JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet trakk seg fra kommuneforhandlinger i Steigen:

– Kommunesammenslåingen er et kupp

wikipedia.org

Kommunestyret i Steigen kommune har satt folkeavstemningen til side. Nå kan det gå mot sammenslåing med Bodø – mot folkets vilje.

2016092212173720230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

– Jeg ser på dette som et kupp, sier Rigmor Hansen, hovedtillitsvalgt for de rundt 240 medlemmene av Fagforbundet i Steigen kommune. Hun og Fagforbundet har trukket seg fra alt arbeid med kommunereformen. Steigen er en kommune med rundt 2.500 innbyggere, og snart starter forhandlingene med storebror Bodø om en sammenslåing.

KUPP: Hovedtillitsvalgt Rigmor Hansen er sterkt i mot at Steigen skal forhandle sammenslåing med Bodø, selv om folket har sagt nei.

KUPP: Hovedtillitsvalgt Rigmor Hansen er sterkt i mot at Steigen skal forhandle sammenslåing med Bodø, selv om folket har sagt nei.

Frykter tvangssammenslåing etter valget

Flertall for nei

Men for bare noen måneder siden sa innbyggerne i kommunen klart nei til en slik sammenslåing .

– Dette går tvert i mot det folket har sagt, og dette er en svært alvorlig sak, sier Hansen til fagbladet.no.

Seks av kommunene rundt Bodø avholdt folkeavstemninger om kummunesammenslåing med Bodø før sommeren. Og resultatet ble det samme alle steder : Nei.

I Steigen viste 64 prosent av stemmene nei. 22. juni vedtok så kommunestyret, med 13 mot 4 stemmer, at Steigen ikke skulle slå seg sammen med Bodø.

– Et kart uten innhold

Krevde ny behandling

Men saken om kommunesammenslåing var ikke over for folket i Steigen. For på høstparten kom det en ny sak på kommunestyrets bord, etter krav fra Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet. Dette flertallet krevde ny behandling av kommunesammenslåingen, og nye forhandlinger med Bodø.

Også Pensjonistpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti støttet nye kommuneforhandlinger.

– Dette er å lure en omkamp inn bakveien, sier Rigmor Hansen til fagbladet.no

Følg Fagbladet på Facebook

– Nullet ut

En annen som engasjerer seg kraftig i saken er Bente Aasjord – skribent og spesialrådgiver i Fagforbundet.

– Alle trodde saken var landet. Helt til 31. august. Da krevde tre partier at kommunereformen ble tatt opp til ny behandling i kommunestyret, skriver hun i en kronikk i Klassekampen. Hun kaller de tre partiene en «troika», og fortsetter:

– Troikaens «respekt» for demokratiet ble til fulle utdypet på kommunestyremøtet 7. september: Med støtte fra Pensjonistpartiet, FRP og SV, fikk de - med to stemmers overvekt – flertall for å starte nye forhandlinger med Bodø. Vipps, så var både folkeavstemmingen og kommunestyrets juni-vedtak «nullet ut».

Det er ikke åpnet for en ny folkeavstemning når forhandlingsresultatet foreligger.

• Abonner på nyhetsbrevet her

Frykter Robek-lista

Fred Sture Eliassen leder Steigen arbeiderparti. Han peker på at seks av de åtte partiene i kommunestyret står bak kravet om å gå i nye forhandlinger med Bodø. Han sier at det utelukkende er økonomiske motiver som ligger bak kravet og det nye kommunestyrevedtaket.

– Å ikke gjøre dette ville være å forsømme oss overfor Steigens befolkning, mener Eliassen.

– Komplisert

– Det som gjør dette komplisert, er at den rådgivende folkeavstemningen var klar i sin konklusjon. Men samtidig lå ikke konsekvensene av å stå alene på bordet, elelr de var ialle fall tonet ned. Disse konsekvensene har vi blitt klar over i ettertid, sier han.

Ifølge Eliassen er Steigen kommunes økonomi så dårlig at kommunen sannynligvis havner på den fryktede Robek-lista. Han regner også med at grendeskoler, barnehager og sykehjem vil merke konsekvensene av en kommuneøkonomi som viser 20 millioner kroner i underskudd i fjor, og som går mot nye underskudd i år.

– Ved en eventuell sammenslåing ligger det store penger og venter på oss. Men vi kan ikke si hva de skal brukes til, det vil bli klart i forhandlingsprosessen, sier Eliassen, og mener at forhandlingene må komme i gang nå.

– Hvorfor vil dere ikke holde en ny folkeavstemning når et resultat er klart?

– Ved den forrige folkeavstemningen var det et helt annet grunnlag, der sju kommuner hadde kommet fram til en intensjonsavtale. Nå gjelder forhandlingene kun Bodø og Steigen. Men vi kan love at vi skal rundt på folkemøter og orientere om konsekvensene av en eventuell avtale.

Eliassen er likevel ikke kategorisk på at at en ny avstemning er helt utelukket.

– Vi har sagt det sånn nå, så får vi se hva som skjer. Og en avstemning koster penger, den forrige kostet 100.000 kroner. Vi konsenterer oss om å forhandle en avtale først, og det aller viktigste er å komme ut med informasjon i de fire grendene vi har her i Steigen, sier Eliassen.

– Fagforbundets holdning mot kommunesammenslåinger er i utgangspunktet helt grei. Men akkurat i Steigens tilfelle, der det er snakk om å bevare offentlige arbeidsplasser, mener jeg man bør se på det en gang til, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy