Musikalsk mobilisering for Yalda

Britt Ås, fylkesleder i Fagforbundet i Troms, mener det er en skam at Yalda (11) og de andre asylbarna blir holdt som gisler i valgkampen.

2013082614340320131216233649

– Arbeiderpartiet og SV sier at det blir verre for asylbarna med Frp i regjering. De holder ungene som gisler i valgkampen når de selv ikke har klart å løse saken, mener Britt Ås.

Som fylkesleder i Fagforbundet i Troms, driver hun valgkamp for at de rødgrønne skal beholde makten. Fagforbundet er klare på at et regjeringsskifte vil endre Norge og norsk arbeidsliv dramatisk.

– Alt i alt er det veldig viktig at den rødgrønne regjeringen får fortsette, ikke minst på grunn av arbeidslivspolitikken. Men for noen av oss tillitsvalgte som skal støtte den rødgrønne regjeringen, skjer det med en bismak på grunn av asylbarnsaken, sier Ås.

– Belastning for Yalda og familien

Stua til ekteparet Britt Ås og Helge Hole er fylt med engasjerte mennesker. TV-kroken er gjort om til en provisorisk scene. Tromsø-artisten Dagny, som til daglig bor i London, har tatt med seg sitt engelske band for å spille et akustisk sett for støttegruppa til Yalda Bahadori og familien. 11-åringen er et av mange asylbarn som Utlendingsnemnda (UNE) vil sende ut av landet. I høst venter en ny rettslig runde.

– Jeg hadde aldri trodd vi skulle komme til stortingsvalget 2013 uten en løsning i asylbarnsaken. Jeg hadde forventet at regjeringen hadde ryddet opp, fastslår Britt Ås.

Fylkeslederen i Fagforbundet i Troms og mannen Helge Hole er begge sterkt engasjert i Yalda-saken.

– Yalda flytter nå til sitt 34. mottak. De har ikke trygghet, og vi kan bare tenke oss hvilken belastning det er for familien. Støttearbeidet handler først og fremst om at de skal føle at de har familie rundt seg, forteller Ås.

– Konserten i dag er en fin måte å markere at vi starter opp den videre kampen for Yalda og de andre lengeværende asylbarna, sier fylkeslederen.

Frykter Frp i regjering

For støttegruppa har på ingen måte tenkt å gi seg. De mener myndighetene ikke legger nok vekt på barnets tilknytning til Norge. Det er vanskelig å forstå. Yalda har bodd i Norge nesten hele livet, men UNE mener innvandringspolitiske hensyn må veie tyngst. I løpet av høsten skal saken opp i Høyesterett.

– Vi fortsetter med politisk påvirkning, og nå under valgkampen må vi dessverre trekke fram saken. At det skulle bli sånn under en rødgrønn regjering, hadde jeg aldri trodd.

Ås rister på hodet. Hun tør imidlertid ikke tenke på hva som vil skje hvis Fremskrittspartiet kommer i regjering.

– Asylpolitikken er heftig med Ap, men lukkede asylmottak er ikke veien å gå. Mye kommer til å bli kjempetøft hvis Frp kommer til makta, mener Ås.

Hun sikter til at partiet vil ha lukkede mottak for asylsøkere. I praksis vil det bety fengsling, og er i strid med menneskerettslige forpliktelser Norge har, bemerker Norsk Organisasjon For Asylsøkere (NOAS) i sin gjennomgang av partienes asylpolitikk.

–Yalda-saken skal ende med seier

Etter en kveld med kulturelt påfyll er gjengen klare for kamp. Uavhengig av utfallet i valgkampen, blir det en tøff høst for Yalda og familien, og støttespillerne.

– Yalda-saken skal ende med seier. Advokaten mener vi skal seire, og vi gir oss ikke, fastslår Ås.

Nå skal kampkreftene samles. Tromsøværingene har stilt opp for Yalda og familien hennes i snart to år. De har samlet inn penger, skrevet lesebrev og vært en sterk stemme i debatten om asylbarna. Men ikke minst har de støttet opp om den lille familien i Tromsø. De har vært der i tunge stunder.

– Da Helge og jeg hørte om turneen til Dagny i Nord-Norge, var vi ikke i tvil. Hvorfor kan vi ikke arrangere en konsert hjemme hos oss for støttegruppa? Vi har jo opplevd at mange kulturarbeidere er engasjerte i asylbarnsaken, sier Ås.

Artister engasjerer seg

Dagny er langt fra den eneste artisten som har stilt opp for asylbarna. Intimkonserten for støttegruppa og Yalda, var en spesiell opplevelse også for artisten selv.

– Det er ekstra stas å få spille her når de setter fokus på en så viktig sak. Jeg elsker å spille for engasjerte folk som brenner for noe, sier Dagny Norvoll Sandvik, som forteller at hun har fulgt saken til Yalda gjennom avisene.

– Det er veldig fint at Dagny vil støtte saken. Hun er i godt selskap med artister som Ole Paus, Halvdan Sivertsen og Mari Boine, forteller Ås.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy