JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronikk

Å ta velferden tilbake er kvinnekamp

2019030813245720230821171436

Christian Vassdal

Kvinner som jobber i kommunal velferd tjener mer enn kvinner i kommersiell velferd. Derfor er avkommersialisering av velferden feminisme og kvinnekamp i praksis.

Til sommeren tar kommunen over driften av Uranienborghjemmet. Da vil de ansatte stige i lønn og få bedre pensjonsbetingelser.

Dette er et talende eksempel på hvorfor kampen mot kommersiell velferd er en av vår tids viktigste kamper for likelønn. Hele 83,7 prosent av sysselsatte personer med helse- og sosialfaglig utdanning er kvinner, ifølge SSB-tall fra 2017. Mange av selskapene disse menneskene jobber i tar ut store overskudd til eierne på bekostning av en anstendig lønn til de ansatte.

I neste bystyreperiode går kontraktene til 11 kommersielle sykehjem i Oslo ut. Istedenfor å fornye disse kontraktene, går SV til valg på å la kommunen eller ideelle aktører overta driften. I tillegg krever vi konkrete tiltak mot profittfri velferd innen barnehage og barnevern. Dette er et av SVs prioriterte hovedkrav inn mot nye byrådsforhandlinger etter valget.

Ved å avkommersialisere velferd sikrer vi at pengene går dit de skal, til omsorg og tjenester av høy kvalitet for de som trenger det. Gode lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte er en viktig del av dette. Det bidrar til økt trygghet og kvalitet for de som tjenestene er til for.

De siste fire årene har det rødgrønne flertallet i Oslo, steg for steg, sikret at en større del av fellesskapets penger som skal gå til velferd, faktisk brukes på velferd. Det viktigste for gode sykehjem og barnehager er de ansatte. Og hvem er de ansatte? Jo, de er stort sett kvinner. Samtidig vet vi at kvinner hadde 86,1 prosent av menns lønn i 2015. En av hovedårsakene til at kvinner i Norge tjener mindre enn menn er at de er overrepresentert i yrker som har lavere lønn. Bedre lønn og pensjon for ansatte og mindre privat profitt fra offentlig velferd er et viktig steg i riktig retning.

Høyresiden, i sin iver etter å ha kommersielle eiere av sykehjem, snakker om at det er viktig å ta vare på mangfoldet. Men for å være ærlig, så trenger vi ikke et mangfold når det kommer til lønns- og arbeidsvilkår for ansatte. Det gjør det ikke mer spennende, kreativt eller bedre å verken jobbe på eller bo på et sykehjem når de ansatte der tjener dårligere enn på andre sykehjem. Vi ønsker et mangfold blant sykehjemmene velkommen, men dette må kommunen selv bli mye bedre til å ta ansvar for.

Da høyresiden styrte byen, var ikke utvikling av det kommunale tilbudet en prioritet. De ville heller privatisere og konkurranseutsette. Nå når kommunen selv tar ansvar blir vi nødt til å utvikle tilbudet og kvaliteten. Det skal vi gjøre uten at det skal gå på bekostning av de som jobber der.

Abortsaken og metoo kommer til å få mye oppmerksomhet på 8. mars i år, og det er nødvendig og bra. Samtidig må vi ikke glemme å ta den økonomiske kvinnekampen. SVs valgkampkrav om profittfri velferd er feminisme og kvinnekamp i praksis.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy