Torbjørn Røe Isaksen er ny næringsminister.
Martin Guttormsen Slørdal
helge@lomedia.no
Det private, norske eierskapet skal styrkes. Det skal gjennomføres en gradvis reduksjon i statlige eierandeler i bedrifter med forretningsmessig avkastning som hovedmål, heter det i den nye regjeringsplattformen.
Det gjelder disse sju selskapene:
• SAS
• Mesta AS
• Flytoget
• Entra ASA
• Baneservice AS
• Ambita AS
• Veterinærmedisinsk Oppdragssenter AS.
– Små og mellomstore bedrifter står for en stor del av norsk sysselsetting og verdiskaping. Lokale eiere gir stabile arbeidsplasser. Sterke og mangfoldige eierskapsmiljøer er viktig for å utvikle lønnsomme og bærekraftige bedrifter og næringsklynger. Privat eierskap er hovedregelen i norsk næringsliv. Regjeringen vil føre en politikk som styrker det private, norske eierskapet, står det i regjeringserklæringen.
Den nye næringsministeren Torbjørn Røe Isaksen ville ikke kommentere salg av offentligvirksomhet.
– Det vil jeg ikke uttale meg noe om, jeg har ikke overtatt nøkkelkortet en gang sa den nybakte næringsministeren rett etter pressekonferansen i statsministerboligen der statsminister Erna Solberg hadde presentert den nye blågrønne regjeringa.
Røe Isaksen bytter departement fra Kunnskapsdepartementet og kan fra i dag titulere seg selv som næringsminister.
- Kom tilbake om en stund så skal du få svar, men akkurat nå vil jeg ikke kommentere det, sa Isaksen i det han hastet ut til nøkkeloverrekkelse i to departmenter.
Stoppet privatisering – reddet pensjonen
Sparer utvalgte selskap
Den nye regjeringen, utgått av Høyre, FrP og Venstre, vil fortsatt ha statlig eierskap i utvalgte selskaper.
– I noen selskaper kan dette være riktig for å sikre at hovedkontorfunksjoner er lokalisert i Norge. Regjeringen vil føre en ansvarlig og forutsigbar eierskapspolitikk basert på fastlagte prinsipper for statlig eierstyring, heter det i erklæringen.
Staten har i dag direkte eierskap, forvaltet gjennom departementene, i 74 selskaper som er delt inn i grupper.
Kategori 1 henvises det til i regjeringserklæringen. Her er det sju selskap med forretningsmessige mål. Disse sju selskapene er SAS, Mesta AS, Flytoget, Entra ASA, Baneservice AS og Ambita AS, pluss Veterinærmedisinsk Oppdragssenter AS.
Kategori 2 består av selskap med forretningsmål, og en nasjonal forankring av hovedkontorfunksjoner. Her finnes blant annet Aker Kværner, DNB, Kongsberg Gruppen, Nammo, Norsk Hydro, Statoil, Telenor og Yara.
Kategori 3 består av selskaper med forretningsmessig mål og andre spesifikt definerte mål. Her finnes blant annet NSB, Posten, Statkraft og Kommunalbanken.
Kategori 4 består av selskap med sektorpolitiske mål. Med blant annet mange kulturinstitusjoner, og Vinmonopolet. Norsk Tipping, NRK. Bane NOR, Avinor, Store Norske Spitsbergen Kullkompani.
I tillegg kommer regionale helseforetak i en egen gruppe.
– Er blitt en religion
Næringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Terje Aasland, leser erklæringen som at regjeringen fortsatt vil bygge ned det statlige eierskapet.
– Det er nærmest blitt en religion for regjeringen. De har vært litt varsomme tidligere, men nå kommer det nok nye grep, sier Aasland til frifagbevegelse.no.
Han tror ikke regjeringen vil stoppe med å selge seg ned i selskap med forretningsmessige mål.
– Nå får vi en ny næringsminister og etterhvert vil det komme en ny eierskapsmelding. Jeg tror det vil gå utover andre selskap etterhvert. Jeg synes dette er en dum ide så lenge det ikke ligger noe definert mål bak nedsalget. Det er ikke kapitalen vi er ute etter. Hvis det hadde vært en konstruktiv næringstanke bak nedsalget, ville jeg vært positiv. Men det er det ikke, sier Aasland.
– For oss er det viktigere å ha et dynamisk og aktivt statlig eierskap som også gir avkastning til fellesskapet, poengterer Aasland.
Ikke over natta
Næringspolitisk talsperson på Stortinget for Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen, bekrefter at det er de nevnte selskapene som det er aktuelt for staten å selge seg ned i.
– Det er ingen statlig oppgave å drive forretningsmessig drift, sier han til frifagbevegelse.no.
Han avviser samtidig at dette er ny politikk, og poengterer at det ikke vil skje over natten.
– Her er det mange faktorer som spiller inn. Det er også snakk om nedsalg, ikke å selge seg helt ut, legger han til.
– Det er selskap som bringer inntekter til fellesskapet?
– Det gjelder også om vi selger oss ned, svarer Morten Ørsal Johansen.
Colourbox
SPENTE PÅ DOMMEN: Camilla Røysland, Gunn-Evelyn Kristensen og Anna Ghazaryan ble oppsagt og gikk til sak for å få beholde jobbene sine. Det siste Fagforbundet-medlemmet som er med på søksmålet var ikke til stede da bildet ble tatt.
Bjørn Kristian Rudaa, Fagforbundet
GLEMMER IKKE: Ambulansefagarbeiderne Jean-René Ylönen (t.v.) og Espen Munthe-Kaas (t.h.) hadde nattevakt på Ullevål sykehus i Oslo da Gjerdrum-alarmen gikk. Her med sjefen Roar Blyverket (foran), som var operativ leder for helsepersonellet på stedet.
Anita Arntzen
ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)
Per Flakstad
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.
Per Flakstad