JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nordens eldste brannstasjon blir kaffebar

Oslo brannmuseum klarte ikke å skaffe en million kroner ekstra til leie. Dermed får de ikke brukt de ledige lokalene i Grønland brannstasjon. Den blir kaffebar i stedet.

2010111109281820131214152310

ola.tommeras@fagforbundet.no

Oslo brannmuseum holder til i Nordens aller første brannstasjon: Grønland brannstasjon fra 1866. Museet disponerer 400 kvadratmeter av bygningene. Resten av huset, 800 kvadratmeter, har stått tomt siden i fjor.

Ønsket å utvide

– Vi har lenge hatt et sterkt behov for mer plass, forklarer leder av Brannhistorisk forening, Trond Flaarud. Veteranbrannbiler står ute. Pumper og utstyr fra hele landet, tilbake til midten av 1800-tallet, ligger stuet vekk på lager. Undervisningsrom til besøkende skolelever står på ønskelista.

Museet ville utvide, men kommunen forlangte markedspris. En million ekstra, i tillegg til de 400.000 som museet allerede betaler i husleie.

– Vi har ingen inntekter. Museet drives på frivillig basis, sier Trond Flaarud. Ildsjelene på museet var avhengig av å få støtte fra kulturetaten i Oslo kommune for å finansiere leie av den kommunalt eide brannstasjonen.

Ventet ikke

I dag administreres brannstasjonen av det kommunale foretaket Omsorgsbygg KF, og leies ut etter vanlige markedsprinsipper. Nestleder i byutviklingskomiteen, Tone Tellevik Dahl (Ap), jobbet iherdig for å skaffe brannmuseet penger til leia, og for å få den ærverdige brannstasjonen overført til kulturetaten med annen leiepris.

– Grønland brannstasjon og Oslo brannmuseum burde vært håndtert som kulturbedrift, mener Tone Tellevik Dahl.

Hun stilte spørsmål til næringsbyråden om leiesum og mulighetene for museet. Det hastet. Grønland brannstasjon lå allerede annonsert til leie, markedsført som vel­egnet til restaurant- og kontordrift.

Mens hun og Oslo brannmuseum ventet på svar, kom følgende beskjed fra byråden: Det er nå inngått leiekontrakt på ti år med Kaffebrenneriet.

– Utilgivelig

– Det er nesten utilgivelig. Det er ikke slik man skal behandle viktige samarbeidspartnere for kommunen. Spesielt ikke når også brannetaten kaster seg rundt i et forsøk på å få tak i en million til husleia, sier Tellevik Dahl.

– Vi har ingenting imot Kaffebrenneriet, og tror på et godt samarbeid med dem, understreker Flaarud. – Det er behandlingen som ble museet til del, vi reagerer på.

Byråd for nærings- og eierskapspolitikk i Oslo, Øystein G. Sjøtveit (Frp), mener Oslo brannmuseum kunne ha leid lokalene helt siden de ble ledige i fjor sommer.

– De ønsket kun å leie en del av lokalet, men det ville gjort det vanskelig for Omsorgsbygg KF å leie ut de resterende lokalene, forklarer Sjøtveit.

Sjøtveit avviser at frivillige museum er uinteressant i bygninger eid av kommunen.

– Vi er interessert i å ivareta deres driftsmuligheter. Det gis fortsatt tilskudd for at Brannmuseet skal ha tilhold i en del av bygningen, påpeker Sjøtveit.

Kaffebrenneriets Steinar Paulsrud gleder seg til å flytte inn i den gamle brannstasjonen.

Kaffebrenneriet flytter inn med kaffebutikk, kaffebar, undervisningssenter for nye barristas og kaffekjedens administrasjon.

Gründer og medeier i Kaffebrenneriet, Steinar Paulsrud mener at det vil bli helt uproblematisk å drifte kaffekjeden og museet i samme bygg.

– Brannmuseet kan dra mange fordeler av oss. Jeg skjønner at de gjerne ville hatt større plass, men lokaler er ikke deres eneste behov. De trenger også å bli kjent. Og da vil museet dra stor nytte av de 600 til 700 menneskene vi kommer til å trekke hver eneste dag, sier Paulsrud.

Paulsrud lover at ombygginger vil skje i dyp respekt for originale detaljer i bygningen. Blant annet rommer stasjonen Nordens aller første glidestang.

– Stanga skal vi ta vare på, og også andre detaljer som er intakte. I tillegg har vi tilbudt oss å åpne bygget mot bakgården og sørge for kaffe til museets gjester på spesielle arrangementer, slik som Oslo brannvesens 150 års jubileum neste år. Da kan vi få hele bygget til å leve, opplyser han.

Åpnet i 1986, og er landets eneste brannmuseum.

I fjor besøkte 1100 barn museet. I tillegg til omvisning og brannhistorie, blir det gitt brannforebyggende undervisning.

Oslo brannmuseum er åpent hver onsdag og på fore­spørsel.

Museet har ingen inntekter. Det drives på frivillig basis.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy