STOR RISIKO: - Til tross for alle risikoene som følger med nattarbeid, finnes det bare ett sentralt ulempetillegg for de som arbeider natt: kvelds- og nattillegget, skriver nattevakt Oscar Aaslund Hovin. Han
Colourbox
NATTEVAKT I KOMMUNALE HELSE- OG OMSORGSTJENESTER OG VARA UNGDOMSTILLITSVALGT I FAGFORBUNDET MELHUS
tips@fagbladet.no
Som nattevakt i kommunale helse- og omsorgstjenester, er jeg en av tusen nordmenn som hver dag risikerer å få søvnvansker, fordøyelsesvansker, hjertesykdom og kreft. Dette er tydeligvis ikke noe KS og Fagforbundet tar hensyn til i sine forhandlinger om ny hovedtariffavtale.
Jeg stemte nei i uravstemningen i kommuneoppgjøret som har frist 8. juni.
Det er fordi jeg opplever at jeg og mine kolleger, som jobber natt, er glemt av våre forbund. Vi er blitt fjernet med ett pennestrøk, og det gjør meg irritert.
Økt risiko for helseplager
Personer som arbeider natt, har vesentlig økt risiko for helseplager. I tillegg til risikoen for søvnvansker, fordøyelsesplager, hjertesykdom og kreft, er det også en risiko for senabort, psykiske plager og økt ulykkesrisiko. Det viser en rapport Statens Arbeidsmiljøinstitutt publiserte i 2014.
Til tross for alle disse risikoene som følger med nattarbeid, finnes det bare et sentralt ulempetillegg for de som arbeider natt: kvelds- og nattillegget.
Det resulterer i et minimumstillegg på 56 kroner per time i tillegg til vanlig lønn i KS-området. Tillegget omfatter tidsrommet fra fem på ettermiddagen til seks neste morgen. Det kan se ut som KS og våre fagforeninger mener det er det samme om du jobber klokka halv sju på ettermiddag eller om du jobber klokka halv fire på natta.
Kommuneoppgjøret: Høyere ulempetillegg. Vil nye helgetillegg gi mindre deltid?
En glemt gruppe
Vel, det er ikke det samme. På natta er vår biologiske klokke innstilt på å sove.
Det er derfor ikke meningen at vi skal jobbe på natta fordi det går imot kroppens naturlige syklus.
Velferdsstaten er imidlertid helt avhengig av at noen arbeider natt slik at vi yter gode og forsvarlige tjenester til samfunnet. Da er det ikke en unnskyldning at man ikke kjenner til de helsemessige risikoene forbundet med nattarbeid.
Likevel opplever de fleste kolleger jeg har snakket med som arbeider natt, at de er en glemt gruppe, både på arbeidsplassen og i samfunnet.
Hvorfor er vi ikke verdt å kjempe for?
Kjære Fagforbundet og kjære KS, hvorfor er vi så lite verdt for dere at vi fjernes med ett pennestrøk? Hvorfor er ikke vi verdt å kjempe for når de alvorlige helserisikoene nattarbeid medfører, er så godt kjent?
Jeg krever at forbundene skal legge press på KS og forhandle frem avtale om et eget nattillegg.
Vi som jobber på natta utsetter oss for vesentlig økt helsemessig risiko, men lønna samsvarer ikke med den risikoen vi utsetter oss for. Dette godtar jeg ikke!
Jeg stemte nei i uravstemningen i kommuneoppgjøret som har frist 8. juni
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg