JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viktig verktøy før vårens lønnsoppgjør

Elektronisk uravstemning ga mersmak

FORNØYD: Alle som har forsøkt,  er begeistret for elektronisk uravstemning. På Servicetorget i Fredrikstad stemte 12 av 13 medlemmer. Foran fra v: Edle Brevik, plasstillitsvalgt Magne Danielsen, Nina Wellendorf som vant iPad, Heidi Nordby Henriksen. Bak fra v: Anita Erlandsen, Leo Valen, Trude Bang, Lisbeth Kristiansen, Grete Kværnå og Grethe Sørensen.

FORNØYD: Alle som har forsøkt, er begeistret for elektronisk uravstemning. På Servicetorget i Fredrikstad stemte 12 av 13 medlemmer. Foran fra v: Edle Brevik, plasstillitsvalgt Magne Danielsen, Nina Wellendorf som vant iPad, Heidi Nordby Henriksen. Bak fra v: Anita Erlandsen, Leo Valen, Trude Bang, Lisbeth Kristiansen, Grete Kværnå og Grethe Sørensen.

Per Flakstad

Hva er likheten mellom Melodi Grand Prix og vårens hovedoppgjør? Går alt som det skal kan du levere din stemme til begge på SMS.

2016020912422720230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Fagforbundet Fredrikstad har prøvd ut elektronisk uravstemning. Svarprosenten ble høyere enn den pleier å være, og de som stemte syntes dette var en enkel måte å si sin mening på.

Uravstemningen foregikk ved at medlemmene fikk en sms på telefonen sin. Der kunne de enten stemme ja eller nei til oppgjøret, eller de kunne klikke på en lenke som førte dem til en nettside med mer informasjon om oppgjøret og stemme via nettsiden.

− Veldig enkelt

− Siden dette var et prøveprosjekt, fristet forbundet med at to deltakere ville bli trukket ut og få en iPad.

En av dem som vant, var Nina Wellendorf, aktivitør og plasstillitsvalgt ved Hjørgunn/Broløkka dagsenter.

− Dette var veldig enkelt. Vi hadde fått informasjon på forhånd, så vi var forberedt da meldingen om uravstemning dukket opp på telefonen. Som plasstillitsvalgt er det jo min oppgave å mase på medlemmene om å stemme, og det gikk veldig greit denne gangen, for folk var begeistret over hvor enkelt det var.

«Dette fungerer jo,» var tilbakemeldingen jeg fikk.

Også plasstillitsvalgt Magne Danielsen ved servicetorget i Fredrikstad kommune syns den elektroniske uravstemningen fungerte godt.

− Før har vi holdt på med stemmesedler som skulle samles inn og telles opp. Nå trenger vi ikke å tenke på annet enn å minne medlemmene om at de må stemme, smiler han. Av de 13 Fagforbundsmedlemmene på servicetorget, var det 12 som brukte stemmeretten sin i uravstemningen. Sammen med hustrykkeriet var dette virksomheten med høyest svarprosent.

Utviklet av Fagforbundet

Den elektroniske uravstemningen er utviklet av Fagforbundet selv, og både prosjektleder Trude Bang, programmerer Leo Valen og konsulent i forhandlingsenheten, Grethe Sørensen, er godt fornøyd med både resultatet og gjennomføringen.

− Alt det tekniske var grundig testet på forhånd, så det var vi trygge på. Det vi var mest opptatt av, var brukeropplevelsen til medlemmene – om de syntes avstemningen var enkel å skjønne og at det var lett å stemme, sier de.

Tilbakemeldingene er at brukerne syntes dette var oversiktlig og enkelt.

Enklere avstemning gir flere svar

Prøveprosjektet bestod av fiktive oppgjør i KS-sektoren og for ansatte i Nettbuss/Borgbuss, og svarprosenten økte i forhold til tidligere uravstemninger. Den lå på drøyt 40 prosent.

Siden vi fristet med en iPad-trekning, kan vi ikke med sikkerhet si at det var den elektroniske metoden alene som bidro til at antall svar økte. Men vi tror at jo enklere det blir å stemme, desto flere stemmer vil vi få, sier de.

Lettere gjennomføring

Enkelt syns også renholdsoperatør Mette Hansen at det var. Hun var den andre som vant en iPad.

− Jeg har alltid stemt, og denne gangen var det bare å sende et «ja» eller «nei» som svar på telefonmeldingen fra forbundet. Enklere kan det ikke bli, sier Hansen.

Hun hadde såpass oversikt over resultatet at hun ikke trengte å klikke på lenken til nettsiden med mer informasjon, og dermed ble det ekstra enkelt for henne.

Selve avstemningen blir også lettere for de lokale foreningene. Men det må gjøres et arbeid i forkant for at forbundet skal ha riktig telefonnummer til alle medlemmene.

− Dette er en veldig viktig jobb som de lokale foreningene må gjøre i forkant, sier Grethe Sørensen og Trude Bang.

Viktig lokal forhåndsjobb

− Vi har gått gjennom alle lister og sjekket opp mot telefonkataloger på nett. Der vi fant mange med samme navn, ringte vi opp for å sjekke, forteller leder Lisbeth Kristiansen, kasserer og sekretær Anita Erlandsen og opplæringsansvarlig Grete Kvernå i Fagforbundet Fredrikstad.

De forteller at det var en omfattende jobb, som også plasstillitsvalgte og de enkelte foreningene måtte involveres i.

− Noen brukte facebook-sidene sine, mens andre gikk rundt til medlemmene på sine arbeidsplasser. Men nå er oppryddingsjobben gjort, og fordelen totalt sett er at vi nå har et mer oppdatert medlemsregister, sier de.

Klar til hovedoppgjøret

Med et vellykket prøveprosjekt i ryggen, kan det være aktuelt å ta i bruk elektronisk uravstemning i forbindelse med årets hovedoppgjør. Dette er det opp til Fagforbundets besluttende organer å bestemme.

Nå ligger i alle fall muligheten der.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy