Ap-Raymond lover større stilling til alle som vil ha

GIR HØYERE PROSENT: Byrådsleder Raymond Johansen gjestet Fagforbundets landsmøte denne uken med løfter om å øke andelen heltidsansatte i Oslo kommune.

GIR HØYERE PROSENT: Byrådsleder Raymond Johansen gjestet Fagforbundets landsmøte denne uken med løfter om å øke andelen heltidsansatte i Oslo kommune.

Bjørn A. Grimstad

Oslo kommune kaller inn tusenvis av deltidsansatte til samtaler. De som ønsker høyere stillingsprosent, skal få det, lover Raymond Johansen (Ap).

2019031512132020190410203756

bjorn.grimstad@fagbladet.no

I februar i år varslet partisekretær Kjersti Stenseng at fulltidsarbeid i omsorgsyrker blir en av Arbeiderpartiets viktigste valgkampsaker i år. Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, tok med seg konkrete tiltak til Fagforbundets landsstyremøte denne uken.

Oslo-byråd: Målet er over 70 prosent hele stillinger

• Nesten bare deltidsstillinger for helsefagarbeidere

– Ingen heltidskultur

– Vi overtok et deltidsproblem fra de borgerlige byrådene. Vi har fått flere over på heltid, men har langt igjen. Vi har ingen heltidskultur, spesielt ikke innen helse- og omsorgsyrkene, sier han.

Ett av de konkrete grepene byrådet har iverksatt er å beordre alle bydeler og etater til å innkalle alle deltidsansatte til en medarbeidersamtale. Eller heltidssamtale, som Johansen kaller det.

• Slik skal Fredrikstad gå fra 40 til 80 prosent heltid

Lover høyere stillingsprosent

– De neste månedene skal vi gjennomføre mange tusen heltidssamtaler for å finne ut hvem som jobber ufrivillig deltid. De som ønsker en høyere stillingsgrad skal få det, så raskt som det er mulig. For de som har flere arbeidskontrakter med Oslo kommune, skal stillingsbrøkene slås sammen, sier Johansen.

Dette skal Høyre snu på om de vinner valget til høsten

Lyser nesten bare ut heltidsstillinger

Johansen kan surfe på eldrebølgen når han vil få opp heltidsprosenten i kommunen. I løpet av året vil byrådet nå valgløftet fra 2015 om 500 nye årsverk i hjemmebaserte tjenester i eldreomsorgen, en økning på 25 prosent. Sammen med 110 nye årsverk i sykehjemmene, forventer Johansen dette vil bidra til å øke andelen som arbeider heltid i Oslo kommune.

– Alle nye stillinger som lyses ut, skal som hovedregel lyses ut som heltidsstillinger. Og nye stillinger, det er det mange av, sier Raymond Johansen (Ap).

Opprustningen finansieres i stor grad av eiendomsskatten som byrådet har innført.

Håper Oslo blir heltidshovedstad

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, er imponert over hva byrådet i Oslo har fått til så langt og mener de har innfridd sine valgløfter. Derfor har hun tillit til at Johansen også vil innfri nå.

– Vi må ha enda mer fokus på at heltid skal være regelen. Jeg har tro på at denne prosessen vil gi resultater. Vi har troa på at Oslo skal bli en heltidshovedstad, på samme måte som de har greid å bli en miljøhovedstad, sier hun.

Nord ikke enig i formulering

Men fra talerstolen måtte hun arrestere Johansen for å ha snakket om ufrivillig deltid.

– Deltid er et problem, uansett om det er frivillig eller ufrivillig. For tjenesten fortjener at folk har full stilling, og folk fortjener å ha full stilling, sier Nord til Johansen.

Utfordrer statistikken

I forkant av høstens valg er byrådsleder Johansen klar over at statistikken ikke er på hans side. Med unntak av fem år på 1990-tallet har Oslo vært styrt av borgerlige byråder siden 1975. Det er omtrent like lenge siden et Arbeiderparti-ledet byråd har blitt gjenvalgt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy