– Det kan se ut som Frp ønsker seg dagens budsjettkrise

OPPOSISJON? - Budsjettkrisen viser at Frp kan ønske å komme i opposisjon, sier Mette Nord.

OPPOSISJON? - Budsjettkrisen viser at Frp kan ønske å komme i opposisjon, sier Mette Nord.

Fagforbundet

– Frp synker som en stein på målingene og kan se seg tjent med å komme i opposisjon, tror Mette Nord, forbundsleder i Fagforbundet.

2016120113021520161202085213

vegard.velle@fagbladet.no

Hun mener budsjettkrisen vitner om et enormt markeringsbehov.

– Frp har så langt bare lykkes å få gjennom symbolsaker. Til og med bompengesatsene har økt under Frp, sier Nord.

Pensjonistene raser og anklager regjeringa for løftebrudd

– Alvorlig situasjon

Hun synes det er alvorlig at regjeringen ennå ikke har klart å sette sammen et budsjett.

– Det er mulig at regjeringspartiene har et markeringsbehov, men Høyre og Frp må forstå at de er en mindretallsregjering og trenger støtte.

Regjeringa snur: Uføre får økt pensjon og etterbetalt

Budsjett fullt av kjepphester

– Antagelig har Frp lagt inn mange kjepphester i budsjettet som de ikke vil fravike. Så kan man lure på om de ønsker dagens situasjon. Uansett er det uansvarlig, synes jeg. Sitter man i en regjering, må man sikre seg støtte. Og dagens budsjettkrise måtte de se komme.

LO-sjefen vil ikke ha inn Ap nå

LO-leder Gerd Kristiansen mener regjeringen selv må ordne opp i budsjettkaoset som har oppstått.

Hun avviser at det vil være en riktig løsning at Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre flytter inn i regjeringskontorene etter sammenbruddet på borgerlig side.

– Det blir helt feil. Det er borgerlig flertall på Stortinget. De må styre skuta selv. Om vi kommer dit at Arbeiderpartiet er nødt til å overta, må det være som en kriseløsning med solid støtte i Stortinget, sier LO-leder Gerd Kristiansen til LO-Aktuelt.

STOR AVSTAND: Dette handler om at den politiske avstanden mellom Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene, med Høyre i midten, er for stor, mener Ap-leder Joinas Gahr Støre.

STOR AVSTAND: Dette handler om at den politiske avstanden mellom Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene, med Høyre i midten, er for stor, mener Ap-leder Joinas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Også Ap-leder Jonas gahr Støre er på banen i denne saken:

– Du kan glatte over store politiske forskjeller over en viss tid, men over tid vil det komme fram i lyset. Dette handler om at den politiske avstanden mellom Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene, med Høyre i midten, er for stor. Med så stort sprik i laget blir gjennomføringskraften dårlig, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til LO-Aktuelt.

– Aldeles utmerket om regjeringen bryter sammen

Leder av For Velferdsstaten, Asbjørn Wahl, er mindre misfornøyd med dagens budsjettkrise.

– Jeg synes det er aldeles utmerket om regjeringen bryter sammen. Da får vi Frp ut av regjeringen, og vi får en ny politisk situasjon. Det vil svekke muligheten for at vi ender opp med en slik ytterliggående allianse igjen, sier Wahl.

Han mener derimot det er et dilemma at en mulig følge av mistilliten mellom de borgerlige kan være en koalisjon mellom AP og sentrumspartiene.

– Om det er det beste for fagbevegelsen, tror jeg ikke.

– Velferdsstaten er ikkje under press. Den er på bristepunktet.

Oppdemmet misnøye

Wahl tror dagens budsjettkrise er et produkt av oppdemmet misnøye som nå kommer til uttrykk mellom regjeringspartiene. Et annet tegn på denne misnøyen er Krfs vedtak om at de ikke vil støtte en ny Frp-regjering, påpeker han.

– Det er jo ikke en all verdens stor sak striden handler om. Men Frp er frustrerte over at de går ned på målingene og ikke klarer å spille ut populistrollen sin.

Følg Fagbladet på Facebook

Venstresiden må skjerpe seg

Han mener vi over hele verden ser en voksende misnøye og en uro for fremtiden, som ytre høyre flere steder har utnyttet.

– Venstresiden har ikke vært i stand til å ta folks bekymringer på alvor. Det vi trenger nå er å ta et steg til venstre, en serie med radikale reformer og en avvikling av den meningsløse markedsliberalismen, sier Wahl.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy