JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlingene om særalderspensjon for 200.000 offentlig ansatte er utsatt til neste år

USETTELSE: Partene trenger mer tid på å finne løsningen for særalderspensjon i offentlig sektor. Forhandlerene (f.v.) Mette Nord, (Fagforbundet/LO Kommune), Peggy Hessen Følsvik (LO) og Egil André Aas (LO Stat) har nå fram til februar til å finne løsninger med staten.

USETTELSE: Partene trenger mer tid på å finne løsningen for særalderspensjon i offentlig sektor. Forhandlerene (f.v.) Mette Nord, (Fagforbundet/LO Kommune), Peggy Hessen Følsvik (LO) og Egil André Aas (LO Stat) har nå fram til februar til å finne løsninger med staten.

Ole Palmstrøm

Etter to uker med forhandlinger må partene ha bedre tid på seg til å finne en løsning.

2019103112504920230821171436

anders@lomedia.no

Pensjonsordningen for de med særaldersgrenser blir utsatt til februar neste år. LO, Unio, YS, Akademikerne, KS, Spekter og staten har forhandlet siden 17. oktober om å lage den framtidige løsningen for særalderspensjon, men trenger nå mer tid.

Partene hadde avtalt at de skulle bli enige innen 1. november, noe som nå utsettes.

«Partene er enige om at de trenger mer tid til å vurdere ulike modeller for nye særaldersgrenser i offentlig sektor», heter det i en pressemelding fra LO, YS og Unio.

Innspurt om særalderspensjonen for over 200.000 offentlig ansatte

Krevende

– Det har vært krevende forhandlinger og vi ser at vi trenger mer tid for å komme i havn. Vi har en avtale om å finne varige løsninger som sikrer at de som forlater arbeidslivet tidlig på grunn av særaldersgrense, ikke skal komme urimelig ut, sammenliknet med andre grupper. Det er fortsatt målet, men vi trenger å fortsette arbeidet med å finne de gode løsningene fram til februar neste år, sier Peggy Hessen Følsvik, første nestleder i LO i en pressemelding.

– Siste brikke

– Forhandlingene om særalderspensjon er en av de siste brikkene i pensjonsreformen som nå skal på plass, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

– Vi vil arbeide fram en god langsiktig løsning. Til det ser det ut til at vi trenger mer tid, derfor velger vi å fortsette forhandlingene, sier YS-leder Erik Kollerud

I pressemeldingen heter det også: «I pensjonsavtalen av 3. mars 2018 som begge parter skrev under på står det at det også i framtiden vil være behov for at stillinger i offentlig sektor skal ha særaldersgrenser.»

Lang prosess

I forhandlingene om den nye pensjonsordningen i offentlig sektor på senvinteren i 2018, ble spørsmålet om særaldersgrenser utsatt. Men partene skrev likevel inn flere formuleringer i avtalen om særaldersgrensene:

• «Samfunnsmessige hensyn knyttet til sikkerhet og belastning tilsier at det også i fremtiden vil være behov for at stillinger i offentlig sektor skal ha særaldersgrense.»

• «Personer som forlater arbeidslivet tidlig på grunn av særaldersgrenser skal ikke komme urimelig ut sammenlignet med andre grupper.»

• «De som har særaldersgrenser etter dagens regler, skal sikres nødvendig forutsigbarhet.»

Videre i avtalen heter det at den ikke regulerer hvem som skal ha aldersgrenser eller hva disse skal være.

Partene var også enige om at målet for prosessen var å bli enige om en modell for særalderspensjon og tilpasninger, og at departementet skulle utarbeide et lovforslag basert på dette.

Planen var at forhandlingene skulle skje så snart som mulig og skulle gjelde fra 2020 da den nye ordninga trer i kraft.

Nå blir det altså tidligst klar en ordning i februar 2020.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy