønnssatser.

• Sikre garantiordninger for å fremme likelønn og lønnsutvikling for lavlønte.

• Forsterke retten til uttelling for kompetanse, herunder tilleggs- og spesialutdanning, realkompetanse og lederansvar.

• Forsterke retten til full stilling og fast ansettelse.

• Heving av tillegg for ubekvem arbeidstid.

• Følge opp Stortingets behandling av offentlig uførepensjon, og sikre vilkår og nivå på offentlig AFP og tjeneste-pensjon.

Tariffoppgjøret i offentlig sektor

Disse forhandlingene er så langt tidfestet:

Torsdag 3. april: Oppgjøret i kommunesektoren startet.

Mandag 7. april: Oppgjøret i statsoppgjøret og Spekteroppgjøret (blant annet helseforetakene) startet. Sykehusdelen av avtalen skal forhandles senere.

Tirsdag 8. april: Oppgjøret i Oslo kommune startet.

Onsdag 9. april: Forhandlingene om bussbransjeavtalen startet.

Mandag 26. mai: Forhandlingene om energiavtalen starter.

Onsdag 11. juni: Forhandlingsstart i HUK-området (helse, utdanning og kultur) med arbeidsgiverforeningen Virke.

Fristen for en forhandlingsløsning i oppgjørene i stat, kommuner og i Oslo er 30. april, men partene kan velge å bryte forhandlingene tidligere hvis de ser at det vil bli umulig å komme til enighet uten hjelp fra en mekler.

Frontfagsoppgjøret mellom Fellesforbundet og NHO, et oppgjør som tradisjonelt setter rammene for de andre lønnsoppgjørene, endte med et resultat på 3,3 prosent.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy