JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mot kommunalt renholdsverk i Trondheim

I kveld arrangerer finans- og næringskomiteen i Trondheim et åpent møte om den framtidige organiseringen av Trondheim Renholdsverk (TRV).

2008020515085020131216035228

I 2002 ble renholdsverket omdannet til et aksjeselskap, etter at renovasjonen hadde vært konkurranseutsatt på 90-tallet. I 2005 ble TRV omdannet til et konsern for å skille renovasjon av husholdningsavfall og næringsavfall. Datterselskapene Renholdsverket AS, som hånderer husholdningsavfall, og Retura AS, som håndterer næringsavfall i konkurranse med andre selskaper.

To juridiske betenkninger viser at det er problematisk for kommunen å tildele kontrakter direkte til Renholdsverket, og det rødgrønne flertallet i byen har nå satt i gang en prosess med tanke på å rekommunalisere renovasjonen. Med en slik organisering vil problestillingen med tildeling av kontrakter være løst, og renovasjonsordningen kommer under direkte folkevalgt styring.

– Bra for de ansatte

– Dette er veldig bra for de ansatte i Trondheim Renholdsverk, sier leder i Fagforbundets Seksjon samferdsel og teknisk, Stein Guldbrandsen. – Hvis vi får på plass en rekommunalisering, vil de ansatte komme i en organisasjon som har fokus på kvalitet på tjenestene, ikke bare på bunnlinjen. Det vil føre til at presset på lønns- og arbeidsvilkårene blir mindre, og det vil også kunne gå raskere å bli kvitt det tolønnssystemet som de ansatte må forholde seg til i dag.

– Jeg tar det som et tegn på at privatiseringsbølgen er i ferd med å snu. All ære til Trondheim for å ta tilbake ansvar og styring. Dette er en stor og viktig prøvestein på hvordan det går an å ta utkilte selskaper tilbake til det offentlige. Dette er et viktig eksempel til etterfølgelse, fortsetter han.

Rapport

KS-Konsulent AS leverte i desember i fjor en rapport som skisserer forskjellige måter å organisere selskapet på. Det enkleste er å videreføre dagens konsernmodell, men tilknytningen mellom Renovasjonsverket og kommunen må forsterkes gjennom tydeligere kontroll fra kommunen over selskapet. Dette er imidlertid ingen garanti for at private selskaper vil kunne argumentere for at organiseringen fortsatt ikke er i tråd med anskaffelsesregelverket, heter det i rapporten.

Et annet alternativ er å etablere ett eller flere kommunale foretak (KF). Hvis renholdsverket etableres som KF, kan det håndtere husholdningsavfall uten at dette kommer i strid med anskaffelsesregelverket. Også som kommunal enhet kan Renholdsverket uproblematisk håndtere husholdningsavfallet.

– Ifølge forurensningsloven, som er tilpasset EØS, er tjenester som retter seg mot næringslivet fortsatt konkurranseutsatt, derfor kan ikke de to datterselskapene Renholdverket og Retura slås sammen i en kommunal enhet. Derfor er det spenning knyttet til hvordan dette skal organiseres, sier rådgiver Rolv Rynning Hanssen i Fagforbundet.

Hvis Retura videreføres også under den kommunale enheten, vil det være naturlig at dette selskapet fortsatt konkurrerer med andre om næringsavfallet, ifølge rapporten fra KS-K.

Til bystyret

På kveldens møte vil kommunaldirektør Snorre Glørstad, styreleder Roar Arntzen og tillitsvalgt Roar Fjeldsæther innlede om hvordan de mener renholdsverket bør organiseres. Den åpne høringen i rådhuset i Trondheim inngår som en del av møtet til finans- og næringskomiteen.

Etter det åpne møtet i kveld skal styret i Trondheim Renholdsverk behandle saken på et møte fredag, og deretter skal den etter planen opp i formannskapet 15. februar og i bystyret 29. februar.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy