For tidlig å svare på om utenlandske arbeidere får innreise

Håvard Sæbø

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) vil ikke gi noen løfter om hvor mange utenlandske sesongarbeidere som får slippe inn til Norge denne sesongen.

2021040810303020210408103032

Nylig stilte Aps landbrukspolitiske talsperson Nils Kristen Sandtrøen et skriftlig spørsmål til Bollestad. Han spurte om jordbærplukkere fra andre land nå kan få innreisetillatelse.

Bollestad erkjenner i svaret at innstrammingene regjeringen gjorde i januar får konsekvenser for grøntnæringen, melder Nationen.

– At en sektor er ført opp på listen over kritiske samfunnsfunksjoner, betyr ikke at alle ansatte i den aktuelle sektoren er unntatt fra innreiserestriksjonene. Det understrekes også at ufaglært arbeidskraft kan være enklere å erstatte med innenlands arbeidskraft, noe som vil kunne redusere behovet for unntak fra innreiserestriksjoner, heter det i svaret fra Bollestad.

I februar ble det kjent at grøntnæringen defineres som en samfunnskritisk funksjon. Det kan gi noen lettelser for å få tak i utenlandsk arbeidskraft, men statsråden presiserer at «unntaket for personell i kritiske samfunnsfunksjoner skal praktiseres strengt», og at det skal begrenses til et minimum.

Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy