JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mobiliserer folket til klimakamp

Politikerne sovnet. Klimadebatten forsvant i petroleumståke. Nå mobiliserer både fagbevegelse og kirke for en klimaløsning nedenfra.

2013041716132420131216222625

ola.tommeras@fagforbundet.no

Tirsdag ettermiddag skjedde to viktige klimahendelser i Norge: Kirkemøtet i Kristiansand ble avsluttet, og på møtets siste dag vedtok Den norske kirke å kaste seg inn i klimapolitikken sammen med fagbevegelsen. Kirken ber sine medlemmer stemme grønt til høsten, for partier som vil redusere klimautslipp.

På Gyldendal forlag i Oslo ble samtidig Andreas Ytterstads bok lansert. Lanseringen ble synkronisert med kirkemøtets vedtak. Boka ”100.000 klimajobber og grønne arbeidsplasser nå!”, er blitt til med støtte fra Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag. Boka forklarer alvoret i menneskeskapte klimaendringer - som politikerne stadig sjeldnere snakker om – og skisserer en løsning nedenfra, fra folket selv. Boka utgjør startskuddet for en kampanje som krever 100.000 nye klimajobber de neste 20 årene ved å dreie akselererende investeringer på sokkelen til investeringer i havbasert vindkraft og miljøvennlig transport.

Mer alvorlig enn antatt

- Det dreier seg om bærekraftig forvaltning av skaperverket, sa saksfører for klimavedtaket i Den norske kirke, Marianne H. Brekken fra Møre bispedømmeråd, da hun hilste på videooverføring fra Kristiansand til boklanseringen i Gyldendal forlag i Oslo.

Forfatter av klimaboka, Andreas Ytterstad, slo fast at ingenting er endret siden urovekkende rapporter foran tidligere klimatoppmøter.

- Alt peker i retning av en mer alvorlig situasjon enn tidligere antatt. Samtidig er ikke oppmerksomheten til klimaendringer og utslipp hva den var for få år siden, påpekte Ytterstad.

Nettopp den manglende interessen for økende utslipp og klimapolitikk har vært bakgrunnen for boka som nå er ute fra Gyldendal forlag. Boka har blitt til gjennom diskusjoner mellom tillitsvalgte i fagforeninger, fagfolk og forskere. Den skisserer løsning på hvordan det går an å snu Norge fra å være et utslippsland til et klimanøytralt land. Det er ikke en oppskriftsbok for politikere – den er et budskap til folket foran valget i 2013.

- Boka beskriver rett og slett en god idé, beskriver Ytetrstad.

Se også: Klimavalg 2013

Interessen forsvant

Ytterstad lanserte boka sammen med Fagforbundets Stein Guldbrandsen, AU-medlem og leder av Seksjon Samferdsel og Teknisk, samt student Marie Loe Halvorsen, som er masterstudent i fornybar energi ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap (UMB) på Ås.

Marie Loe Halvorsen begynte sine studier i fornybar energi etter at klimatoppmøtet på Bali i 2007 satt global oppvarming og klimautslipp på agendaen over hele verden. Så klappet klimainteressen sammen.

Petroleum vinner igjen

- I 2009 måtte UMB dele opp studiet i to linjer. De siste åra har det endret seg. Mens studiet i fornybar energi er bygget ned grunnet svak søking, har petroleumsstudiene skutt fart, fortalte hun.

Loe Halvorsen og hennes studiekolleger vil helst jobbe innen fornybar energi, dersom det finnes jobber. De er det ikke mange av.

- Det er ikke slik at de beste hjernene i landet ønsker å jobbe innenfor petroleumsindustrien, men når første avdrag på studielånet forfaller så må man ha jobb, påpekte hun.

- Vi kan vinne

- Vi har muligheten, og det er nødvendig at vi tar opp denne kampen dersom vi skal stanse global oppvarming, sa Stein Guldbrandsen. Han understreker at ideene som kommer fram i denne boka, koster verken inntekt eller arbeidsplasser for noen.

Kravene som stilles er 50.000 arbeidsplasser innen utbygging av havbasert vindkraft og 50.000 arbeidsplasser innen utvikling av klimavennlig transport. Norsk tjenestemannslag og YS-forbundet Parat har sluttet seg til kampanjen. Nå jobbes det videre med forbund etter forbund i fagbevegelsen.

- Det er ikke teknologien det står på, men politisk vilje, poengterte Andreas Ytterstad. Eller som han oppfordrer i boka: Ta utgangspunkt i de fysiske sannhetene om karbonsyklusen, ikke fossile selskaper eller politikere når vi mobiliserer til folkelig engasjement for jordens framtid.

Vi kan hvis vi vil

At det går an å få til, at vi kan hvis vi vil, går som en rød tråd gjennom hele klimaboka til Ytterstad, fra forordene av Fagforbundets Jan Davidsen og klimaforsker James E. Hansen, gjennom redegjørelsene for kampanjen, virkeligheten slik forskerne fastslår den i dag til løsningene – konkrete forslag til petroleumsalternativer.

Norge har råd til å la olje ligge, i hvert fall eksisterer ingen økonomiske beregninger som konkluderer med at oljefondet på 3700 milliarder kroner må øke. I boka skisseres det hvordan Norge kan redusere eksporten av olje og gass til en tredel av dagens nivå – uten at handelsbalansen forrykkes med en krone. Tallene som presenteres, bør reise mange spørsmål ved stadig økt utvinningstakt.

I boken videreformidles utregninger fra energiforskere som viser hvordan Norge kan omgjøres til 100 prosent klimanøytralt land innen 2050. Den beskrive teknologien som allerede finnes og kan gjøre det mulig dersom viljen er stil stede. Den viser de økonomiske beregningene som viser at Norge både har den økonomiske styrken som skal til, og faktisk ikke kan tape.

- Må handle nå

Fagforbundets Jan Davidsen viser i sitt forord til at Norge og verden har det travelt.

- I løpet av neste stortingsperiode vil det avgjøres om verden fremdeles har et troverdig håp om å klare å begrense den globale temperaturstigningen til to grader. Uansett må vi starte tidenes omstillingsprosjekt – enten i retning av mindre utslipp eller for å forberede oss på de store og til dels ukjente utfordringene klimaendringene vil by på, skriver han.

Ytterstad beskriver det slik: - Hvis fortsetter i samme retning, så er det mest sannsynlig få generasjoner igjen i verden slik vi kjenner den. Hvis vi ikke kjemper, så er vi garantert å tape.

Boka "100.000 klimajobber og grønne arbeidsplasser nå!" er utgitt med støtte fra Klimavalg 2013, Concerned Scientists Norway, Fagforbundet, Norsk tjenestemannslag, Parat, Den norske kirke, Besteforeldrenes klimaaksjon, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Greenpeace Norge, Utviklingsfondet og Framtiden i våre hender.

Forfatteren Andreas Ytterstad:

Har fulgt klimadebatten og klimatoppmøtene tett i en årrekke.

Styremedlem i Concerned Scientists Norway (CSN) og med i forskningsprosjektet Climate Crossroads.

Leverte i vinter sin doktorgradsavhandling (ph.d.): "Norwegian Climate Change Policy in the Media: Between Hegemony and Good Sense".

Førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag ved Høgskolen i Oslo.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy