Debatt

Nattevakt i hjemmesykepleien stemte nei i uravstemning i kommuneoppgjøret: – Nattevaktene er blitt fjernet med et pennestrøk, og det gjør meg irritert.

2018060112091920180608130551
STOR RISIKO: - Til tross for alle risikoene som følger med nattarbeid, finnes det bare ett sentralt ulempetillegg for de som arbeider natt: kvelds- og nattillegget, skriver nattevakt Oscar Aaslund Hovin. Han

STOR RISIKO: - Til tross for alle risikoene som følger med nattarbeid, finnes det bare ett sentralt ulempetillegg for de som arbeider natt: kvelds- og nattillegget, skriver nattevakt Oscar Aaslund Hovin. Han

Colourbox

Jeg krever at forbundene skal legge press på KS og forhandle frem en avtale om et eget nattillegg, skriver kronikkforfatteren.

NATTEVAKT I KOMMUNALE HELSE- OG OMSORGSTJENESTER OG VARA UNGDOMSTILLITSVALGT I FAGFORBUNDET MELHUS

tips@fagbladet.no

Som nattevakt i kommunale helse- og omsorgstjenester, er jeg en av tusen nordmenn som hver dag risikerer å få søvnvansker, fordøyelsesvansker, hjertesykdom og kreft. Dette er tydeligvis ikke noe KS og Fagforbundet tar hensyn til i sine forhandlinger om ny hovedtariffavtale.

Jeg stemte nei i uravstemningen i kommuneoppgjøret som har frist 8. juni.

Det er fordi jeg opplever at jeg og mine kolleger, som jobber natt, er glemt av våre forbund. Vi er blitt fjernet med ett pennestrøk, og det gjør meg irritert.

Økt risiko for helseplager

Personer som arbeider natt, har vesentlig økt risiko for helseplager. I tillegg til risikoen for søvnvansker, fordøyelsesplager, hjertesykdom og kreft, er det også en risiko for senabort, psykiske plager og økt ulykkesrisiko. Det viser en rapport Statens Arbeidsmiljøinstitutt publiserte i 2014.

Til tross for alle disse risikoene som følger med nattarbeid, finnes det bare et sentralt ulempetillegg for de som arbeider natt: kvelds- og nattillegget.

Det resulterer i et minimumstillegg på 56 kroner per time i tillegg til vanlig lønn i KS-området. Tillegget omfatter tidsrommet fra fem på ettermiddagen til seks neste morgen. Det kan se ut som KS og våre fagforeninger mener det er det samme om du jobber klokka halv sju på ettermiddag eller om du jobber klokka halv fire på natta.

Kommuneoppgjøret: Høyere ulempetillegg. Vil nye helgetillegg gi mindre deltid?

En glemt gruppe

Vel, det er ikke det samme. På natta er vår biologiske klokke innstilt på å sove.

Det er derfor ikke meningen at vi skal jobbe på natta fordi det går imot kroppens naturlige syklus.

Velferdsstaten er imidlertid helt avhengig av at noen arbeider natt slik at vi yter gode og forsvarlige tjenester til samfunnet. Da er det ikke en unnskyldning at man ikke kjenner til de helsemessige risikoene forbundet med nattarbeid.

Likevel opplever de fleste kolleger jeg har snakket med som arbeider natt, at de er en glemt gruppe, både på arbeidsplassen og i samfunnet.

Hvorfor er vi ikke verdt å kjempe for?

Kjære Fagforbundet og kjære KS, hvorfor er vi så lite verdt for dere at vi fjernes med ett pennestrøk? Hvorfor er ikke vi verdt å kjempe for når de alvorlige helserisikoene nattarbeid medfører, er så godt kjent?

Jeg krever at forbundene skal legge press på KS og forhandle frem avtale om et eget nattillegg.

Vi som jobber på natta utsetter oss for vesentlig økt helsemessig risiko, men lønna samsvarer ikke med den risikoen vi utsetter oss for. Dette godtar jeg ikke!

Jeg stemte nei i uravstemningen i kommuneoppgjøret som har frist 8. juni

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy