JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange menn

Bakkane bo- og behandlingssenter i Skien er nettopp åpnet, og på en av avdelingene er nesten halvparten av pleierne menn.

2008032816074720131216042759

I november flytta 24 beboere inn på avdelinga i 4. etasje i flunkende nytt Bakkane bo- og behandlingssenter i Skien. I ansettelsesprosessen forut for åpningen oppfordret kommunen menn til å søke. Også MIO (Menn i Omsorgsyrker) med base på Høgskolen i Telemark annonserte etter menn. Og mennene kom. På en av postene er det nå like mange mannlige som kvinnelige pleiere. På de to andre postene er andelen noe mindre.

Her blir det bra

Hjelpepleier Lasse Sander og sjukepleier Svenn Salvesen, har begge fått jobb på (hva het posten?). I likhet med de fleste menn innen pleie- og omsorgssektoren har også de erfaring fra kvinnedominerte arbeidsplasser, og syntes det var fristende å søke seg til en institusjon som ville etablere et blanda miljø. – Det er vanskelig å markere seg hvis du er aleine som mann et sted. Og det er jo synd uansett hva du jobber med, mener Sander. Salvesen tror det blir et bedre arbeidsmiljø på Bakkane enn de fleste steder ellers. Han tror også det er en fordel for beboerne at så pass mange menn arbeider der. – Vi er jo forskjellige og kan utfylle hverandre. Jeg tror det er positivit at både feminine og maskulinge væremåter og kommunikasjonsmåter er representert, sier han.

Ettertrakta

Jan Otervik, snart ferdig utdannet hjelpepleier, er alene mann på Utsikten. Men i og med at det er flere menn på de andre postene, er han ikke redd for rollen som enslig svale. – Jeg har erfaring fra arbeid i bolig, og følte meg ganske så ettertrakta. Mange brukere setter pris på å møte en mannlig pleier. Det tror jeg også gjelder blant eldre. Og så virker det som jeg blir godt tatt vare på av kollegene. Otervik er enig med Sander og Salvesen i at menn har noe å tilføre bo- og behandlingssenteret. – Det handler om at vi kommuniserer forskjellig med beboerne. Vi vil nok bringe andre tema på banen enn kvinner stort sett gjør. Kanskje er vi også litt mer praktiske.

Rekruttere og beholde

Leder for avdelingen synes de ansatte har fått en gylden anledning til å skape et helt nytt og godt miljø. – Innimellom slaga med innflytting, brannøvelser og innredning har vi snakka mye om hva vi vil, forteller Gro Lobben Seth. – Folk er engasjerte, og vi er enige om at beboerne skal behandles individuelt så langt det er mulig. Vi er også enige om at vi skal være blide og være OK mot hverandre og beboerne uansett om vi har en god eller mindre god dagså langt deet er mulig å se individet. – Og så tror jeg det er en stor fordel for alle at vi har fått så mange mannlige pleiere. I og med at vi har fått så mange, håper jeg også vi får beholde dem. Helge Svare, som er tilknyttet MIO-prosjektet ved Høgskolen i Telemark, vil undersøke om den store andelen mannlige ansatte har noe å si for miljøet og kvaliteten på tjenestene.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy