JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen jobber for likestilte rettigheter på arbeidsplassene

INKLUDERER: Katrine Jacobsen og Maren Oddvang er begge tillitsvalgte i Fagforbundet og står på stand for LO i Pride Park. – Det har vært mange innom, sier de.

INKLUDERER: Katrine Jacobsen og Maren Oddvang er begge tillitsvalgte i Fagforbundet og står på stand for LO i Pride Park. – Det har vært mange innom, sier de.

Guro Gulstuen Nordhagen

– Den viktigste jobben vi gjør, gjør vi ute på arbeidsplassene. Der har vi tillitsvalgte som skal sørge for at alle blir ivaretatt, sier leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen.

2019062115120020230821171436

guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no

Nær 40 prosent av LHBT-personer tør ikke være åpne om det på jobb, ifølge LO. I den første undersøkelsen gjort av lesbiske og homofile i det norske arbeidslivet i 1978, lå denne prosenten på over 70.

Fagforbundet jobber aktivt mot diskriminering på arbeidsplassen ved å ha tillitsvalgte som skal sørge for å passe på alle, uanvhengig av kjønn, legning eller seksualitet.

Viktige tillitsvalgte

I morgen går Pride Parade av stabelen. 45.000 mennesker er ventet å gå i Oslos gater i Norges største feiring av kjærlighet og mangfold.

I fjor gikk over 2.000 medlemmer og andre i LO-systemet sammen i paraden. I år håper de på enda flere.

LO har invitert og oppfordret medlemmer, tillitsvalgte og ledere til å gå med dem i parader landet rundt.

Fagforbundet pleier å være godt representert, ifølge Fagforbundet Ung-leder Mats Monsen.

– Det er viktig å engasjere seg i denne kampen. Den viktigste jobben vi gjør, gjør vi hver dag ute på arbeidsplassene. Der har vi de tillitsvalgte som skal sørge for at alle blir ivaretatt, sier han.

Åpenhet i arbeidslivet

Organisasjonsmedarbeider i LO Oslo og Akershus, Berit Madsen, er en av dem som administrere LOs stand i Pride Park og flåten som skal kjøre i paraden i morgen.

– For oss er det viktig at folk kan være seg selv på jobben og ha et trygt og godt arbeidsliv. Derfor er det viktig for oss å vise at vi bryr oss om alle variablene i arbeidslivet, ikke bare lønnsvilkår, men også arbeidsvilkår for alle, sier hun.

KOM OG SE: Berit Madsen lover en flåte med helt ny profil i Pride Parade. – Den er ikke ferdig før i morgen, så du må bli med å gå med oss for å se den, sier hun.

KOM OG SE: Berit Madsen lover en flåte med helt ny profil i Pride Parade. – Den er ikke ferdig før i morgen, så du må bli med å gå med oss for å se den, sier hun.

Guro Gulstuen Nordhagen

Paradeprisen i 2015

Kjønnslikestiling stod ikke øverst på agendaen i de første fagforeningene. Likestilling mellom kvinner og menn har senere blitt en sentral del av den faglige agendaen.

I Norge fikk lesbiske, homofile og bifile et diskrimineringsvern i arbeidslivet i 1998. Transpersoner fikk vern mot diskriminering fra 2014.

LO jobber kontinuerlig for et åpent arbeidsmiljø for alle og for å forhindre diskriminering, blant annet ved hjelp av et diskrimineringslovverk. I Pride har de vært med de siste 15 årene, med økende engasjement hvert år.

I 2015 fikk LO paradeprisen for beste paradeinnslag og best og mest aktivitet i Pride Park. Årets flåte er ennå ikke ferdig, så de LO-medlemmene som ønsker å se den må bli med i paraden.

STOLTE LÆRERE: Anders Jørgensen (f.v.), Marthe Norvalls og Halvor Hals Kolsrud står på stand på Pride Park og skal gå i paraden i morgen.

STOLTE LÆRERE: Anders Jørgensen (f.v.), Marthe Norvalls og Halvor Hals Kolsrud står på stand på Pride Park og skal gå i paraden i morgen.

Guro Gulstuen Nordhagen

Internasjonalt arbeid

I fagforeningsdiskusjonene globalt har søkelys på mennesker som opplever diskriminering ut fra flere grunner lenge vært på agendaen, skriver Unio på sine sider.

Verdens fagbevegelse la nylig fram strategien mot 2020. Det var full støtte og bred enighet om at ingen form for diskriminering eller forskjellsbehandling er greit.

Videre heter det i strategien at fagbevegelsen skal bekjempe all form for diskriminering, om det er basert på kjønn, religion, alder, funksjonsnivå, etnisitet eller kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

Dette er verdier LO setter høyt, ifølge en folder som de har laget i forbindelse med Pride.

Der oppfordrer også LO alle tillitsvalgte, arbeidsgivere og arbeidstakere til å bruke et kjønnsnøytralt språk. Hvis du som medlem blir utsatt for diskriminering eller trakassering, har fagforeningen plikt til å sørge for rettslig beskyttelse for deg.

– LO vil jobbe internasjonalt for å sikre LHBT-personers rettigheter, sier Berit Madsen.

– En selvfølge at man skal jobbe for mangfold

LO er ikke alene om dette. Også Unio er godt representert under Pride.

Bård Eirik Ruud, nestleder i Norsk Sykepleierforbund i Oslo, forteller at de har fått gode tilbakemeldinger fra medlemmene om deltakelsen i Pride de siste årene.

TRYGG: Bård Eirik Ruud er sykepleier og er opptatt av at det skal være trygt å være den man er på jobben.

TRYGG: Bård Eirik Ruud er sykepleier og er opptatt av at det skal være trygt å være den man er på jobben.

Guro Gulstuen Nordhagen

–Det er en selvfølge at vi skal jobbe for mangfold og inkludering og det skal være trygt å være åpen om hvem du er på jobben, sier han.

På standen ved siden av står Utdanningsforbundet utstyrt med tavle, skolepult og lykkehjul.

– Her kan du skrive hvilken skole du gikk på, ta bilde av deg selv på pulten og spinne hjulet for å vinne premie, sier Halvor Hals Kolsrud.

Utdanningsforbundet skolerer sine tillitsvalgte i diskrimeringslover og jobber mye mot seksuell trakassering og hvordan man kan bekjempe det. Holdningsarbeid jobber de mye med, forteller Kolsrud.

– Lærere kommer i alle fasonger og legninger, man skal være trygg på at man kan være skeiv i yrket sitt, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy