JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Denne mannen tror du får bedre råd de neste åra

SVAKT OPPOVER: LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad tror at norsk økonomi kommer til å vokse noe de neste årene, men advarer samtidig mot at stadig flere verken jobber eller er i utdanning. Han mener det må komme tiltak som får flere tilbake i arbeidslivet og som sørger for økt kjøpekraft og produksjon.

SVAKT OPPOVER: LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad tror at norsk økonomi kommer til å vokse noe de neste årene, men advarer samtidig mot at stadig flere verken jobber eller er i utdanning. Han mener det må komme tiltak som får flere tilbake i arbeidslivet og som sørger for økt kjøpekraft og produksjon.

Øystein Windstad

Vi får litt bedre råd og kan kjøpe mer de neste årene. Det tror LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad. Samtidig advarer han mot økende ulikheter og flere som ikke jobber.

2017101114180020230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

I morgen legger regjeringen fram statsbudsjettet, og denne uken kom LO og sjeføkonom Roger Bjørnstad med sine analyser av hvordan økonomien vår ser ut til å bli. Det har gått treigt etter finanskrisen og nedturen i oljebransjen, men nå ser det ut som pilene peker svakt oppover.

– Jeg tror vi har en periode foran oss der vi vil oppleve en viss bedring i kjøpekraften, sier LOs sjeføkonom.

Kjøpekraft er det vi sitter igjen med av lønna etter at en har trukket fra prisstigning, skatter og avgifter. Om prognosene til LO slår til betyr det at Ola og Kari Nordmann vil få litt bedre råd og mer penger å rutte med.

Dette er snittlønna i 300 yrker

Ikke sikkert lønningene vil øke som før

Etter flere år med lav lønnsvekst spør mange seg om vi nå kan vente oss fetere tider igjen. Bjørnstad hinter til at fordi norske bedrifter som selger varer til utlandet sliter, vil LO passe på at lønninger ikke øker så mye at det vil ramme eksportbedriftene:

– Det er fortsatt en tøff markedssituasjon for norske eksportbedrifter, noe som betyr at også vi tar ansvar for den situasjonen. Om det blir en økt kjøpekraft eller ikke kommer også an på utviklingen i konsumprisene (om varer blir dyrere eller billigere red. anm), som vi ikke har kontroll over, sier samfunnsøkonomen med doktorgrad fra Universitetet i Oslo.

LO tror også at arbeidsledigheten vil gå fra 4,7 til 4 prosent de neste årene. Samtidig advarer LO sterkt mot at flere enn før faller utenfor arbeidslivet og går på ulike former for trygd eller stønader.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORKLARER PRESSEN: Roger Bjørnstad og LO arrangerte pressekonferanse denne uken om hva de mener må på plass for å få full sving på økonomien igjen. Torsdag kommer Høyre/Frp-regjeringen med statsbudsjettet og sine tiltak.

FORKLARER PRESSEN: Roger Bjørnstad og LO arrangerte pressekonferanse denne uken om hva de mener må på plass for å få full sving på økonomien igjen. Torsdag kommer Høyre/Frp-regjeringen med statsbudsjettet og sine tiltak.

Øystein Windstad

Dette må du vite om pensjon

Disse vil slite mest i årene som kommer

Det er en gruppe som peker seg ut, som blir stående lenge uten jobb, og det er unge menn med lite utdanning.

Det er blant de unge at sysselsetningen har falt mest, spesielt blant menn i alderen 25-29 som ikke har fullført videregående. Blant unge menn med bare grunnskoleutdanning har sysselsetningen falt fra nesten 80 til 66 prosent de siste ti årene. At en del unge menn ikke får det til har ført til flere trygdede og at nesten 100.000 under 30 år verken jobber eller utdanner seg. Utviklingen kommer hovedsakelig av at det er færre jobber som krever lite utdanning, og at de arbeidsplassene som ikke krever spesialkompetanse er tatt over av arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa.

Dette er de 20 best betalte yrkene

– Trenger flere i arbeid

Samfunnsøkonomen mener løsningen er mange flere tiltak som sørger for at ikke flere havner utenfor arbeidslivet og at lønningene vokser igjen slik at forbruk og produksjon går opp. I tillegg mener han lønnsvekst er med på å utjevne forskjeller:

– Til tross for at regjerigen har brukt 100 milliarder mer i oljepenger de siste fire årene har dette ikke vært nok til å sikre høy og stabil sysselsetning. Her må vi prioritere tiltak som bedrer det akutte problemet i arbeidsmarkedet, sier Bjørnstad. Han peker også på at bedrifter de siste årene har fått skattelette, samtidig som LO har vært med å holde lønnsveksten lav for å hjelpe bedriftene, men at dette ikke har ført til større investeringer. Derfor mener han skatteletter blir feil medisin:

– De manglende investeringer viser at det ikke er kapitalmangel og det er ikke mangle på overskudd i næringslivet som er årsaken til at en ikke investerer. Nye skatteletter vil ikke øke framtidstroen til bedriftene. Det er økt etterspørsel som må til og ikke økt lønnsomhet i seg selv, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Mette Nord: Fagbevegelsen blir ikke arbeidsledig de neste fire årene

Sjeføkonomen i LO: Det er en ting jeg ikke vil ha i statsbudsjettet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy