JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Jeg tviler på at omstillinger i helsesektoren vil være til pasientens beste

2018112011450020230821171436
MEDVIRKNING: Jeg har fått et inntrykk av at flere tillitsvalgte heller er på fornavn med direktørene enn med de ansatte på gulvet. Det tror jeg gjør noe med de ansattes mulighet til å medvirke, skriver skribenten Kjell Arne Lie.

MEDVIRKNING: Jeg har fått et inntrykk av at flere tillitsvalgte heller er på fornavn med direktørene enn med de ansatte på gulvet. Det tror jeg gjør noe med de ansattes mulighet til å medvirke, skriver skribenten Kjell Arne Lie.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Krever vi ikke sterkere tilstedeværelse i omstillingsprosesser, er vi i ferd med å svekke trepartssamarbeidet, skriver skribenten.

Barnevernspedagog og leder for faggruppen barnevern

I disse dager innfører Helsedirektoratet et pakkeforløp for psykisk helse og rus. Pakkeforløpet skal gi deg som pasient eller pårørende et behandlingsforløp som er helhetlig, forutsigbart og effektivt. Vi vil alle at våre medmennesker skal få god behandling og vi vil selv bli behandlet bra. Likevel tilsier min erfaring at de ansatte som vil bli berørt av denne omstillingen i norsk helsevesen, ikke får ta del i den. Det kan gå utover behandlingen av pasientene.

For at vi skal sikre den norske modellen, trepartssamarbeidet og en rettferdig fordeling i vårt samfunn, er det svært viktig at alle vet hva som foregår på egen arbeidsplass. Både i offentlig og privat næringsliv er det mange gode eksempler på at trepartssamarbeidet gir gode resultater for virksomheten når arbeidslivets regler følges.

Medbestemmelse

Så er spørsmålet om arbeidslivets regler faktisk følges. Ifølge en foreløpig rapport om en omstillingsprosess i helsesektoren viser det seg at ikke alt stemmer overens med arbeidsmiljøloven. Dette er en rapport som jeg har fått innsyn i og som Fagbladet har fått tilgang på. Der står det ikke noe om hvordan sammenslåingen er drøftet og bestemt, noe som skal gjøres ifølge arbeidsmiljøloven.

Rapporten sier heller ingenting om hvordan kravene til tilrettelegging, medvirkning og utvikling skal ivaretas i forbindelse med en omstilling. Og medvirkning er viktig. «Det kan være nøkkelen til å løse utfordringen med deltidskultur», skrev Mette Nord sammen med Norsk Sykepleierforbund, Delta og Den Norske Legeforeningen i et innlegg på Aftenposten. I tillegg viser forskning at arbeidstagere som har mulighet til å påvirke sitt eget arbeid, har lavere risiko for å bli arbeidsuføre.

Jeg har selv fått informasjon om at de ansatte som skal gjennom denne omstillingen i helsesektoren, opplever prosessen som uoversiktlig. Flere har fortalt at de er overbevist om at omstilling kun handler om økonomi. Jeg tviler på at omstillingen vil være til pasientes beste.

Mangel på ryddige prosesser

Siden jeg begynte i Fagforbundet sentralt i 2016, har jeg deltatt på en rekke konferanser om psykisk helsevern. Jeg har til gode å være på et foredrag som forteller hvordan man skal organisere arbeidslivet i psykisk helsevern på en måte som sikrer at behandlerne gjør en best mulig jobb.

Jeg mener det foregår omstillinger i det offentlige helsevesenet som har stor innvirkning på arbeidsforholdene til de ansatte. Dette er omstillinger som kjøres uten ryddige prosesser etter arbeidslivets regler. Er dette tilfelle, vil omstillinger kunne hviske ut samarbeidet i dagens arbeidsliv. I stedet vil vi få et arbeidsliv der lederne styrer uten at de ansatte får medvirke.

Et eksempel som støtter min påstand, er hentet fra Ullevål sykehus. I 2017 sa Aasmund Bredeli, foretakstillitsvalgt for Den norske legeforening ved Oslo universitetssykehus (OUS), ifra om kritiske faser i byggingen av storsykehuset i Oslo. Han ble ignorert av ledelsen.

Kan svekke samarbeidet

Alle forsøk på å øke ulikhetene i samfunnet vårt gjør meg opprørt. Tilstrekkelig med informasjon om hva som skjer på egen arbeidsplass er en viktig del av kulturen som støtter likeverdig fordeling. Kan dårlige omstillinger ligge bak lovbrudd i psykisk helsevern?

Her har Fagbevegelsen et stort ansvar. Tillitsvalgte må være på når slike problemstillinger dukker opp. I stedet har jeg fått et inntrykk av at flere tillitsvalgte heller er på fornavn med direktørene enn med de ansatte på gulvet. Det tror jeg gjør noe med de ansattes mulighet til å medvirke.

Trepartssamarbeidet er en grunnstein i arbeidslivet og i fordelingspolitikken. Dette samarbeidet er vi i ferd med å svekke ved at vi ikke krever sterkere tilstedeværelse i omstillingsprosesser.

Mette Nord, leder, Fagforbundet, Eli Gunhild By, leder, Norsk Sykepleierforbund, Erik Kollerud, leder, Delta, Marit Hermansen, president, Den Norske Legeforening.

Jeg mener det foregår omstillinger i det offentlige helsevesenet som har stor innvirkning på arbeidsforholdene til de ansatte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy