Massasje: Lindrende berøring

Det er deilig å bli massert. Og det er godt å gi massasje og oppmerksomhet til et menneske som trenger det.

2004102114334720131216040609

Hun sitter ganske stille og tar imot. – Er det godt, spør Aud Urdal. Hun har smurt den gamles hender inn med olje. Nå tar hun den ene hånda mellom sine egne og stryker forsiktig og langsomt, men likevel fast, over håndbaken. Aud spør en gang til etter ei stund. Hun venter kanskje ikke noe svar, og får det heller ikke alltid. Men hun er likevel ikke i tvil om at dette gjør den gamle godt. – Berøring har utrolig bra effekt hvis det utføres på en god måte, sier Aud og viser til mindre rastløshet og søvnproblemer blant de beboerne og brukerne som har fått regelmessig massasje.

Tid til den enkelte

14 ansatte fra hjemmetjenesten, sjukehjemsavdelingene og dagsenteret for psykisk utviklingshemmede i Songdalen og Søgne i Vest-Agder har over to år gått på kurs i Berøring som lindrende metode. Kursdeltakerne fikk undervisning i etikk, fysiologi og eteriske oljers virkning. Da de også hadde lært massasjeteknikk, fikk de anledning til å prøve ut oljer og teknikker på hverandre. Prosjektet ble finansiert gjennom Undervisningssykehjemmet og ved at kommunen er en IA-bedrift (inkluderende arbeidsliv). Sogndalstunet har derfor kunnet investere i utstyr som massasjebenk og en behagelig stol og skolering av ansatte. Både brukerne, beboerne og omsorgspersonell har hatt glede av massasje fra de som har fått undervisning i dette temaet. – Det kjennes ganske grensesprengende å få bruke så mye tid på ett menneske. Vi som arbeider på sjukehjem, er vant til å være sammen med mange på en gang eller bevege oss fra den ene til den andre i ganske stort tempo. Da er det en stor overgang å kunne konsentrere seg om det ene mennesket i en halv time om gangen. Og beboerne opplever å bli ivaretatt på en helt annen måte enn ellers, mener Aud.

Krever enighet

Aud Urdal syntes det var nyttig å lære massasje. – De fleste av de ansatte her er enige om at vi burde sette av tid til å bruke massasjerommet systematisk. Vi har snakket mye om det, men det er ikke lett å få det til. Selv om jeg ikke masserer beboerne så ofte, er økt bevissthet rundt berøring viktig for oss som tar så mye på andre mennesker. Det er ikke bare å holde ei hånd eller smøre en rygg. Det kan gjøres på mange måter, og noen måter er utvilsomt bedre enn andre.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy