JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Torbjørn Røe Isaksen er ny nærings- og handelsminister

Disse sju statlige selskapene skal Torbjørn Røe Isaksen selge

Torbjørn Røe Isaksen er ny næringsminister.

Torbjørn Røe Isaksen er ny næringsminister.

Martin Guttormsen Slørdal

Som ny næringsminister har Torbjørn Røe Isaksen en klar bestilling fra regjeringsplattformen. Salg av sju statlige selskaper.

2018011811520020230821171436

helge@lomedia.no

Det private, norske eierskapet skal styrkes. Det skal gjennomføres en gradvis reduksjon i statlige eierandeler i bedrifter med forretningsmessig avkastning som hovedmål, heter det i den nye regjeringsplattformen.

Det gjelder disse sju selskapene:

SAS

Mesta AS

Flytoget

Entra ASA

Baneservice AS

Ambita AS

Veterinærmedisinsk Oppdragssenter AS.

– Regjeringen vil bygge ned offentlig sektor og åpne opp for mest mulig privatisering av offentlige tjenester, sier Fagforbundets nestleder Odd-Haldgeir Larsen.

– Små og mellomstore bedrifter står for en stor del av norsk sysselsetting og verdiskaping. Lokale eiere gir stabile arbeidsplasser. Sterke og mangfoldige eierskapsmiljøer er viktig for å utvikle lønnsomme og bærekraftige bedrifter og næringsklynger. Privat eierskap er hovedregelen i norsk næringsliv. Regjeringen vil føre en politikk som styrker det private, norske eierskapet, står det i regjeringserklæringen.

Den nye næringsministeren Torbjørn Røe Isaksen ville ikke kommentere salg av offentligvirksomhet.

– Det vil jeg ikke uttale meg noe om, jeg har ikke overtatt nøkkelkortet en gang sa den nybakte næringsministeren rett etter pressekonferansen i statsministerboligen der statsminister Erna Solberg hadde presentert den nye blågrønne regjeringa.

Røe Isaksen bytter departement fra Kunnskapsdepartementet og kan fra i dag titulere seg selv som næringsminister.

- Kom tilbake om en stund så skal du få svar, men akkurat nå vil jeg ikke kommentere det, sa Isaksen i det han hastet ut til nøkkeloverrekkelse i to departmenter.

Stoppet privatisering – reddet pensjonen

Sparer utvalgte selskap

Den nye regjeringen, utgått av Høyre, FrP og Venstre, vil fortsatt ha statlig eierskap i utvalgte selskaper.

– I noen selskaper kan dette være riktig for å sikre at hovedkontorfunksjoner er lokalisert i Norge. Regjeringen vil føre en ansvarlig og forutsigbar eierskapspolitikk basert på fastlagte prinsipper for statlig eierstyring, heter det i erklæringen.

Staten har i dag direkte eierskap, forvaltet gjennom departementene, i 74 selskaper som er delt inn i grupper.

Kategori 1 henvises det til i regjeringserklæringen. Her er det sju selskap med forretningsmessige mål. Disse sju selskapene er SAS, Mesta AS, Flytoget, Entra ASA, Baneservice AS og Ambita AS, pluss Veterinærmedisinsk Oppdragssenter AS.

Kategori 2 består av selskap med forretningsmål, og en nasjonal forankring av hovedkontorfunksjoner. Her finnes blant annet Aker Kværner, DNB, Kongsberg Gruppen, Nammo, Norsk Hydro, Statoil, Telenor og Yara.

Kategori 3 består av selskaper med forretningsmessig mål og andre spesifikt definerte mål. Her finnes blant annet NSB, Posten, Statkraft og Kommunalbanken.

Kategori 4 består av selskap med sektorpolitiske mål. Med blant annet mange kulturinstitusjoner, og Vinmonopolet. Norsk Tipping, NRK. Bane NOR, Avinor, Store Norske Spitsbergen Kullkompani.

I tillegg kommer regionale helseforetak i en egen gruppe.

Hjelpepleiere taper flere titusen kroner på Høyres privatisering. Fabian Stang vil ikke svare de ansatte

– Er blitt en religion

Næringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Terje Aasland, leser erklæringen som at regjeringen fortsatt vil bygge ned det statlige eierskapet.

– Det er nærmest blitt en religion for regjeringen. De har vært litt varsomme tidligere, men nå kommer det nok nye grep, sier Aasland til frifagbevegelse.no.

Han tror ikke regjeringen vil stoppe med å selge seg ned i selskap med forretningsmessige mål.

– Nå får vi en ny næringsminister og etterhvert vil det komme en ny eierskapsmelding. Jeg tror det vil gå utover andre selskap etterhvert. Jeg synes dette er en dum ide så lenge det ikke ligger noe definert mål bak nedsalget. Det er ikke kapitalen vi er ute etter. Hvis det hadde vært en konstruktiv næringstanke bak nedsalget, ville jeg vært positiv. Men det er det ikke, sier Aasland.

– For oss er det viktigere å ha et dynamisk og aktivt statlig eierskap som også gir avkastning til fellesskapet, poengterer Aasland.

Ikke over natta

Næringspolitisk talsperson på Stortinget for Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen, bekrefter at det er de nevnte selskapene som det er aktuelt for staten å selge seg ned i.

– Det er ingen statlig oppgave å drive forretningsmessig drift, sier han til frifagbevegelse.no.

Han avviser samtidig at dette er ny politikk, og poengterer at det ikke vil skje over natten.

– Her er det mange faktorer som spiller inn. Det er også snakk om nedsalg, ikke å selge seg helt ut, legger han til.

– Det er selskap som bringer inntekter til fellesskapet?

– Det gjelder også om vi selger oss ned, svarer Morten Ørsal Johansen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy