Nå snakker vi

Endelig kan helsesystemene i Karmøy kommune og Haugesund sykehus snakke sammen. Et nytt, banebrytende prosjekt vil bryte ned kommunikasjonsproblemene mellom kommune og sykehus.

2007112308593520131216024134

Mindre papirarbeid

Trenger ikke vente lenger

Brukernes meninger

Helse- og omsorgsdepartementet har tildelt Karmøy kommune og Haugesund sykehus 1,75 millioner kroner for å få datakommunikasjonen opp å gå. Brukerne vil underveis vurdere hvor vellykket prosjektet er gjennom en brukerundersøkelse.

– Vi blir de første som oversender pasientdata elektronisk gjennom standardspråket XML. Ved å bruke denne standarden vil systemer som tidligere ikke har kunnet snakke sammen klare å lese hverandres data, forteller Stig Riise Pettersen, fagansvarlig sykepleier i Karmøy kommune.

Ved mottakelsesstedet kan datasystemet trekke den essensielle informasjonen ut av meldingen og legge den i journalen, akkurat som om sykehuset eller kommunen hadde skrevet den selv.

– Tanken er å redusere papirarbeidet og det manuelle arbeidet, påpeker Pettersen.

Del to av prosjektet innebærer at sykehuset raskere overfører nødvendig informasjon om etterbehandling av pasienten til kommunehelsetjenesten.

Både Helse Fonna, som Haugesund sykehus er del av, og Karmøy kommune skal få installert en database for pasientprosedyrer kalt Praktiske prosedyrer i sykepleietjenesten (PPS).

Ved utskrivning av pasienten oversender sykehuset en kode. Koden henviser til en etterbehandling beskrevet i PPS, som forteller kommunehelsetjenesten hvordan pasienten skal følges opp.

– Prosjektet for elektronisk meldingsutveksling skal etter hvert koples til en brukerundersøkelse. Denne vil vise om pasientene opplever at informasjonen er på rett plass til rett tid. Og om første- og andrelinjetjenesten er samordnet, mener Stig Riise Pettersen.

Samordningsprosjektet startet i september. Brukerundersøkelsen vil bli gjennomført på slutten av neste år.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt:
Redaksjonen
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy