JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Én av fire LO-medlemmer velger høyrepopulistiske Sverigedemokraterna (SD)

Krass: Svensk LOs 1.nestleder Therese Guovelin har tidligere sagt at SD er et rasistisk parti med nazistiske røtter.

Krass: Svensk LOs 1.nestleder Therese Guovelin har tidligere sagt at SD er et rasistisk parti med nazistiske røtter.

Fredrik Hjerling

Socialdemokraterna har det siste året tapt oppslutning blant LO-forbundenes medlemmer. SD vokser igjen.

2021061410413220210614104132

sym@lomedia.no

I svensk LO er det stor bekymring over medlemmenes politiske holdninger til partiet med klare nasjonalistiske trekk.

– Jeg er urolig over at hvert fjerde LO medlem i dag kan legge sin stemme på Sverigedemokraterna, sier LOs 1.nestleder Therese Guovelin til Arbetet.

Hun har tidligere karakterisert SD som et rasistisk parti med nazistiske røtter.

Gamle høyder

SCBs velgerundersøkelse foretas to ganger i året. Den siste i mai viser at SD har en støtte på 25,8 prosent, en oppgang på 3,5 prosentpoeng. Det er ikke like bra som i glansdagene i 2019 da SD hadde en oppslutning på 32,1 prosent og var nesten jevnstore med Socialdemokraterna (S) som lå på 32,9 prosent, men trenden ett år før valget er tydelig. Tidligere målinger har vist at SD har langt høyere støtte blant LO-menn enn kvinnene.

Nedgang for Socialdemokraterna

Ved inngangen til pandemien hadde Socialdemokraterna solide tall blant de fagorganiserte i LO-forbund. Det siste året har derimot oppslutningen sunket og er nå 35,1 prosent. Det er en tilbakegang på 5 prosentpoeng fra november-målingen 2020. For 10 år siden svarte mer enn halvparten av LO-medlemmene at de stemte sosialdemokratisk.

Sverigedemokraterna gleder seg over både egen framgang, og motgangen til Socialdemokraterna.

– At Socialdemokraterna synker kraftig, er en tilbakemelding på at regjeringen mislykkes. Liberaliseringen av las (lag om anställningsskydd), minstelønn som bestemmes på EU-nivå, markedsleie for leiligheter og 150 milliarder kroner som gis bort til EUs koronafond er arbeiderfiendtlige forslag som nå drives hensynsløst gjennom, sier Richard Jomshof, partisekretær for SD.

Svakere hos TCO

Svensk fagbevegelse er delt mellom arbeidere i LO og tjenestemenn i TCO, ved siden av akademikernes hovedorganisasjon Saco med rundt 710.000 medlemmer.

De siste årene har medlemsutviklingen styrket TCO, og i dag er de to jevnstore med rundt 1,4 millioner medlemmer hver.

Det politiske bildet er derimot helt forskjellig. Hos TCO er høyrepartiet Moderaterna det dominerende med 30,6 prosent, mens Socialdemokraterna bare har støtte fra hver fjerde TCO-er (24,6 prosent).

Men også blant TCOs menn øker oppslutningen rundt Sverigedemokraterna. Ifølge ArbetetsVärlden svarer nå 19,8 prosent av gutta at de vil stemme på SD mot 14 prosent i november. Blant jentene er holdningen til det nasjonale svenske partiet langt lavere, bare 6,3 av TCOs kvinner støtter SD.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy